Wat is een schouderprothese?

Heeft u een versleten schouder (schouderartrose), dan kunnen we die vervangen door een halve, een totale of een omgekeerde schouderprothese. Is het gehele schoudergewricht versleten, dan plaatsen we een totale schouderprothese (kunstschouder). Wanneer u alleen artrose heeft aan de kop van de schouder, komt u in aanmerking voor een halve schouderprothese. Voor een omgekeerde totale schouderprothese wordt gekozen indien het schouderkapsel (rotatorcuff) ernstig beschadigd is.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake   Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Voor het vaststellen van de diagnose stelt hij vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Er wordt ook gekeken naar de manier waarop u loopt. Vrijwel altijd moet er een röntgenfoto worden gemaakt. Daarop kunnen we de ernst van de slijtage vaststellen. Soms is een MRI-scan nodig. Voor beiden kunt u bij ons terecht.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Voor de operatie geeft de anesthesioloog u prikjes in de hals die dienen als pijnbestrijding voor de eerst 12 uur na de operatie. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie. De operatie zelf wordt altijd onder narcose uitgevoerd.

Tijdens een operatie maakt de chirurg een snede aan de voorzijde van de schouder, verwijdert hij de beschadigde kraakbeendelen en maakt deels pezen los. Hij controleert met proefprothesen of de schouder goed beweegt en stabiel is. Als dit het geval is, worden vervolgens de definitieve prothesedelen zodanig geplaatst dat zonder gebruik te maken van botcement de prothese direct goed vast zit. Daarna wordt de wond gesloten met hechtingen en nietjes en wordt een steriel verband aangelegd.

Na de operatie blijft u één nacht in de kliniek, daarna mag u naar huis. Daar begint u zo snel mogelijk met de revalidatie. Fysiotherapie is daar een belangrijk onderdeel van. De fysiotherapeut helpt u met oefeningen om de schouder weer goed te leren gebruiken.

Herstel

De meeste patiënten zijn gemiddeld na zes tot acht weken weer (gedeeltelijk) aan het werk. De revalidatieperiode na de omgekeerde schouderprothese is vaak korter van voor de andere type schouderprotheses. Dit komt doordat niet hoeft te worden gewacht op genezing van het gewrichtskapsel (de rotatorcuff). Toch is de beweging van uw schouder na revalidatie veelal iets groter en voelt natuurlijker aan bij een halve of totale schouderprothese dan na een omgekeerde schouderprothese.  

Vergoeding van de behandeling

Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2021 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
Snel geholpen
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
Snel geholpen
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak