Ervaring
De heupprotheses van dhr. Tuithof

De heupprotheses van dhr. Tuithof

"Mensen begrijpen er niks van dat ik weer zo hard kan fietsen."

Twee versleten heupen

Dhr. Tuithof (65): “Ik kon mijn veters niet meer vastmaken, ik kon niet meer normaal uit een auto stappen, ik kon niet meer werken. Ik kon eigenlijk niks meer. Maar voordat de huisarts me eens doorstuurde… Uiteindelijk heeft een vervangende huisarts een foto laten maken en toen bleek dat mijn heupen tot op het bot versleten waren. Inmiddels woog ik 116 kilo; ik fietste altijd veel en dat ging niet meer, maar je blijft wel eten natuurlijk en dus werd ik steeds zwaarder.

In het ziekenhuis kon ik niet op korte termijn terecht voor een operatie. Toen heb ik de verzekering gebeld. Al na twee dagen kon ik voor een intake naar Xpert Clinics Orthopedie. Vier weken later ben ik geopereerd aan mijn linkerheup, een half jaar later is ook de rechterheup vervangen.

Heupoperatie

Dr. Harm van der Vis en ik hadden een leuke klik. Hij heeft me uitgelegd wat er ging gebeuren en vertelde ook hoe belangrijk de bilspier is na zo’n heupoperatie. Ik ben dus na de ingreep in de sportschool heel goed mijn bilspieren gaan trainen. Na twee weken zat ik alweer rustig op de fiets. Dat was zo’n ervaring; dan realiseer je je pas hoeveel pijn je al die tijd had. Die pijn was er altijd, bij alles wat ik deed. Ik kon niet eens gewoon uit bed stappen. Mijn kwaliteit van leven is nu zó verbeterd, dat kun je bijna niet uitleggen.

Wedstrijd

In de sportschool hebben ze me geholpen om op mijn eten te letten, en voor de tweede operatie was ik al 10 kilo kwijt. Doordat ik zo goed voorbereid was en precies wist wat me te wachten stond, heb ik die tweede keer nog geen twee weken met krukken gelopen. Ik ben weer volop gaan sporten, want ik wilde gewoon weer onder de 100 kilo komen. Fietsen ging weer zo makkelijk. Een fijne bijkomstigheid was dat ik na de operatie ook geen last meer heb gehad van melkzuur in mijn linkerbovenbeen. Waarschijnlijk heeft daar altijd een spier knel gezeten en dat was met de nieuwe heup ook opgelost. Het had niet mooier gekund. Inmiddels heb ik twee weken terug weer de eerste wedstrijd op de mountainbike gereden. En ik ben gefinisht als snelste 65-plusser!

Verschil met het ziekenhuis

Mensen vragen me weleens: maar jij hebt toch twee nieuwe heupen? Ze begrijpen er niks van dat ik weer zo hard fiets. Maar ik heb mijn best gedaan en goed geluisterd naar de dokter. Als je enthousiast bent en niet piept, dan lukt dat vanzelf. Soms verstoppen mensen zich, dan zeggen ze: ik ben geopereerd dus ik doe maar voorzichtig. Natuurlijk, na zo’n operatie moet je erop letten dat het niet mis gaat. Maar je moet ook gewoon je best doen, dat is het.

Ik vond het een groot verschil tussen het ziekenhuis en Xpert Clinics. In het ziekenhuis ga je van loketje zus naar loketje zo. En na de operatie heeft niemand meer tijd voor je. Hier was het precies andersom. Het voortraject verloopt heel snel, maar daarna waan je je in een 5 steren hotel. Ze staan naast je bed en vragen: wil je wat eten of drinken? Kan ik iets doen? Ik vond dat zo’n ervaring dat ik dacht: ik wil nooit meer anders. Als er nog eens iets is, dan bel ik jullie wel.”

Maak een afspraak

Kampt u ook met orthopedische klachten? Neem dan contact op met ons informatiecentrum. Zij helpen u met al uw vragen, zoeken de snelst beschikbare Xpert Clinics vestiging bij u in de buurt en plannen voor u een consult bij onze specialist.

Neem contact op

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak