Slijtage van de heup

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is slijtage van de heup?

Het heupgewricht bestaat uit een bolvormige kop en een kom. Die passen precies in elkaar en kunnen dankzij een laag kraakbeen soepel alle kanten opdraaien. Bij artrose neemt de kwaliteit van dit kraakbeen af: het raakt beschadigd, wordt minder glad of verdwijnt. Artrose van het heupgewricht wordt ook wel een ’versleten heup’ genoemd en komt relatief veel voor, ook op jongere leeftijd.

Symptomen van slijtage van de heup

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een versleten heup:

  • Pijn in de liesstreek. Soms straalt de pijn uit naar het dijbeen en de knie
  • Stijfheid bij het begin van een beweging, zoals opstaan uit een stoel. Dit noemen we startpijn of startstijfheid
  • U heeft goede dagen met weinig klachten, maar ook slechte dagen met veel klachten. 

Diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Er wordt ook gekeken naar de manier waarop u loopt. Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt, om de ernst van de versleten heup vaststellen. Soms is een MRI-scan nodig. Daarvoor wordt u verwezen naar het MRI centrum.

Behandeling van slijtage van de heup

In sommige gevallen kan gerichte fysiotherapie tot forse vermindering van de klachten lijden. Veelal wordt aanvullend ook pijnstilling gebruikt. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u opereren.

Is uw heup versleten, dan kunnen we het aangetaste heupgewricht vervangen door een heupprothese (kunstheup). De kunstheup wordt wel omschreven als de meest succesvolle operatie, jaarlijks worden er rond 30.000 heupvervangingen in Nederland verricht.

Er bestaan verschillende manieren om zo’n heupprothese te plaatsen: via de voorkant of via de zijkant. U kunt samen met de orthopedisch chirurg bespreken welke van de mogelijke benaderingen voor u het meest geschikt is.

Nadat u een nieuwe heup heeft gekregen mag u direct weer korte stukjes lopen met krukken. Na gemiddeld zes weken loopt u weer zonder krukken. Autorijden, fietsen en licht lichamelijk werk kunt u meestal na 8 tot 10 weken weer. De meeste mensen zijn na 6 tot 12 maanden weer volledig hersteld.

Veelgestelde vragen

De woorden ‘slijtage’ en ‘artrose’ worden door elkaar gebruikt. Beide wijzen op een ander ontstaansmechanisme maar er wordt meestal hetzelfde mee bedoeld: het kraakbeen uit de heup is verdwenen en de heup beweegt niet meer goed. De slijtage kan ontstaan door overbelasting, een trauma (bijvoorbeeld een gebroken heup), een ontsteking, een standsafwijking, een infectie of een auto-immuunaandoening zoals reumatoïde artritis. Soms is er geen duidelijke oorzaak van de slijtage, we spreken dan van primaire artrose.

Heupklachten komen relatief veel voor op alle leeftijden. Op kinderleeftijd komen verschillende stoornissen voor in de ontwikkeling die tot vroege slijtage van de heup kunnen leiden. Ook na een trauma (ongeval) kan uw heup sneller slijten.

Leeftijd is geen reden om een heup niet te vervangen. Bij jonge patiënten met veel klachten van een versleten heup is een kunstheup ook een goede optie. Wel is het dan belangrijk om rekening te houden met de toekomst en zoveel mogelijk bot te behouden.

Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.

Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Veel onderzoeken kunnen we direct op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt. Maar voor het maken van voor een operatie geschikte röntgenfoto’s of het doen van metingen verwijzen wij u naar ons beeldvormend centrum. Ook indien er een MRI-scan of CT-scan nodig is. Deze afspraken vallen op dezelfde dag, u hoeft hiervoor dus geen aparte afspraak te maken. De uitslag hiervan krijgt u bij uw volgende bezoek aan onze kliniek of telefonisch via uw specialist.

Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.

Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake