Wat is een kijkoperatie van de heup?
Kapotte of beschadigde onderdelen in de heup geven pijn en kunnen in de weg zitten. Tijdens de kijkoperatie worden ze daarom weggehaald of hersteld. Er kunnen verschillende redenen zijn om een kijkoperatie (heup arthroscopie) uit te voeren: kraakbeenbeschadigingen, labrumletsels, slijmvliesafwijkingen, afwijkingen van ligamenten en ontsteking kunnen ermee bekeken en behandeld worden. De meest voorkomende redenen om een kijkoperatie uit te voeren zijn labrumletsel en inklemming van het heupgewricht.
De stappen van een behandeling
Maak een afspraak
Maak een afspraak (ik heb een verwijzing)Bellen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het eerste consult
Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen gewoon bij Xpert Clinics Orthopedie. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.
U kunt voor uw consult kijkoperatie heupgewricht onder andere terecht in Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Lelystad, Rotterdam, Rozendaal, Utrecht en Zeist.
Behandeling & Herstel
Bij een kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg twee of drie kleine incisies op het bovenbeen: één voor de glasvezel kijkbuis die is aangesloten op een camera, en één om met instrumenten in de heup te kunnen werken. Tijdens de ingreep worden stapsgewijs eerst alle onderdelen van de heup bekeken en schade vastgesteld en vervolgens wordt deze schade aangepakt.
Bij inklemming van het heupgewricht wordt het teveel aan bot wat de inklemming veroorzaakt verwijderd. Dit gebeurt zowel op zicht als met röntgencontrole.
Bij labrumletsel kijkt de orthopedisch chirurg of de kraakbeenrand van voldoende kwaliteit is zodat het kan worden terug gehecht met een of meer botankers. Is het teveel beschadigd, dan wordt het beschadigde deel verwijderd.
Eventueel kraakbeenletsel wordt gestabiliseerd en bij een defect wordt dit behandeld door middel van microfracturering, zodat het defect zich kan opvullen.
Zodra de pijn onder controle is, mag u naar huis. De dag na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken.
Herstel
De eerste week mag u uw been nog niet belasten, en dient u krukken te gebruiken bij het lopen. Vanaf week 2 staat er in het protocol dat u meekrijgt wat het vervolg is, dit verschilt per type kijkoperatie, afhankelijk van wat er gedaan is tijdens de ingreep. De meeste mensen lopen na 4 tot 6 weken weer zonder krukken. Na de ingreep gaat u samen met een fysiotherapeut aan de slag om het herstelproces te doorlopen, hiermee begint u 1 week na de ingreep.
Vergoeding van de behandeling
Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.
Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2021 bedraagt het minimale eigen risico € 385.
Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.
Ervaringen
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|