Aandoeningen

Kijkoperatie enkel

Arthroscopie van het enkelgewricht i.v.m. inklemming

Wat is een kijkoperatie van de enkel?

Anterieure impingement - Inklemming voorzijde ("Voetballersenkel")

Anterieure impingement (“voetballersenkel”): vaak ontstaat dit door chronische overbelasting of verzwikkingen. Hierdoor raakt het weefsel aan de voorzijde van de enkel verdikt, waardoor het ingeklemd kan raken tussen het onderbeen en sprongbeen als het enkelgewricht maximaal naar boven wordt gebogen (“weke delen” impingement). Tevens kunnen er botuitsteeksels ontstaan aan de voorzijde van het onderbeen of het sprongbeen die in een eindstand ingeklemd kunnen raken (“ossale” impingement).

Posterieure impingement - Inklemming achterzijde ("Balletdansersenkel")

Posterieure impingement (“balletdansersenkel”): vaak ontstaat dit door chronische overbelasting bij mensen die veel op de tenen moeten staan. Hierdoor raakt het weefsel aan de achterzijde van de enkel verdikt, waardoor het ingeklemd kan raken tussen het onderbeen en het hielbeen als het enkelgewricht maximaal naar onder wordt gebogen (“weke delen” impingement). Tevens kan een botuitsteeksel aan de achterzijde van het sprongbeen (processus posterior tali/os trigonum ingeklemd raken tussen het onderbeen en het hielbeen als het enkelgewricht maximaal naar onder wordt gebogen (“ossale” impingement).


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een operatie krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen. Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

Ondanks dat bewegen pijn doet is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Anterieure impingement

Er worden 2 sneetjes van ongeveer 1 cm aan de voorzijde van de enkel gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in de enkel gebracht die aangesloten is op een camera. Het enkelgewricht wordt, voor zover mogelijk bekeken en de beelden worden zichtbaar op een monitor. Instrumentarium wordt ingebracht waarmee de verdikte weke delen en botuitsteeksels worden verwijderd. Ook wordt de onderzijde van de binnenenkel (mediale malleolus) verwijderd. Als er beschadigd kraakbeen aanwezig is wordt dit, indien noodzakelijk “glad gemaakt” en eventuele andere afwijkingen (bijvoorbeeld gewrichtsmuis (corpus liberum) worden, indien mogelijk ook behandeld. De wondjes worden gehecht en er wordt een drukkend verband, met daaronder eventueel pleisters, aangelegd.

Posterieure impingement

Er worden 2 sneetjes van ongeveer 1 cm aan de achterzijde naast de achillespees gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in de enkel gebracht die aangesloten is op een camera. Het enkelgewricht en het onderste sprongewricht worden, voor zover mogelijk bekeken en de beelden worden zichtbaar op een monitor. Instrumentarium wordt ingebracht waarmee de verdikte weke delen en het botuitsteeksel worden verwijderd.

Ook wordt ervoor gezorgd dat de pees en spier die de grote teen buigt zonder ingeklemd te raken kan bewegen. Als er beschadigd kraakbeen aanwezig is wordt dit, indien noodzakelijk “glad gemaakt” en eventuele andere afwijkingen (bijvoorbeeld gewrichtsmuis (corpus liberum)) worden, indien mogelijk ook behandeld. De wondjes worden gehecht en er wordt een drukkend verband, met daaronder eventueel pleisters, aangelegd.

Herstel
Het doel van de operatie is om de pijnklachten te verminderen/weg te nemen en niet om te zorgen voor toename van de beweeglijkheid (gemiddeld neemt de beweeglijkheid met 2.5° toe). Het resultaat van de operatie i.v.m. anterieure impingement is minder goed indien slijtage van het enkelgewricht aanwezig is, bij oudere patiënten en bij patiënten die in het verleden een enkelbreuk hebben gehad. Er treedt in het algemeen wel een duidelijke functieverbetering en vermindering van pijn op.

Het sportniveau blijft gemiddeld genomen hetzelfde. In 84% van de patiënten komen de botuitsteeksels aan de voorzijde van de enkel terug, waarbij dit niet altijd klachten hoeft te geven. Na 6.5 jaar is 74% van de patiënten tevreden met het resultaat van de operatie. Het resultaat van de operatie i.v.m. posterieure impingement is in het algemeen erg goed, er treedt nagenoeg altijd vermindering van pijn en verbetering van functie op.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag