Standscorrectie grote teen in het kort

Wanneer u een standsafwijking ofwel scheefstand van de grote teen (ook wel: hallux valgus) heeft, dan kan er een standscorrectie uitgevoerd worden. De stand van de teen wordt dan gecorrigeerd.

Er zijn verschillende technieken voor het rechtzetten van een scheve grote teen. Afhankelijk van de ernst van de afwijking kiest de orthopedisch chirurg een passende techniek. In alle gevallen wordt de knok verwijderd en wordt de teen rechtgezet.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

•          Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
•          Of laat uw gegevens achter  zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake   Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan wordt dat meestal bij Xpert Clinics Orthopedie gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Chevron-operatie

De Chevron-operatie kan een milde tot matige scheefstand corrigeren. Net onder de kop van het eerste middenvoetsbeentje wordt het bot in een V-vorm doorgezaagd. Vervolgens wordt het kopje richting de tweede teen opgeschoven en met een kleine schroef vastgezet. Hierdoor wordt de voorvoet smaller. De schroef hoeft niet te worden verwijderd. Het overtollig bot aan de binnenzijde wordt verwijderd.
Bij de Scarf-osteotomie wordt het eerste middenvoetsbeentje in de lengte in een Z-vorm doorgezaagd waarna het kopje richting de tweede teen kan worden verschoven. Daarna wordt het bot met twee kleine schroeven vastgezet. Het overtollig bot aan de binnenzijde wordt verwijderd.

Basis-osteotomie

Bij een basis-osteotomie wordt de basis van het eerste middenvoetsbeentje doorgezaagd. Dit beentje wordt weer vastgezet met krammetjes, kleine schroeven of een plaat.

Lapidus-correctie

Bij de Lapidus-correctie wordt het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en het aanliggende bot richting de voetbasis vastgezet. Dit is dus niet het grote teen gewricht. Bij het gewricht wordt een wigvormig stukje bot verwijderd zodat de teen recht staat. Daarna wordt het vastgezet met twee schroeven. Via een tweede snee wordt het overtollige bot bij de knok verwijderd.

Akin-techniek

In combinatie met de eerder beschreven technieken wordt vaak de Akin-techniek gebruikt. Hierbij wordt een wigje gemaakt (en dus een deel verwijderd) in het basiskootje van de grote teen, om zo de stand van de teen verder te corrigeren. Dit wordt weer vastgezet met een hechtdraad, staple of schroefje.

Arthrodese grote teen

Een arthrodese van het grote teen gewricht kan worden uitgevoerd bij ernstige vormen van scheefstand of stijfheid van de grote teen (meestal met gevorderde slijtage en pijn aan het gewricht). Hierbij wordt het gewricht van de grote teen vastgezet met een plaatje en/of schroeven. Daardoor kan behalve de pijn ook de stand goed behandeld worden. Het grote teen gewricht kan nu niet meer bewegen. Patiënten hebben relatief weinig last van het vastgezette gewricht en kunnen hun voet weer krachtiger afzetten dan vóór de operatie.

Herstel

De verbandschoen met harde zool moet voor 6 weken gedragen worden. Na deze 6 weken mag de schoen afgebouwd worden. Afhankelijk van het type werk zijn de meeste mensen weer (gedeeltelijk) aan het werk na 4 weken tot 3 maanden.

Vergoeding van de behandeling

Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2021 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak