Dhr. van der Heijden (64): “Ik wist niet dat artrose zoveel pijn kon doen. Omdat het kraakbeen verdwijnt, krijg je bot op bot en daar helpt echt geen pijnstiller tegen. Tijdens het skiën, vorig jaar in januari, voelde ik bij het maken van bochten voor het eerst wat pijn in mijn lies. Ik dacht eerst aan een liesblessure of liesbreuk, iets wat op mijn leeftijd wel vaker voorkomt. Maar een vriend zei: let maar op, dat wordt een nieuwe heup. En inderdaad, na een paar weken kreeg ik pijn aan mijn heup. Na een week of zes pijnstillers slikken stuurde de fysiotherapeut me naar het ziekenhuis. Daar werden foto’s gemaakt en de dienstdoende radioloog zei direct: ‘Dat wordt een orthopeedje’.”
Snel geholpen
“In het ziekenhuis zou ik drie maanden op de operatie moeten wachten, maar bij Xpert Clinics kon ik al een week later terecht bij orthopedisch chirurg Bram Nijsse. Eind maart ben ik geopereerd en is er een heupprothese geplaatst. Ik ben na de lunch behandeld en om half vijf vroeg ik of ik naar de wc mocht. De verpleegkundige gaf me een paar krukken en liet me zelf naar het toilet lopen. Onvoorstelbaar dat dat zo snel lukt. Ik weet nog dat de vaders van vrienden vroeger weken in het ziekenhuis lagen als ze een nieuwe heup kregen, dat is tegenwoordig dus wel anders.”
Heup: nieuwe operatietechnieken
De operatietechnieken van nu zijn enorm verbeterd ten opzichte van vroeger. Zo zal de chirurg als dat mogelijk is liever kiezen voor de voorste benadering bij het plaatsen van een heupprothese, waarbij er geen spieren losgemaakt hoeven worden. Het herstel verloopt daardoor sneller. “Ik ben een arts die luistert naar de patiënt en die ook benieuwd is naar de persoon áchter de klacht,” zegt orthopedisch chirurg Bram Nijsse. “Ik vind het belangrijk dat de patiënt zich gehoord voelt, zodat je samen kan beslissen tot een goede behandeling. Zo heb ik ook meneer Van der Heijden blij kunnen maken.”
Revalidatie na heupprothese
Na het plaatsen van een heupprothese volgt een periode van revalidatie. Na vier tot zes weken kunt u weer lopen zonder krukken, na zes weken mag u weer langzaam beginnen met sporten. “De belangrijkste mededeling die ik kreeg, was dat ik het rustig aan moest doen,” zegt meneer Van der Heijden. “Je moet je oefeningen voorzichtig uitvoeren zodat je intensief maar wel met liefde revalideert. De oefeningen die ik kreeg van de fysiotherapeut waren zo eenvoudig van aard dat ik ze prima zelf kon doen. Het was dat de artsen zeiden dat ik pas na zes weken weer alles mocht doen, want zelf had ik het gevoel dat het wel eerder kon.”
Sporten met een nieuwe heup
Inmiddels is meneer Van der Heijden helemaal pijnvrij. “Ik heb dit jaar weer geskied, ik kan lekker wandelen, fietsen en padellen. Dokter Nijsse zei dat ik beter niet meer kon hardlopen, maar dat doe ik ook niet meer in verband met mijn knieën. Verder ervaar ik geen beperkingen, het gaat allemaal prima. De operatie stelt weinig voor, de pijn is weg. Voor mij is dit een groot feest.”
Heb ik een versleten heup?
Vaak wordt gedacht dat een versleten heup vooral pijnklachten geeft in het gewricht zelf. Maar pijn in de liesstreek (zoals ook meneer Van der Heijden ervaarde) is een veel voorkomend symptoom. Soms straalt de pijn uit naar het dijbeen of de knie. Heupslijtage kan zich ook uiten in zogenaamde ‘startpijn’: u heeft dan moeite om op te staan uit een stoel.
Heeft u klachten en twijfelt u of het misschien om heupartrose gaat? Vraag uw huisarts dan om een verwijzing en maak op korte termijn een afspraak. Onze orthopedisch chirurgen helpen u graag verder.