Kijkoperatie heup

Heuparthroscopie

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Gespecialiseerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Snel geholpen

                                                                                      Maak een afspraak

Er kunnen verschillende redenen zijn om een heuparthroscopie te verrichten: kraakbeenbeschadigingen, labrumletsels, slijmvliesafwijkingen, afwijkingen van ligamenten en ontsteking kunnen ermee bekeken en behandeld worden. De meest voorkomende redenen om een heuparthroscopie te verrichten zijn labrumletsel en inklemming van het heupgewricht (heupimpingement).

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

 

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Voor een MRI of speciale röntgenfoto's wordt u verwezen naar het MRI-centrum.

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een heuparthroscopie ondergaat, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen, zoals krukken of een toiletbrilverhoger. Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

Ondanks dat bewegen pijn doet door de artrose is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Om in het heupgewricht te kunnen komen met instrumentarium wordt de heup een stukje uit de kom getrokken door aan de voet te trekken, waarbij het bekken wordt tegengehouden met een steun tegen het schaambeen.

De orthopedisch chirurg maakt één incisie van ongeveer 2 cm aan de zijkant en één incisie van ongeveer 2 cm aan de voorzijde van de heup. Hij brengt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in het heupgewricht, die aangesloten is op een camera. De beelden worden zichtbaar op een monitor. Via de andere incisie wordt instrumentarium ingebracht waarmee de kwaliteit van het kraakbeen kan worden beoordeeld en de afwijkingen kunnen worden verholpen.

Bij een heupimpingement (CAM of pincer) wordt de botrichel weggeslepen, zodat de rand van de kom en de heuphals niet meer botsen. Na verwijdering van de botrichel wordt het labrum met een of meer botankers teruggehecht.

Bij labrumletsel kijkt de chirurg of het labrum van voldoende kwaliteit is zodat het kan worden teruggehecht met een of meer botankers. Is het labrum te veel beschadigd, dan wordt het beschadigde deel verwijderd.

Na de operatie worden de wondjes gesloten met een hechting en er worden pleisters aangelegd.

Herstel
Een heuparthroscopie wordt in dagbehandeling gedaan. Zodra de pijn onder controle is, mag u naar huis. De dag na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken. Na een heuparthroscopie is de heupregio en de lage rug vaak gevoelig. Meestal is de normale pijnstilling hiervoor voldoende. Een doof gevoel in de schaamstreek is niet ongebruikelijk, dit verdwijnt meestal in de eerste dagen na de operatie. U kunt ook last hebben van zwelling in de heupregio doordat er vloeistof gebruikt wordt om in het gewricht te kijken. De zwelling verdwijnt meestal volledig in de eerste weken na de ingreep.

De eerste week moet u krukken gebruiken bij het lopen, u mag uw been dan nog niet belasten. Vanaf week 2 mag u de belasting langzaam gaan opbouwen. U mag dan weer een stukje wandelen of licht fietsen (op de hometrainer). Na 6 weken is looptraining op een zachte ondergrond en fietsen tegen weerstand toegestaan. De meeste patiënten gaan na 4 tot 6 weken weer aan het werk, afhankelijk van het beroep. Gemiddeld duurt het herstel 12 weken. Sport specifiek herstel, voetbal, ballet en hockey op hoog niveau bijvoorbeeld, kan tot 9 maanden duren.

Na de ingreep gaat u samen met een fysiotherapeut aan de slag om het nabehandelingsprotocol te doorlopen. Dit is per patiënt verschillend en ook afhankelijk van welk letsel er behandeld is.

Ervaringen

Xpert Clinics Orthopedie is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake