Aandoeningen

Kijkoperatie kniegewricht

                 Maak een afspraak  

 

Een kijkoperatie (knie arthroscopie) wordt gedaan wanneer uw knie ‘op slot zit’ of wanneer u de knie hebt verdraaid of bent gevallen. Er kunnen verschillende structuren in de knie kapot zijn die het lichaam zelf niet kan herstellen. Denk hierbij aan een gescheurde meniscus, een gescheurde kruisband of een lokale kraakbeenbeschadiging door een ongeval. Deze kapotte onderdelen geven pijn en kunnen in de weg zitten waardoor een knie soms ‘op slot’ zit. Bij kruisbandletsel is er sprake van instabiliteit, men zakt dan door de knie heen. Indien dit het geval is, dan is een kruisbandreconstructie noodzakelijk. 


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Voor een MRI of speciale röntgenfoto's wordt u verwezen naar het MRI-centrum.

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een knie arthroscopie ondergaat, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen zoals krukken.  Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

Ondanks dat bewegen pijn doet is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Belangrijk om te weten is dat wanneer de knieaandoening is ontstaan door veroudering van het weefsel, fysiotherapie, het aanpassen van activiteiten en soms een injectie met cortisone kan volstaan. Bij knieslijtage wordt er daarom geen kijkoperatie uitgevoerd.  

Bij een arthroscopie maakt de orthopedisch chirurg twee kleine sneetjes van ongeveer 1 cm in de knie: één voor de glasvezel kijkbuis die is aangesloten op een camera, en één om met instrumenten in de knie te kunnen werken. Tijdens de kijkoperatie bekijkt de chirurg de hele knie. Als er sprake is van een meniscusscheur kijkt de chirurg of hechten mogelijk is. Is dit niet het geval, dan wordt het gescheurde deel verwijderd. Als de meniscus gehecht kan worden is de nabehandeling langer dan wanneer alleen een deel wordt weggehaald.

Als het kraakbeen lokaal beschadigd is, kunnen er stukjes losraken die de knie ‘op slot’ zetten. Tijdens de kijkoperatie worden de losse flappen en stukjes weggehaald. Wanneer een klein deel van het kraakbeen door een verdraaiing of val lokaal beschadigd raakt, kan dit soms nog hersteld worden. De orthopedisch chirurg beoordeelt of dit mogelijk is. Na de operatie worden de wondjes gesloten met hechtpleisters en wordt er een drukkend verband aangelegd.

Herstel
Zodra de pijn onder controle is, mag u naar huis. De dag na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken.

De dagen na de operatie kunt u last hebben van pijn en zwelling. Het helpt wanneer u uw been goed hoog legt. Het volledig strekken van de knie is vaak pijnlijk, maar wel belangrijk om uw knie straks weer normaal te kunnen gebruiken. Leg daarom geen kussen onder uw knie als u zit.

Uw knie is direct na de operatie 100% belastbaar (behalve wanneer de meniscus gehecht is). U mag dus volledig op uw been staan. Probeer regelmatig kleine stukjes te lopen, zowel binnen als buiten en gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. Ook is het belangrijk dat u zo snel mogelijk start met kleine oefeningen. Hoe eerder u weer binnen de pijngrenzen probeert te bewegen, hoe sneller het stijve gevoel vermindert en u weer controle krijgt over uw spieren.

Afhankelijk van wat er tijdens de kijkoperatie is gebeurd, kunt u na 2 dagen tot 2 weken weer lopen zonder krukken en autorijden. De meeste patiënten zijn na 1 tot 4 weken weer (gedeeltelijk) aan het werk.

Wanneer de meniscus gehecht is duurt het herstel langer, dan loopt u minimaal 6 weken met krukken. U mag dan ook 6 weken niet meer dan 10-50% van uw lichaamsgewicht op het been zetten.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Snel geholpen
Gespecialiseerde zorg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Snel geholpen
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake