Totale heupprothese (nieuwe heup)

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit

Bij slijtage van de heup (heupartrose) komt u in aanmerking voor een operatie waarbij we de versleten delen vervangen door een prothese. Deze heupprothese, ook wel kunstheup genoemd, bestaat uit een titanium steel die in het bovenbeen wordt geplaatst met daarop een kop en een kom die we in de heupkom plaatsen. Het doel van de operatie is om de pijn, veroorzaakt door slijtage, weg te nemen. De pijn die de versleten heup u gaf, is vaak binnen enkele dagen na de operatie verdwenen. De kunstheup wordt wel omschreven als de meest succesvolle operatie, jaarlijks worden er rond 30.000 per jaar in Nederland verricht.

Leeftijd is geen reden om een heup niet te vervangen. Bij jonge patiënten met veel klachten van een versleten heup is een kunstheup ook een goede optie. Wel is het dan belangrijk om rekening te houden met de toekomst en zoveel mogelijk bot te behouden.

Een kunstheup kan ook slijten en zelfs loslaten na een bepaalde tijd. Een goede inschatting hiervan is niet te geven. We weten van de gangbare protheses dat na 10 jaar 99 van de 100 nog functioneren en na 25 jaar nog 58 van de 100. Bij loslating of slijtage kan de prothese of delen hiervan vervangen worden door een nieuwe. Dit kan zelfs meerdere malen mocht het nodig zijn. 

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

referral

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

phone

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

 

chat

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Voor een MRI of speciale röntgenfoto's wordt u verwezen naar het MRI-centrum.

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een totale heupvervanging ondergaat, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen.  Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

Ondanks dat bewegen pijn doet door de artrose is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

aid

Behandeling & Herstel

Tijdens het consultgesprek is er met u besproken via welke benadering de heupprothese wordt geplaatst. Dit kan per persoon verschillen op basis van uw persoonlijke en lichamelijke kenmerken. Bij de voorste benadering wordt de incisie niet over de lengte van het bovenbeen gemaakt, maar in de liesplooi geplaatst. Het belangrijkste verschil met de direct zijwaartse benadering is dat voor deze operatie geen aanhechtingen van spieren losgemaakt hoeven te worden waardoor u in het begin sneller herstelt. Het uiteindelijke herstel en de risico’s zijn niet erg verschillend van de direct zijwaartse benadering in grote vergelijkende studies.

Indien bij u de voorste benadering niet mogelijk is, dan zullen wij de direct zijwaartse benadering toepassen. Hierbij wordt er een incisie gemaakt op de zijkant van het bovenbeen. Het beschadigde deel van de heupkop en heupkom worden verwijderd en vervangen door een prothese. Tijdens de operatie maakt de chirurg een deel van de aanhechting van de middelste bilspier los en aan het einde van de ingreep hecht hij deze weer terug. Hierdoor kan het voorkomen dat u na de operatie een beetje ‘waggelt’. Dit verdwijnt naarmate de kracht van de middelste bilspier toeneemt.

U blijft na de operatie één nacht in de kliniek, daarna mag u naar huis. De dag na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken. Uw heup is direct na de operatie 100% belastbaar, u mag dus volledig op uw been staan. Probeer steeds korte stukjes te lopen, zowel binnen als buiten. Gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. Na de operatie geven we u nog een lokale verdoving. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie.

Herstel
4 tot 6 weken na de operatie kunt u naar verwachting weer lopen zonder krukken en autorijden. Na 6 weken kunt weer langzaam beginnen met sporten en na 8 tot 10 weken mag u weer fietsen. De meeste patiënten zijn na 3 maanden weer (gedeeltelijk) aan het werk. Het duurt ongeveer 6 tot 12 maanden voordat u volledig hersteld bent. Landelijk onderzoek toont aan dat patiënten een jaar na de operatie duidelijk een verbetering merken ten aanzien van hun klachten.

Neem contact met ons op

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake