Wat is een voorste kruisbandreconstructie?

Heeft u een voorste kruisbandletsel, dan kunnen we dat herstellen door middel van een voorste kruisbandreconstructie. Hierbij wordt meestal door middel van de hamstringpees een nieuwe voorste kruisband gemaakt. Ook kunnen de knieschijfpees of de strekpees van het bovenbeen gebruikt worden. In een aantal gevallen kunnen mensen met behulp van fysiotherapie de stabiliteit en de kracht in de knie trainen, en is een operatie niet nodig. Echter in 60% van de gevallen is een operatie de oplossing.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen ook bij Xpert Clinics Orthopedie gedaan worden. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Na een voorste kruisbandscheur is het belangrijk om de bovenbenen goed te trainen. Vaak gebeurt dit onder begeleiding van een fysiotherapeut. Een kapotte kruisband kan uit zichzelf niet genezen. Goede krachtige bovenbeenspieren zorgen bij het ontbreken van een voorste kruisband voor stabiliteit in de knie. Als de knie instabiel blijft vanwege het ontbreken van de kruisband is vaak een operatie nodig.

Tijdens de operatie worden de resten van de kapotte kruisband weggehaald en wordt de kruisband vervangen door één van uw eigen pezen. De orthopedisch chirurg haalt die ergens anders uit uw lichaam. In de meeste gevallen is dit de hamstringpees, maar ook kunnen de knieschijfpees of de strekpees van het bovenbeen gebruikt worden.

Zodra de pijn onder controle is, mag u naar huis. Uw knie is direct na de operatie 100% belastbaar, u mag dus volledig op uw been staan. Probeer steeds korte stukjes te lopen, zowel binnen als buiten. Gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. Na de operatie geven we u nog een lokale verdoving. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie. Fysiotherapie is daar een belangrijk onderdeel van. De fysiotherapeut helpt u in het begin van de revalidatie opnieuw te leren lopen (met en zonder krukken) en geeft oefeningen om de beenspieren weer goed te leren gebruiken. Gedurende de revalidatie wordt u steeds sterker en wordt samen met de fysiotherapeut gewerkt naar uw revalidatiedoel. 

Herstel

We verwachten dat u vier tot zes weken na de operatie weer zonder krukken kunt lopen. Drie maanden na de operatie zijn de meeste patiënten weer (gedeeltelijk) aan het werk. De fysiotherapie wordt met de tijd intensiever, in totaal duurt de revalidatie ongeveer negen tot twaalf maanden.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2023 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak