Totale heupprothese

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit

Bij slijtage van de heup (heupartrose) komt u in aanmerking voor een operatie waarbij we de versleten delen vervangen door een prothese. Deze heupprothese, ook wel kunstheup genoemd, bestaat uit een titanium steel die in het bovenbeen wordt geplaatst met daarop een kop en een kom die we in de heupkom plaatsen. Het doel van de operatie is om de pijn, veroorzaakt door slijtage, weg te nemen. De pijn die de versleten heup u gaf, is vaak binnen enkele dagen na de operatie verdwenen. De kunstheup wordt wel omschreven als de meest succesvolle operatie, jaarlijks worden er rond 30.000 per jaar in Nederland verricht.

Leeftijd is geen reden om een heup niet te vervangen. Bij jonge patiënten met veel klachten van een versleten heup is een kunstheup ook een goede optie. Wel is het dan belangrijk om rekening te houden met de toekomst en zoveel mogelijk bot te behouden.

Een kunstheup kan ook slijten en zelfs loslaten na een bepaalde tijd. Een goede inschatting hiervan is niet te geven. We weten van de gangbare protheses dat na 10 jaar 99 van de 100 nog functioneren en na 25 jaar nog 58 van de 100. Bij loslating of slijtage kan de prothese of delen hiervan vervangen worden door een nieuwe. Dit kan zelfs meerdere malen mocht het nodig zijn. 

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Telefonische intake

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

Maak een afspraak

Voorbereiding

Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een totale heupvervanging ondergaat, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen.  Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

Ondanks dat bewegen pijn doet door de artrose is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Consultafspraak met arts

Operatie

Tijdens het consultgesprek is er met u besproken via welke benadering de heupprothese wordt geplaatst. Dit kan per persoon verschillen op basis van uw persoonlijke en lichamelijke kenmerken. Bij de voorste benadering wordt de incisie niet over de lengte van het bovenbeen gemaakt, maar in de liesplooi geplaatst. Het belangrijkste verschil met de direct zijwaartse benadering is dat voor deze operatie geen aanhechtingen van spieren losgemaakt hoeven te worden waardoor u in het begin sneller herstelt. Het uiteindelijke herstel en de risico’s zijn niet erg verschillend van de direct zijwaartse benadering in grote vergelijkende studies.

Indien bij u de voorste benadering niet mogelijk is, dan zullen wij de direct zijwaartse benadering toepassen. Hierbij wordt er een incisie gemaakt op de zijkant van het bovenbeen. Het beschadigde deel van de heupkop en heupkom worden verwijderd en vervangen door een prothese. Tijdens de operatie maakt de chirurg een deel van de aanhechting van de middelste bilspier los en aan het einde van de ingreep hecht hij deze weer terug. Hierdoor kan het voorkomen dat u na de operatie een beetje ‘waggelt’. Dit verdwijnt naarmate de kracht van de middelste bilspier toeneemt.

Behandeling & Nazorg

Nazorg

4 tot 6 weken na de operatie kunt u naar verwachting weer lopen zonder krukken en autorijden. Na 6 weken kunt weer langzaam beginnen met sporten en na 8 tot 10 weken mag u weer fietsen. De meeste patiënten zijn na 3 maanden weer (gedeeltelijk) aan het werk. Het duurt ongeveer 6 tot 12 maanden voordat u volledig hersteld bent. Landelijk onderzoek toont aan dat patiënten een jaar na de operatie duidelijk een verbetering merken ten aanzien van hun klachten.

Neem contact met ons op

Ervaringen

Xpert Clinics Orthopedie is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake