De ‘corona-schouder’

De ‘corona-schouder’

De coronacrisis heeft onze manier van leven de afgelopen maanden ingrijpend veranderd. Dat we met zijn allen thuis zijn gaan werken en flink in huis zijn gaan klussen heeft echter een onverwacht neveneffect: het aantal patiënten met schouderklachten is ook toegenomen. Orthopedisch chirurg Diederik van Leeuwen vertelt hoe dat komt.

Het zijn - nog steeds - vreemde tijden. Hoewel we langzaamaan steeds meer mogen, blijven er ook beperkingen van kracht. Niet zo gek dus dat iedereen op zoek is naar afleiding. We zijn massaal aan het klussen geslagen in en rond het huis. Timmeren, zagen, snoeien: het zijn veel repetitieve bewegingen waarmee we ons lichaam belasten. Ook thuis werken aan de keukentafel, waarbij je houding allesbehalve ergonomisch is, is niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. En als er in die keuken ook nog rondrennende kinderen zijn, kan dat kan leiden tot verhoogde psychische druk…

Schouderklachten

Hoofdpijn, vermoeidheid en stress zijn bekende klachten waar veel mensen in deze tijd mee te maken hebben. Maar al deze factoren kunnen óók een reden zijn dat u schouderklachten krijgt, of dat bestaande klachten verergeren. De afgelopen weken heb ik heel wat patiënten gezien met wat ik gekscherend een ‘corona-schouder’ noem. Gelukkig zijn veel schouderklachten goed te behandelen mits ze serieus worden benaderd en de goede behandeling wordt ingesteld.

SAPS

Een breed begrip binnen de schouderklachten, waaronder onder andere bursitis subacromiale en tendinopathie vallen, is het subacromiaal pijnsyndroom, kortweg SAPS genoemd. Bij deze aandoening heb je vaak pijnklachten die verergeren tijdens het heffen van de arm. De klachten kunnen vanuit de schouder uitstralen naar de arm en rug. De klachten verdwijnen over het algemeen vanzelf, maar dat kan wel lang duren: soms tot twee jaar. Voor de diagnose SAPS gesteld kan worden, worden andere mogelijke oorzaken uitgesloten.

 

Fysiotherapie

Heeft u last van SAPS door een verstoord bewegingspatroon? Dan is fysiotherapie in de meeste gevallen de aangewezen behandeling. Hierbij wordt dan met name gelet op de beweging, ook wel het ritme van de schouder en het schouderblad (scapulathoracaal ritme) genoemd. Daarnaast is het aan te raden om de thuiswerkplek ergonomisch in te richten en de repetitieve bewegingen te beperken. Zo komen we de coronaperiode - althans voor de schouder - wel door.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak