Slijtage van de heup

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

       Maak een afspraak

Het heupgewricht bestaat uit een bolvormige kop en een kom. Die passen precies in elkaar en kunnen dankzij een laag kraakbeen soepel alle kanten opdraaien. Bij artrose neemt de kwaliteit van dit kraakbeen af. Het kraakbeen raakt beschadigd, wordt minder glad of verdwijnt deels. Artrose van het heupgewricht wordt ook wel een ’versleten heup’ genoemd. Soms is er geen duidelijke oorzaak van de slijtage, we spreken dan van primaire artrose. Heupklachten komen relatief veel voor op alle leeftijden. Op kinderleeftijd komen verschillende stoornissen voor in de ontwikkeling die tot vroege slijtage van de heup kunnen leiden.

De woorden slijtage en artrose worden door elkaar gebruikt. Beide wijzen op een ander ontstaansmechanisme maar er wordt meestal hetzelfde mee bedoeld. Het kraakbeen uit de heup is verdwenen en de heup beweegt niet meer goed wat liespijn en stijfheid geeft. Slijtage van het kraakbeen in de heup kan ontstaan door overbelasting, een trauma (bijvoorbeeld een gebroken heup), een ontsteking, een standsafwijking, een infectie of een auto-immuunaandoening zoals reumatoïde artritis.

Dit zijn de symptomen

De meest voorkomende klachten bij artrose van het heupgewricht zijn pijn en stijfheid. De pijn zit meestal in de liesstreek en kan uitstralen naar uw dijbeen en knie. U merkt dat bewegen moeilijker wordt, met name lopen en opstaan. De klachten treden vaak op bij het begin van de beweging, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel. Dit noemen we startpijn of startstijfheid.
Bij artrose zijn er vaak niet elke dag klachten. Het kenmerkt zich door ‘goede’ dagen met weinig klachten en ‘slechte’ dagen met veel klachten. In het begin zijn er vaak meer goede dan slechte dagen. Wanneer er nog maar weinig goede dagen zijn en de pijn u belemmert bij bewegen en slapen, is het tijd om het heupgewricht te vervangen door een nieuwe heup (totale heupprothese).

Zo stellen we de diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De arts zal u vragen naar uw ziektegeschiedenis en uw klachten. Het onderzoek begint met het observeren van de manier waarop u loopt. Bij artrose zien we vaak een loop waarbij mensen de pijn vermijden en spierzwakte vertonen (test van Trendelenburg). Soms is er sprake van een beenlengteverschil. Bij onderzoek van de heup gaan we na of, en in welke mate, er sprake is van een bewegingsbeperking of pijn. 

Röntgenonderzoek
Met röntgenonderzoek kunnen we de diagnose bevestigen en de ernst van de versleten heup vaststellen. Röntgenonderzoek kan in sommige gevallen direct op de polikliniek verricht worden, maar wanneer er speciale foto’s nodig zijn wordt u naar het MRI-centrum verwezen.

MRI-scan
Een MRI-scan of botscan brengt in een vroegtijdig stadium een versleten heup aan het licht, nog voordat de gewone röntgenopnames afwijkingen laten zien. We laten een MRI-scan maken wanneer er op basis van het lichamelijk onderzoek of röntgenfoto niet met zekerheid kan worden gezegd of slijtage de oorzaak is van uw klachten. Voor een MRI wordt u verwezen naar het MRI-centrum.

Behandelingen

Bij een ernstig versleten heup kunnen we het aangetaste heupgewricht vervangen door een heupprothese.Er bestaan verschillende manieren om zo’n heupprothese te plaatsen. Zo kan de prothese via de voorkant of de zijkant geplaatst worden. Elke methode heeft voor- en nadelen. U kunt samen met de orthopedisch chirurg bespreken welke van de mogelijke benaderingen voor u het meest geschikt is.

Totale heupprothese
De kunstheup, oftewel een totale heupprothese, bestaat uit een titanium steel die in het bovenbeen wordt geplaatst met daarop een kop en een kom die we in de heupkom plaatsen. Na zes weken mag u weer lopen zonder krukken, autorijden en licht lichamelijk werk doen, na 8-10 weken mag u weer fietsen. De meeste mensen zijn na 6-12 maanden weer volledig hersteld.

Heupvervanging via de voorste benadering
Hierbij wordt de heupprothese via de liesplooi geplaatst. Het litteken is daardoor kleiner. Omdat er bij deze methode geen enkele spieraanhechting los gemaakt hoeft te worden, zien we dat patiënten die een voorste benadering hebben gehad sneller herstellen.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake