Wat is een enkelbandoperatie?
Wanneer u last heeft van enkelinstabiliteit, dan kunnen we het enkelgewricht weer stabiel maken door middel van een operatie aan de enkel, ook wel enkelbandplastiek genoemd. De orthopedisch chirurg herstelt dan de enkelbanden, zodat de instabiliteit wordt verholpen.
Dr. Daniël Haverkamp
“Op de basisschool was het voor mij al duidelijk dat ik Orthopedisch chirurg wilde worden.”
De stappen van een behandeling
Maak een afspraak
Maak een afspraak (ik heb een verwijzing)Bellen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het eerste consult
Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.
Behandeling & Herstel
De orthopedisch chirurg maakt een incisie over de buitenzijde van de enkel. In sommige gevallen kan dit ook met een kijkoperatie gedaan worden. De opgerekte enkelbanden worden losgemaakt van het kuitbeen. Een gedeelte van het enkelgewricht kan nu worden onderzocht op eventuele bijkomende letsels. De orthopedisch chirurg herstelt de enkelbanden door ze op juiste spanning weer aan het kuitbeen vast te maken. Is de kwaliteit van de enkelbanden slecht, dan kan de orthopedisch chirurg de reconstructie versterken met pees- of ander weefsel. De wond wordt gesloten met een hechting en er wordt een drukkend verband aangelegd. Vervolgens krijgt u een looplaars. Na de enkeloperatie blijft u één nacht in de kliniek, daarna mag u naar huis.
Herstel
De eerste 2 weken mag u de enkel niet belasten en dient u met krukken te lopen. Na 2 weken mag u de enkel licht gaan belasten. 4 weken na de operatie wordt de looplaars verwijderd en kunt u starten met revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut. U krijgt dan oefeningen om de beweeglijkheid en kracht van de enkel te herstellen.
Vergoeding van de behandeling
Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.
Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2021 bedraagt het minimale eigen risico € 385.
Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.
Ervaringen
Veelgestelde vragen over Enkelbandoperatie
We helpen u graag op één van onze Xpert Clinics orthopedie vestigingen.
De meeste onderzoeken kunnen we op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt.
Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.
Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.
Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|