Schouderprothese

Slijtage van het schoudergewricht

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
Snel geholpen
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Typen schouderprothesen

Schouderprothesen

Er bestaan verschillende typen schouderprothesen. Welk type schouderprothese voor u van toepassing is heeft uw orthopedisch chirurg met u besproken. Soms is het echter pas tijdens de operatie te bepalen welke prothese voor u het meest geschikt is.

  • Halve schouderprothese: hierbij wordt alleen de kop van de bovenarm vervangen door een prothese. Voor deze prothese kan worden gekozen indien de kom van het schoudergewricht nog van goede kwaliteit is.
  • Totale schouderprothese: hierbij wordt zowel de kop van de bovenarm als de kom vervangen door een prothese. Voor deze prothese kan worden gekozen indien zowel de kop als de kom van het gewricht versleten zijn.
  • Reversed (omgekeerde) totale schouderprothese: hierbij wordt de kom van het gewricht vervangen door een bolvormige prothese. De kop van het gewricht wordt vervangen door een komvormige prothese. Voor deze prothese kan worden gekozen indien de kwaliteit van de rotatorenmanchet onvoldoende is. De functie van deze spieren kan bij deze prothese (deels) worden overgenomen door de deltaspier (m.deltoideus).

Bij het vervangen van de kop van de bovenarm kan verder nog worden gekozen voor een prothese zonder steel, met een korte steel of met een lange steel. De resultaten van protheses zonder steel en met een lange steel zijn 2.5 jaar na plaatsing vergelijkbaar.

In het algemeen bestaat de prothese uit metaal (titanium, cobalt-chroom), keramiek en/of kunststof (polyethyleen) dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld. De door ons gebruikte protheses hebben volgens wetenschappelijke onderzoeken een revisiepercentage van 4% na 7 jaar, hiernaast moet bij ongeveer 4% van de patiënten bij wie alleen de schouderkop is vervangen binnen 7 jaar alsnog de kom ook vervangen worden.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

referral

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

phone

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

chat

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Voor een MRI of speciale röntgenfoto's wordt u verwezen naar het MRI-centrum.

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een schouderprothese krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen. Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

aid

Behandeling & Herstel

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake