Heeft u een versleten schouder (schouderartrose), dan kunnen we die vervangen door een halve, een totale of een omgekeerde schouderprothese. Is het gehele schoudergewricht versleten, dan plaatsen we een totale schouderprothese (kunstschouder). Wanneer u alleen artrose heeft aan de kop van de…
Wat is slijtage van de schouder?
Kraakbeen is nodig om soepel te kunnen bewegen. Als het kraakbeen in uw schouder beschadigd raakt of verdwijnt, door een proces dat artrose heet, kan het gewricht minder soepel bewegen en wordt het op den duur stijf en pijnlijk. Deze beschadigingen worden ook wel slijtage of artrose genoemd. Ook kunnen deze klachten optreden zonder noemenswaardige slijtage van het gewrichtskraakbeen van de schouder. Dit kan gebeuren wanneer het schouderkapsel en de daarin aanwezige pezen (rotatorcuff) zodanig ernstig beschadigd zijn dat deze niet meer te herstellen is. In de meeste gevallen zijn zowel kraakbeen als rotatorcuff ernstig aangetast.
Wat zijn de symptomen van slijtage van de schouder?
Dit zijn de meest voorkomende klachten bij slijtage van de schouder:
- Pijn en stijfheid in de schouder. Pijn kan optreden bij bewegingen, maar u kunt ook in rust of ’s nachts last hebben van pijn. De pijn kan doortrekken in de gehele arm of naar de nek
- De schouder kan dik en worden
- Er kunnen gevoelens van kraken en knappen optreden in de schouder
- De (actieve) beweeglijkheid van de schouder wordt minder
- U heeft goede dagen met weinig klachten, maar ook slechte dagen met veel klachten. Zijn er nog maar weinig goede dagen, dan is het tijd om behandeling te starten
Diagnose van slijtage van de schouder
Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Er wordt ook gekeken naar de manier waarop u beweegt. Vrijwel altijd moet er een röntgenfoto worden gemaakt. Daarop kunnen we de ernst van de slijtage vaststellen. Soms is een MRI-scan nodig. Beiden kunnen bij Xpert Clinics Orthopedie gemaakt worden.
Hoe wordt slijtage van de schouder behandeld?
Is uw schouder versleten, dan kunnen we het aangetaste schoudergewricht vervangen door een schouderprothese. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten (artrose, rotatorcuff aantasting of beide) is een halve, een hele of een omgekeerde schouderprothese nodig. De orthopedisch chirurg bepaalt in overleg met u voor welke prothese u in aanmerking komt.
Totale schouderprothese
Is het gehele schoudergewricht versleten, dan plaatsen we een totale schouderprothese (kunstschouder). Het versleten gewricht wordt dan vervangen door een prothese van deels een metaal legering, keramiek en kunststof dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld.
Halve schouderprothese
Wanneer u alleen artrose heeft aan de kop van de schouder, komt u in aanmerking voor een halve schouderprothese. Hierbij wordt alleen de kop van de bovenarm vervangen door een prothese. De revalidatieperiode van deze ingreep is mogelijk wat korter. Nadeel kan zijn dat op termijn ook slijtage van de schouderkom optreedt waardoor een vervolgoperatie nodig is.
Omgekeerde totale schouderprothese
Deze operatie wordt uitgevoerd indien het schouderkapsel (rotatorcuff) ernstig beschadigd is. De kom van het gewricht wordt voorzien door een bolvormige prothese, terwijl de schouderkop wordt vervangen door een komvormige prothese. Het grote voordeel is dat de overige nog intacte spieren de functie van de rotatorcuff kunnen overnemen waardoor u de schouder na revalidatie weer vrij goed kunt bewegen.
Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van uw revalidatie. De fysiotherapeut helpt u met bewegen en geeft oefeningen om de schouderspieren weer goed te leren gebruiken.
Veelgestelde vragen
De woorden ‘slijtage’ en ‘artrose’ worden door elkaar gebruikt. Beide wijzen op een ander ontstaansmechanisme maar er wordt meestal hetzelfde mee bedoeld: het kraakbeen uit de schouder is beschadigd of verdwenen en de schouder beweegt niet meer goed. De slijtage kan ontstaan door een eerder ongeluk of beschadiging van de schouder, een afwijkende stand, een infectie, een zwaar belastend beroep, overgewicht of bijvoorbeeld reuma.
Gemiddeld 15 jaar.
De meeste patiënten zijn grotendeels pijnvrij binnen 6 – 8 weken.
Dat kan. Wij adviseren om te belasten op geleide van pijnklachten en niet door de pijngrens heen te gaan.
We helpen u graag op één van onze Xpert Clinics orthopedie vestigingen.
Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.
Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.
De meeste onderzoeken kunnen we op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt.
Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.
Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden
Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.