Last van uw heup: Blijf er niet mee lopen.
Heeft u al een tijdje last van uw heup? Wordt lopen pijnlijk? Heeft u moeite met het op- en afstappen van uw fiets? Of gaat opstaan moeilijk? Heupklachten kunnen u sterk belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Het is daarom slim om er zo snel mogelijk naar te laten kijken door uw huisarts. Hij of zij kan een passende behandeling adviseren en u eventueel doorsturen naar een specialist zoals Xpert Clinics Orthopedie.
Pijn of ongemakken in de heup kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijk om te weten is dat pijn in de lies vaak vanuit het heupgewricht komt, maar ook bilpijn kan vanuit het heupgewricht komen. De meest voorkomende oorzaak is overbelasting, impingement (het botsen van bot op bot door een vormafwijking) of (beginnende) slijtage.
Slijtage, ook wel artrose genoemd kan door verschillende redenen veroorzaakt worden en komt niet alleen voor bij ouderen. Ook op jonge leeftijd kan, bijvoorbeeld door een afwijkende heupvorm of een auto-immuunaandoening zoals reumatoïde artritis, slijtage van de heup optreden. In Nederland krijgen bijvoorbeeld 1200 mensen per jaar een kunstheup onder de leeftijd van 50.
Een heup bestaat uit een heupkom en een heupkop. Deze samen vormen een heupgewricht die allerlei kanten op kan bewegen. Tussen de heupkom en de heupkop zit kraakbeen om de bewegingen soepel te houden. Om dit hele gewricht zit een kapsel. Deze beschermt het gewricht en houdt het op de juiste plaats. Eromheen zitten spieren, slijmbeurzen en pezen die er samen voor zorgen dat alle bewegingen vlekkeloos gaan.
Wanneer u last krijgt van uw heupgewricht, kunt u belemmerd worden in uw dagelijkse leven. Dit kan zijn van liespijn tijdens het sporten bij een impingement tot zelfs nachtpijn waardoor u niet meer kunt slapen bij gevorderde slijtage. Afhankelijk van de ernst van uw afwijkingen zijn activiteiten als sporten pijnlijk, maar ook dagelijkse bezigheden als lopen en zitten kunnen liespijn opwekken.
Impingement betekent dat door een afwijkende vorm de heupkop tegen de rand van de heupkom aanbotst tijdens bepaalde bewegingen en hiermee schade veroorzaakt aan kraakbeen en labrum. Het labrum is het randje kraakbeenachtig weefsel rondom de heupkom dat scherpe liespijn bij bewegen kan geven als het beschadigd is.
Artrose heeft verschillende oorzaken, zoals: impingement, dysplasie, reumatische ziekten, ongevallen of ouderdom. De laatste oorzaak, ouderdom, is ook meteen de meest voorkomende oorzaak van artrose.
Het kraakbeen wat tussen de heupkom en heupkop zit, is beschadigd of deels verdwenen wanneer u artrose heeft. Dit zorgt ervoor dat bewegingen minder soepel gaan, omdat u pijn en stijfheid ervaart. Vooral het lopen en opstaan zullen als moeilijk worden ervaren en dan vooral in het begin van de beweging. Dit wordt startpijn en startstijfheid genoemd. In gevorderde gevallen klagen mensen ook over nachtpijn waardoor ze slecht slapen. Artrose of slijtage van de heup komt op alle leeftijden voor.
De behandelingen van alle heupproblemen gaan van conservatief naar operatief. Om vast te stellen dat artrose of een andere heupafwijking bij u de oorzaak is van uw klachten, is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Hij of zij kan een passend advies geven en u doorsturen naar een specialist wanneer het nodig is. Deze specialist kan uw heup verder onderzoeken en u op basis van de aandoening de juiste behandeling bieden.
Lees hier meer over slijtage van de heup en de mogelijke behandelingen waaronder een heupscopie?