Slijtage van de heup

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is slijtage van de heup?

Het heupgewricht bestaat uit een bolvormige kop en een kom. Die passen precies in elkaar en kunnen dankzij een laag kraakbeen soepel alle kanten opdraaien. Bij artrose neemt de kwaliteit van dit kraakbeen af: het raakt beschadigd, wordt minder glad of verdwijnt. Artrose van het heupgewricht wordt ook wel een ’versleten heup’ genoemd en komt relatief veel voor, ook op jongere leeftijd.

Symptomen van slijtage van de heup

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een versleten heup:

  • Pijn in de liesstreek. Soms straalt de pijn uit naar het dijbeen en de knie
  • Stijfheid bij het begin van een beweging, zoals opstaan uit een stoel. Dit noemen we startpijn of startstijfheid
  • U heeft goede dagen met weinig klachten, maar ook slechte dagen met veel klachten. 

Diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Er wordt ook gekeken naar de manier waarop u loopt. Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt, om de ernst van de versleten heup vaststellen. Soms is een MRI-scan nodig. Daarvoor wordt u verwezen naar het MRI centrum.

Behandeling van slijtage van de heup

In sommige gevallen kan gerichte fysiotherapie tot forse vermindering van de klachten lijden. Veelal wordt aanvullend ook pijnstilling gebruikt. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u opereren.

Is uw heup versleten, dan kunnen we het aangetaste heupgewricht vervangen door een heupprothese (kunstheup). De kunstheup wordt wel omschreven als de meest succesvolle operatie, jaarlijks worden er rond 30.000 heupvervangingen in Nederland verricht.

Er bestaan verschillende manieren om zo’n heupprothese te plaatsen: via de voorkant of via de zijkant. U kunt samen met de orthopedisch chirurg bespreken welke van de mogelijke benaderingen voor u het meest geschikt is.

Nadat u een nieuwe heup heeft gekregen mag u direct weer korte stukjes lopen met krukken. Na gemiddeld zes weken loopt u weer zonder krukken. Autorijden, fietsen en licht lichamelijk werk kunt u meestal na 8 tot 10 weken weer. De meeste mensen zijn na 6 tot 12 maanden weer volledig hersteld.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05Maak een afspraak