Ervaring
De omgekeerde schouderprothese van Ed van Stijn

De omgekeerde schouderprothese van Ed van Stijn

"Als je klachten herkent, geeft dat het gevoel dat het over jou gaat"

Ed van Stijn (74) had al zeker 25 jaar last van zijn schouder. Van niet meer echt flexibel zijn en onderhands moeten gooien tot niet eens meer kunnen wandelen. Eén ding is duidelijk; deze oud-profvoetballer is niet snel van zijn stuk gebracht. Na 25 jaar klachten, kreeg hij afgelopen jaar zijn schouderoperatie (omgekeerde/reversed schouderprothese) en vertelt hoe het gaat.

Ed van Stijn is een oud-profvoetballer speelde ooit bij de jeugd van Vitesse en vond later zijn weg naar FC Utrecht. Vanwege een hardnekkige knieblessures werd hij al op 27-jarige leeftijd gedwongen om te stoppen met voetbal. Van Stijn bleef actief in de voetbalwereld als scout voor PSV en Manchester United.

Nu, jaren later, ligt de voetbalcarrière met alle knieblessures, operaties en herinneringen die daarbij hoorde ver achter hem. "Ik ben meer dan een voetballer", zegt van Stijn steevast. Er was geen sprake van een ‘dreigend zwart gat’ en dus had Van Stijn vrede bij het stoppen met voetballen. Hij schilderde, tuinierde, tenniste, golfde, race-fietste en was docent. Activiteiten genoeg, maar toch werd hij ook daarbij steeds meer belemmerd.

Van knieblessures naar een schouderoperatie

Hoewel Van Stijn wellicht de weg wist om blessures op te lossen liep hij toch nog jaren door met pijnklachten aan zijn schouder.

"Ik ben ongeveer 25 jaar geleden gevallen met de racefiets en terecht gekomen op mijn rechterkant. Niet alles kon meer met mijn arm, zoals bovenhands gooien, dus ik heb mij aangepast."

Van Stijn merkt dat de klachten erger worden. "Wat begon ‘met even opwarmen’ voordat ik iets actief kon doen eindigde in geen rondje meer door de stad kunnen lopen. Ik streepte steeds vaker activiteiten af." Want de spieren compenseerden dan wel enigszins bij die activiteiten, maar zorgden vervolgens daarna zelf weer voor de toenemende pijnklachten.

Steeds vaker voelt hij iets verschieten in de schouder. De spieren compenseren dan de activiteiten, wat vervolgens voor pijnklachten zorgt. "Na een half uur lopen was het onmogelijk om mijn arm zelf op te tillen en deed ik hem als ondersteuning maar in mijn jaszak." Dat was de druppel. "Mijn vrouw zei: nu gaan we er naar laten kijken."

Omgekeerde (reversed) schouderprothese

In de krant ziet Van Stijn een advertentie voor een voorlichtingsavond van Xpert Clinics Orthopedie (voorheen Annatommie mc) over schouderklachten.

"Op de avond werden heel concreet de mogelijke oorzaken benoemd van pijn aan de schouder. Als je klachten herkent, geeft dat het gevoel dat het over jou gaat."

Ed wordt geraakt door de voorbeelden, maar ook door het jonge team. "Het enthousiasme waarmee alles werd verteld. Het kwam ontzettend gemotiveerd en gestructureerd over. Ik werd dus nieuwsgierig naar Annatommie mc." Niet lang daarna zit hij bij zijn afspraak met orthopedisch chirurg Oetze van der Meer. In hem ziet Ed hetzelfde terug.

"Met een gevoel voor humor en enthousiasme wordt alles besproken. Hij haalt meteen de spanning er vanaf en hij kent de nieuwste technieken."

Zo is er van de schouder van Van Stijn een 3D prototype gemaakt om de meest nauwkeurige operatie en plaatsing te krijgen. De resultaten van de onderzoeken laten een versleten schouder bij Van Stijn zien. In een vergevorderd stadium. Zijn pezen zijn namelijk nauwelijks meer intact. Wanneer dit zo is wordt er vaak gekozen voor de omgekeerde (reserved) schouderprothese. Bij deze optie wordt er een kop op de oorspronkelijke kom geplaatst en een kom op de oorspronkelijke kop. Zo ook bij Ed, in mei 2019 maakt hij zich daarom op voor een operatie. "Bang was ik daar niet voor. Wat moet, dat moet."

Tijd voor herstel

Voor revalidatie met een omgekeerde (reversed) schouderprothese staat al snel een jaar. Toch kan dat met consequent oefeningen doen veel sneller gaan en voelt Ed van Stijn zich weer fit. "Ik heb na vijf maanden het fysiotraject afgerond. Daar heb ik mijn fysiotherapeut Mark Hendriks hartelijk voor bedankt, zoiets doe je samen."

Het leven van Ed staat dan al jaren niet meer in het teken van topsport, maar dat betekent niet dat stilzitten een optie is. Nu met zijn schouderprothese maakt hij weer wandelingen van twee uur, is weer actief in de tuin en echt wel van plan om nu weer een reis te maken met de camper. "En ik kan zelfs weer bovenhands gooien, een hele fijne bonus."

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag