Wat is een enkelbandoperatie?

Wanneer u last heeft van enkelinstabiliteit, dan kunnen we het enkelgewricht weer stabiel maken door middel van een operatie aan de enkel, ook wel enkelbandplastiek genoemd. De orthopedisch chirurg herstelt dan de enkelbanden, zodat de instabiliteit wordt verholpen.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat soms op de kliniek worden gedaan en anders verwijzen we u door. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

De orthopedisch chirurg maakt een incisie over de buitenzijde van de enkel. In sommige gevallen kan dit ook met een kijkoperatie gedaan worden. De opgerekte enkelbanden worden losgemaakt van het kuitbeen. Een gedeelte van het enkelgewricht kan nu worden onderzocht op eventuele bijkomende letsels. De orthopedisch chirurg herstelt de enkelbanden door ze op juiste spanning weer aan het kuitbeen vast te maken. Is de kwaliteit van de enkelbanden slecht, dan kan de orthopedisch chirurg de reconstructie versterken met pees- of ander weefsel. De wond wordt gesloten met een hechting en er wordt een drukkend verband aangelegd. Vervolgens krijgt u een looplaars. Na de enkeloperatie blijft u één nacht in de kliniek, daarna mag u naar huis.

Herstel
De eerste 2 weken mag u de enkel niet belasten en dient u met krukken te lopen. Na 2 weken mag u de enkel licht gaan belasten. 4 weken na de operatie wordt de looplaars verwijderd en kunt u starten met revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut. U krijgt dan oefeningen om de beweeglijkheid en kracht van de enkel te herstellen.

Vergoeding van de behandeling

Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2021 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
FAQ

Veelgestelde vragen over Enkelbandoperatie

Een afspraak maken bij Xpert Orthopedie is zo geregeld. Eén telefoontje (088 778 52 05) en we plannen meteen een consult voor u in.

Xpert Orthopedie kent geen lange wachttijden, u wordt dus altijd snel geholpen. We hebben met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van behandelingen door onze handchirurgen. In uitzonderlijke gevallen heeft u wel toestemming van uw verzekering nodig. Daarbij helpen we u natuurlijk graag.

Voor het inplannen van de afspraak heeft het informatiecentrum een aantal gegevens van u nodig. Zou u zo vriendelijk willen zijn om de volgende informatie bij de hand te houden:

  • Uw BSN-nummer 
  • Uw verzekeraar en polisnummer 
  • De naam van uw huisarts

Het consult en alle operaties die u ondergaat bij Xpert Clinics Orthopedie worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed. Er is geen aparte toestemming nodig van uw verzekeraar voor operaties in onze kliniek of door onze artsen. Wel moet u altijd een verwijsbrief van de huisarts of een andere medisch specialist meenemen naar het consult.

Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. De zorgverzekeraar kan kosten in rekening brengen voor bijvoorbeeld het voorschrijven van medicatie. In een uitzonderingsgeval kan het nodig zijn dat we toestemming van uw verzekeraar nodig hebben. Uw arts zal dat altijd van tevoren met u bespreken.
Zorgkosten worden bij gecontracteerde zorgverzekeraars, zonder uw tussenkomst, in rekening gebracht.

Meer informatie over de vergoeding van uw behandeling kunt u hier vinden.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake