Wat is hechten of verwijderen meniscus?

Wanneer u een meniscusscheur heeft, heelt deze vaak niet vanzelf.  In sommige gevallen kan een gescheurde meniscus gehecht worden. Als de meniscus gehecht kan worden, zet de orthopedisch chirurg de kapotte onderdelen weer aan elkaar tijdens een kijkoperatie (arthroscopie). Deze ingreep wordt ook wel meniscopexie of meniscushechting genoemd. In de meeste gevallen wordt het gescheurde deel van de meniscus verwijderd, dat wordt meniscectomie genoemd. Er wordt zo min mogelijk van de meniscus verwijderd om de kans op versnelde slijtage in de toekomst te minimaliseren.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal ook bij onze kliniek gebeuren. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Bij een meniscushechting maakt de orthopedisch chirurg twee kleine incisies in de knie: één voor de glasvezel kijkbuis die is aangesloten op een camera, één om met instrumenten in de knie te kunnen werken. Tijdens de kijkoperatie bekijkt de orthopedisch chirurg de hele knie. Wanneer hechten mogelijk is dan wordt er één of meerdere hechtingen geplaatst om de gescheurde onderdelen weer aan elkaar te bevestigen. Beschadigd kraakbeen wordt, indien noodzakelijk, glad gemaakt.

Door de slechte doorbloeding van de meniscus is hechten in sommige gevallen niet mogelijk. In dat geval wordt het gescheurde deel verwijderd. Als de meniscus gehecht kan worden is de nabehandeling langer dan wanneer alleen een deel wordt weggehaald. Zodra de pijn onder controle is, mag u naar huis. De dag na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken.

Herstel

De dagen na de operatie kunt u uw been het beste goed hoog leggen, dit helpt tegen pijn en zwelling. Ook is het belangrijk dat u zo snel mogelijk start met kleine oefeningen. Hoe eerder u weer binnen de pijngrenzen probeert te bewegen, hoe sneller het stijve gevoel vermindert en u weer controle krijgt over uw spieren.

Zes weken na de operatie kunt u naar verwachting weer lopen zonder krukken en autorijden. U krijgt van ons een verwijzing voor de fysiotherapeut, die u met oefeningen op weg kan helpen.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2021 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak