Ervaring
De schouderprothese van dhr. Van Ree

De schouderprothese van dhr. Van Ree

“Je moet een klik hebben met de chirurg en de therapeut.”

Dhr. Van Ree (50): “’Eigenlijk is een schouderprothese een 65+ operatie, maar ik was pas 49 toen ik een total shoulder kreeg. Daar ging een langdurig verhaal aan vooraf. Eind jaren ’90 ben ik al geopereerd aan mijn schouder omdat die uit de kom was geschoten. Ik werk in een timmerfabriek en mede daardoor is er in de loop der jaren slijtage in het schoudergewricht ontstaan. Toen ik klachten kreeg ben ik naar de huisarts gegaan, die me doorstuurde naar een therapeut. Ik bleek een slijmbeursontsteking te hebben. Via de huisarts werd ik verwezen naar Xpert Clinics Orthopedie (voorheen Annatommie mc). Er werd een spuit gezet maar dat hielp niet. Toen er foto’s werden gemaakt bleek dat mijn schouder versleten was. Daar kwam die pijn vandaan.”

Totale schouderprothese
“De diagnose kwam niet helemaal als een verrassing natuurlijk, met zo’n voorgeschiedenis. Maar ik was wel een speciaal verhaal voor orthopedisch chirurg drs. Nicole Heesakkers. Normaal lopen de spieren en pezen in je schouder netjes over elkaar, maar omdat mijn schouders al eerder geopereerd was, was alles aan elkaar gegroeid. Zij heeft toen extern informatie ingewonnen: is het mogelijk dat meneer geopereerd wordt? Het bleek af te hangen van de kracht in mijn schouder. Er werd een test gedaan en dat was even spannend. Maar gelukkig bleek ik genoeg kracht te hebben voor een totale schouderprothese.”

100% meegevallen
“Ik liep al sinds maart in de ziektewet en na de zomer is alles gaan rollen. Uiteindelijk ben ik in oktober geopereerd. Die operatie kon mij niet snel genoeg komen. Van tevoren is er goed uitgelegd wat ik kon verwachten en wat de consequenties konden zijn. Zo’n totale schouderprothese schijnt een van de zwaardere operaties te zijn. Ik ging er nuchter in: ik ga er voor mijn gezondheid naar toe en het kan twee kanten op. We zullen dus wel zien wat het wordt. Uiteindelijk is het me 100% meegevallen.”

Revalidatie: kleine stapjes
“De revalidatie heeft negen maanden geduurd. Dat ging echt in hele kleine stapjes. Ik mocht niks tillen, nog geen leeg bekertje. Ik heb gelukkig gigantisch goede begeleiding gehad. Als ik ergens tegenaan liep, nam ik contact op met Xpert Clinics en kon ik gelijk komen. Het is nu precies een jaar geleden en het gaat boven verwachting. Vooraf krijg je te horen: ga ervanuit dat je straks ongeveer dit en dit kan doen. Maar ik heb voor mezelf die doelen steeds naar boven bijgesteld. En met resultaat: ik kan weer dingen doen die eigenlijk nog niet zouden kunnen of mogen. Heel af en toe voel ik wel een pijntje. Dat is een waarschuwing: let op, je bent er nog niet helemaal. Maar dat ik zover zou komen als nu, dat had ik niet verwacht.”

Vrij bewegen
“Zo’n schouderprothese gaat een jaar of 15 mee. Ik krijg dus in ieder geval nog een operatie, maar dat zien we dan wel. Voor nu voel ik me vrij, ik kan alles weer doen: huishoudelijke dingen, werken, boodschappen tillen. Je schouder gebruik je nagenoeg bij alles, bij lopen, iets pakken en zelfs bij praten. Als je in je beweging belemmerd wordt en dan na een operatie alles weer kunt doen, dat is fantastisch.”

Verwachtingen, doelen en motivatie
“Als je gaat googelen op total shoulder zie je zoveel verhalen en filmpjes. Moet je dat allemaal geloven? Ik denk: zet gewoon die stap en kijk hoe het gaat. De revalidatie is een heel lang proces waarbij verwachtingen, doelen en motivatie belangrijk zijn. Maar kijk ook hoe de klik is en de samenwerking met de chirurg en de therapeut. Als die er niet is, dan kom je zeker minder ver. Die klik was er bij mij wel. Ik had op een gegeven moment mijn schouder knetterhard gestoten. Ik heb toen direct contact opgenomen met de kliniek en kon heel snel terecht. Nicole Heesakkers en de therapeut hebben foto’s gemaakt en samen gekeken: gelukkig bleek alles goed te zitten. Die geruststelling heeft me zoveel vertrouwen gegeven.”

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag