Voorste kruisbandreconstructie

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen

                                                                                      Maak een afspraak

Sommige mensen hebben na het scheuren van de voorste kruisband geen instabiel gevoel in de knie. Door met behulp van de fysiotherapeut de stabiliteit en de kracht in de knie te trainen, kunnen zij zonder operatie alle dagelijkse activiteiten weer hervatten, zelfs sporten. Helaas gaat dit niet op voor zo’n 60% van de mensen met een gescheurde voorste kruisband. Dan gaan we over tot een operatieve behandeling: de voorste  kruisbandreconstructie. Hierbij wordt door middel van een hamstringpees een nieuwe voorste kruisband gemaakt.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Voor een MRI of speciale röntgenfoto's wordt u verwezen naar het MRI-centrum.

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een voorste kruisbandreconstructie krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen, zoals krukken. Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Tijdens de operatie worden de resten van de kapotte kruisband weggehaald en wordt de kruisband vervangen door één van uw eigen pezen. De chirurg haalt die ergens anders uit uw lichaam. In de meeste gevallen is dit de hamstringpees, maar ook kunnen de knieschijfpees of de strekpees van het bovenbeen kunnen gebruikt worden. Er worden twee steekgaatjes in de knie gemaakt om via een kijkoperatie de resten van de kapotte kruisband weg te halen. Van de lange hamstringpees wordt een stevige bundel gemaakt. Vervolgens worden twee tunnels gemaakt in het boven- en onderbeen. Deze tunnels worden gemaakt op de plek waar uw eigen voorste kruisband vastzat. De pees wordt door de tunnels getrokken en daarna op spanning gebracht. Twee metalen clips zorgen dat de pees op spanning blijft. De wonden worden gesloten met oplosbare hechtingen en u krijgt voor twee dagen een verband om uw onderbeen.

Zodra de pijn onder controle is, mag u naar huis. De dag na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken. Uw knie is direct na de operatie 100% belastbaar, u mag dus volledig op uw been staan. Probeer steeds korte stukjes te lopen, zowel binnen als buiten. Gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. Na de operatie brengen we een lokale verdoving in. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie. Fysiotherapie is daar een belangrijk onderdeel van. De fysiotherapeut helpt u opnieuw te leren lopen (met en zonder krukken) en geeft oefeningen om de beenspieren weer goed te leren gebruiken.

4 tot 6 weken na de operatie kunt u meestal weer zonder krukken lopen. 3 maanden na de operatie zijn de meeste patiënten weer (gedeeltelijk) aan het werk. De fysiotherapie wordt met de tijd intensiever. In totaal duurt de revalidatie ongeveer 9 tot 12 maanden.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake