Wat is een totale heupprothese?
Heeft u een versleten heup (heupartrose), dan kunnen we die vervangen door een totale heupprothese, ook wel een kunstheup of 'nieuwe heup' genoemd. De kunstheup bestaat uit een titanium steel die we in het bovenbeen plaatsen met daarop een kop en een kom die we in de heupkom zetten.
De pijn die de versleten heup u gaf, is vaak binnen enkele dagen na de operatie verdwenen.
In het kort: bij Xpert Clinics kunt u snel worden geholpen op 17 locaties in de regio's Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht, en met verwijzing wordt uw behandeling volledig vergoed.
De stappen van een behandeling
Verwijzing van uw huisarts
Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.
Zie ook onze actuele wachttijden (tot eerste consult) en actuele toegangstijden (werkdagen tussen consult en behandeling)
Maak een afspraak
Een afspraak maken kan op twee manieren:
- Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
- Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het eerste consult
Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat ook bij Xpert Clinics Orthopedie gedaan worden. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.
U kunt voor uw consult heupprothese onder andere terecht in Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Lelystad, Rotterdam, Rozendaal, Utrecht en Zeist.
Behandeling & Herstel
Tijdens een operatie vervangt de orthopedisch chirurg het beschadigde deel van de heupkop en heupkom door een prothese. We kunnen de heupprothese op verschillende manieren plaatsen:
Voorste benadering
Bij de voorste benadering maken we een snee in de liesplooi. Het belangrijkste verschil met de direct zijwaartse benadering (zie hieronder) is dat we geen aanhechtingen van spieren los hoeven maken. Daardoor herstelt u iets sneller in het begin van de revalidatie. Wij hebben hier positieve ervaringen mee. Het uiteindelijke resultaat is hetzelfde als andere benaderingen.
Bikini incisie
De bikini incisie is een doorontwikkeling van de voorste benadering. Hierbij wordt het litteken niet zoals gebruikelijk over de lengte van het bovenbeen gemaakt, maar wordt deze in de liesplooi geplaatst. De voordelen voor de patiënt zijn alleen in het uiterlijk van het litteken; de nabehandeling, herstel en risico’s zijn hetzelfde als bij een normale voorste benadering.
Direct zijwaartse benadering
Is de voorste benadering niet mogelijk, dan kiezen we voor de direct zijwaartse benadering. Hierbij maken we een snee op de zijkant van het bovenbeen. Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg een deel van de aanhechting van de middelste bilspier los. Aan het einde van de ingreep hecht hij deze weer terug. Hierdoor ‘waggelt’ u vaak een beetje na de operatie. Als de bilspier krachtiger wordt, verdwijnt het waggelen weer.
Na de operatie blijft u één nacht in de kliniek. Daarna mag u naar huis. Uw heup is direct na de operatie 100% belastbaar, u mag dus volledig op uw been staan. Probeer steeds korte stukjes te lopen, zowel binnen als buiten. Gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. Na de operatie geven we u nog een lokale verdoving. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie.
Herstel na een nieuwe heup
We verwachten dat u 4 tot 6 weken na de operatie weer kunt lopen zonder krukken. U mag dan ook weer autorijden. Na 6 weken kunt weer langzaam beginnen met sporten en na 8 tot 10 weken kunt u vaak weer fietsen. De meeste patiënten zijn na 3 maanden weer (gedeeltelijk) aan het werk. Het duurt ongeveer 6 tot 12 maanden voordat u volledig hersteld bent.
Vergoeding van de behandeling
Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.
Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2023 bedraagt het minimale eigen risico € 385.
Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.
Ervaringen
Veelgestelde vragen over Totale heupprothese (nieuwe heup)
U kunt vaak al binnen een week terecht voor uw consult, in zowel Amsterdam als Eindhoven. Ook hanteren wij korte toegangstijden - dat is de tijd tussen uw consult en uw behandeling. Doorgaans is dit minder dan 15 werkdagen.
Zie voor de actuele status onze wachttijden.
U vindt Xpert Clinics Orthopedie op 16 locaties door heel Nederland, waaronder Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam.
De woorden ‘slijtage’ en ‘artrose’ worden door elkaar gebruikt. Beide wijzen op een ander ontstaansmechanisme maar er wordt meestal hetzelfde mee bedoeld: het kraakbeen uit de heup is verdwenen en de heup beweegt niet meer goed. De slijtage kan ontstaan door overbelasting, een trauma (bijvoorbeeld een gebroken heup), een ontsteking, een standsafwijking, een infectie of een auto-immuunaandoening zoals reumatoïde artritis. Soms is er geen duidelijke oorzaak van de slijtage, we spreken dan van primaire artrose.
Het consult en alle operaties die u ondergaat bij Xpert Clinics Orthopedie worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed. Er is geen aparte toestemming nodig van uw verzekeraar voor operaties in onze kliniek of door onze artsen. Wel moet u altijd een verwijsbrief van de huisarts of een andere medisch specialist meenemen naar het consult.
Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. De zorgverzekeraar kan kosten in rekening brengen voor bijvoorbeeld het voorschrijven van medicatie. In een uitzonderingsgeval kan het nodig zijn dat we toestemming van uw verzekeraar nodig hebben. Uw arts zal dat altijd van tevoren met u bespreken. Zorgkosten worden bij gecontracteerde zorgverzekeraars, zonder uw tussenkomst, in rekening gebracht.
Meer informatie over vergoedingen vindt u in de informatiefolder.
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|