Hechten of verwijderen meniscus

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen

       Maak een afspraak

Een scheur in de meniscus ontstaat meestal door een verzwikking (draaibeweging) van de knie. Als de meniscus versleten is, kan een minimaal trauma al tot een scheur leiden. Een gescheurde meniscus kan pijn, zwelling, het gevoel van instabiliteit en/of blokkeren veroorzaken.

Er bestaan verschillende typen meniscusscheuren en in het algemeen helen deze niet vanzelf. In sommige gevallen kan een gescheurde meniscus gehecht worden. Tijdens een kijkoperatie (arthroscopie) zal de orthopedisch chirurg de kapotte onderdelen weer aan elkaar zetten. Deze ingreep wordt ook wel meniscopexie of meniscushechting genoemd. In de meeste gevallen wordt het gescheurde deel van de meniscus verwijderd, dat wordt meniscectomie genoemd. Er wordt zo min mogelijk van de meniscus verwijderd om de kans op versnelde slijtage in de toekomst te minimaliseren. 

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake  Bellen

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Voor een MRI of speciale röntgenfoto's wordt u verwezen naar het MRI-centrum.

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een meniscushechting ondergaat, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen, zoals krukken. Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

Ondanks dat bewegen pijn doet is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Bij een meniscushechting maakt de orthopedisch chirurg twee kleine sneetjes van ongeveer 1 cm in de knie: één voor de glasvezel kijkbuis die is aangesloten op een camera, één om met instrumenten in de knie te kunnen werken. Tijdens de kijkoperatie bekijkt de chirurg de hele knie. Als er sprake is van een meniscusscheur kijkt de chirurg of hechten mogelijk is. Er worden dan één of meerdere hechtingen geplaatst om de gescheurde onderdelen weer aan elkaar te bevestigen. Beschadigd kraakbeen wordt, indien noodzakelijk, glad gemaakt.

Door de slechte doorbloeding van de meniscus is hechten in sommige gevallen niet mogelijk. In dat geval wordt het gescheurde deel verwijderd. Als de meniscus gehecht kan worden is de nabehandeling langer dan wanneer alleen een deel wordt weggehaald.

Na de operatie worden de wondjes gesloten met hechtpleisters en wordt er een drukkend verband aangelegd. Zodra de pijn onder controle is, mag u naar huis. De dag na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken.

De dagen na de operatie kunt u last hebben van pijn en zwelling. Het helpt wanneer u uw been goed hoog legt. Het volledig strekken van de knie is vaak pijnlijk, maar wel belangrijk om uw knie straks weer normaal te kunnen gebruiken. Leg daarom geen kussen onder uw knie als u zit.

Zes weken na de operatie kunt u naar verwachting weer lopen zonder krukken en autorijden. U krijgt van ons een verwijzing voor de fysiotherapeut, die u met oefeningen op weg kan helpen.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake