Kunstheup; welke prothese en welke benadering?

Kunstheup; welke prothese en welke benadering?

Slijtage van de heup komt veel voor, ook bij jonge patiënten. We zien veel jonge actieve patiënten, door onze expertise op het gebied van gewrichtssparende behandelingen voor heupafwijkingen en de behandeling van sportletsel van de heup met kijkoperaties. Een deel daarvan heeft helaas soms ook al op jonge leeftijd een kunstheup nodig. De vragen van deze mensen zijn anders dan die van de gemiddelde oudere slijtage patiënt. Veelgestelde vragen zijn: “mag ik weer sporten? Welke sporten kan ik weer oppakken en kan ik mijn werkzaamheden nog uitvoeren?” Juist voor de jongere patiënt zijn dit belangrijke vragen. Graag leg ik je in dit blog meer uit over de verschillende benaderingen en protheses. Tekst: Dr. Daniël Haverkamp.

Welke benadering bij mijn kunstheup?

Er zijn verschillende chirurgische benaderingen om een kunstheup te plaatsen. Met benadering bedoelen we de techniek die gebruikt wordt om bij de heup te komen, dus langs welke spieren en pezen je gaat. Zo kan er via de voorkant, zijkant en achterkant een veilige weg tussen spieren, zenuwen en pezen gekozen worden.

Met de meeste klassieke benaderingen moeten er spieren en pezen losgemaakt worden. Dit kan het herstel vertragen, maar zorgt wel voor een ruimere toegang en beter zicht tijdens de operatie.

Bij de voorste benadering wordt er een weg tussen de spieren gekozen waarbij er geen spieren losgemaakt hoeven te worden. Het herstel is daardoor in onze ervaring sneller. Wel is deze techniek moeilijker waardoor niet iedere kliniek dit zal aanbieden.

De bikini incisie is een doorontwikkeling van de voorste benadering. Hierbij wordt het litteken niet zoals gebruikelijk over de lengte van het bovenbeen gemaakt, maar wordt deze in de liesplooi geplaatst. Technisch is deze benadering moeilijker dan een gewone voorste benadering, maar bij Xpert Clinics Orthopedie hebben we ruime ervaring met deze werkwijze.

De voordelen voor de patiënt zijn alleen in het uiterlijk van het litteken; de nabehandeling, herstel en risico’s zijn identiek aan een normale voorste benadering.

Welke prothese?

Een vraag die zelden gesteld wordt door de patiënt is welke prothese hij of zij krijgt, terwijl dit juist heel belangrijk kan zijn.

Bij een spiersparende techniek om de heup te plaatsen, is het ook verstandig om een botsparende prothese te kiezen. Zeker bij jongere patiënten waarbij de prothese misschien nog eens vervangen moet worden. Je wilt dan zoveel mogelijk van het originele bot over hebben om ook in de toekomst weer een perfecte prothese te kunnen plaatsen. Zeker als je je realiseert dat je voor sommige prothesen de aanhechting van de spieren op het bot beschadigt, zou het zonde zijn om via een voorste benadering een niet-botsparend systeem te gebruiken. Veel klinieken gebruiken standaard één soort prothese voor alle patiënten, terwijl er toch veel onderlinge verschillen tussen patiënten zijn.

Bij Xpert Clinics Orthopedie gebruiken we meerdere systemen en kijken we wat er bij de specifieke patiënt past.

Dagbehandeling of overnachting?

We horen steeds meer over heupprothesen in dagbehandeling, en natuurlijk is dit goed mogelijk. Echter, het is een grote operatie waarbij je als patiënt niet altijd goed weet wat je te wachten staat.

Ondanks alle voorlichting blijft het toch spannend. Bij het overnachten in de kliniek,  dat eerder als hotel aanvoelt, word je omringd door ervaren medewerkers die je prima kunnen ondersteunen en adviseren, maar ook extra pijnstilling kunnen geven als het nodig is. Alles wat thuis niet zomaar voorhanden is.

Wij geloven dat dit uiteindelijk beter is voor het begin van de herstelperiode. Bij ons gaat 85% van de mensen die een nieuwe heup hebben gehad de volgende ochtend naar huis. Voor de rest regelen we dat ze nog een dag in een zorghotel kunnen aansterken.

Gezamenlijke besluitvorming

Ik denk dat het van belang is dat de patiënt zich goed laat informeren en zelf meebeslist in de behandeling. Zoals ook wordt gedaan bij het kopen van een nieuwe auto; wat past bij mij en waar voel ik me goed bij? De behandeling begint dus naar onze mening met een goed gesprek met de orthopeed! 

Wil jij meer informatie? Maak dan gerust een afspraak bij een van onze orthopeden. Wij helpen je graag verder.

Daniel Haverkamp is orthopeed bij Xpert Clinics Orthopedie. 

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak