Sporten is gezond! Helaas lopen jaarlijks 4,1 miljoen Nederlandse sporters een blessure op. Hiervan heeft meer dan de helft een medische behandeling nodig. Sportblessures komen voor in alle leeftijden, ook bij kinderen. Blessures kunnen er toe leiden dat je aangepast moet sporten of zelfs moet stoppen.

Een blessure kan plotseling tijdens het sporten ontstaan of geleidelijk door langdurige overbelasting. Blessures doen zich vooral voor in de gewrichten, spieren of pezen. Soms heeft de blessure te maken met problemen van de zenuwen of bloedvaten. De meest voorkomende klacht bij een sportblessure is pijn, maar het kan ook stijfheid, zwelling of verlies van kracht zijn. Een blessure is erg vervelend, maar meestal goed te behandelen.
Sportblessures die veel voorkomen:

  • Knieblessure (bijvoorbeeld hardlopersknie of een springersknie)
  • Enkelblessure (bijvoorbeeld een verzwikte enkel)
  • Rug- en nekblessure
  • Heup-, bil- of liesblessure
  • Schouder- en elleboogblessure (bijvoorbeeld slijmbeursontsteking of tenniselleboog)
  • Onderbeenblessures (bijvoorbeeld shin splints)
  • Achillespeesblessure
  • Hamstringblessure

Sportblessures en de sportarts

Soms gaat een blessure niet over met voldoende rust of een behandeling van de fysiotherapeut /huisarts. Je blijft dan beperkt in jouw sportbeoefening. De sportarts kan dan jouw klachten beoordelen. Dit is ongeacht je niveau als sporter; topsporter, wedstrijdsporter of recreatieve sporter.

Onze sportartsen proberen vanuit de sportbelasting naar jouw probleem te kijken. Iedere sport kent eigen beweegpatronen en dus ook bijbehorende blessures. Zo heeft een honkballer andere klachten dan een voetballer. We houden daarnaast rekening met jouw leeftijd, ervaring en aantal uur dat je traint en/of speelt (balans belasting-belastbaarheid).

De sportarts kijkt bij een diagnose meestal uitgebreider dan andere (medisch) specialisten naar de blessure en neemt bij het onderzoek de volledige keten mee. Als jij voor knieklachten komt, dan kijkt de sportarts ook naar de stand van de voeten en de kracht in het gehele been. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw knieklachten (deels) voortkomen uit verminderde kracht in bil-, buik- en rugspieren. Ook kan de sportarts jou advies geven over de opbouw van jouw training(schema) om zo verdere blessures te voorkomen.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een consult bij de sportarts is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist noodzakelijk. Een fysiotherapeut kan niet direct verwijzen, maar kan je wel helpen in het overleg met de huisarts. Een consult bij de sportarts wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering, je eigen risico is wel van toepassing.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Consult

Bij het eerste consult wordt er door de sportarts ingegaan op en gevraagd naar jouw blessure. Hierbij is vaak een casemanager (fysiotherapeut) aanwezig. Na de intake wordt er lichamelijk onderzoek verricht. De sportarts kan jouw blessure ook specifiek testen, bijvoorbeeld op een loopband of met een krachtmeter (Biodex of MicroFet). Soms wordt dit aangevuld met beeldvormend onderzoek (bijvoorbeeld MRI, echografie, röntgen)) of bloedonderzoek.

Behandeling & Nazorg

Diagnose & Behandeling

Na het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Samen met jou beslist de sportarts welke behandeling(en) noodzakelijk zijn. Een enkele keer verwijst de sportarts je naar een andere (medisch) specialist. Enkele voorbeelden van behandelingen kunnen zijn:

  • Rek en krachtoefeningen
  • Advies trainingsopbouw
  • Medicatie
  • Injectie (corticosteroïden, hyaluronzuur of PRP/ACP)
  • Gips of brace
  • Podotherapeut voor zooltjes
  • Verwijzing sportfysiotherapeut, psycholoog, diëtist, orthopedisch chirurg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag