Enkelbandplastiek

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen

                                                                                      Maak een afspraak

Enkelinstabiliteit ontstaat door het niet goed genezen van uitgerekte of gescheurde enkelbanden of herhaaldelijk zwikken van de enkel. Omdat de enkel instabiel is, verzwikt u de enkel steeds vaker. Door middel van een enkelbandplastiek kunnen we het enkelgewricht weer stabiel maken.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Telefonische intake

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

Maak een afspraak

Voorbereiding

Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een enkelbandplastiek krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen. Om zelf ook actief bij te kunnen dragen aan een goed herstel, kunt u alvast de juiste hulpmiddelen voor na de operatie in huis halen, zoals krukken. Daarnaast kunt u uw lichaam op de ingreep voorbereiden, door (tijdelijk) te stoppen met roken en extra vezels toe te voegen aan uw eetpatroon.

Ondanks dat bewegen pijn doet door de artrose is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Wij raden u aan om vanaf het moment dat u weet dat u geopereerd gaat worden uw spieren en conditie goed te trainen. Daardoor ervaart u het herstel straks als minder zwaar. Van belang is wel te zorgen dat u geen nieuwe zwikletsels oploopt om verdere beschadiging te voorkomen.

Consultafspraak met arts

Operatie

De orthopedisch chirurg maakt een incisie over de buitenzijde van de enkel. De opgerekte enkelbanden worden losgemaakt van het kuitbeen. Een gedeelte van het enkelgewricht kan nu worden onderzocht op eventuele bijkomende letsels. De chirurg herstelt de enkelbanden door ze op juiste spanning weer aan het kuitbeen vast te maken. Is de kwaliteit van de enkelbanden slecht, dan kan de chirurg de reconstructie versterken met pees- of ander weefsel. De wond wordt gesloten met een hechting en er wordt een drukkend verband, met daaronder eventueel pleisters aangelegd. Vervolgens krijgt u een looplaars.

Behandeling & Nazorg

Nazorg

Na een enkelbandplastiek blijft u 1 nacht in de kliniek. Als alles goed gaat, mag u daarna naar huis. De dag na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken.De eerste weken mag u de enkel niet belasten en moet u dus met krukken lopen. Na 2 weken mag u de enkel licht gaan belasten. 4 weken na de operatie wordt het gips of de looplaars verwijderd en kunt u starten met revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut. U krijgt dan oefeningen om de beweeglijkheid en kracht van de enkel te herstellen.

Om trombose te voorkomen gebruikt u onderhuidse injecties met een bloedverdunnend middel zo lang als uw been in het gips of de looplaars zit. We leren u hoe u deze injecties zelf kunt geven. 

Bij ongeveer 81% van de patiënten is het resultaat van een enkelbandreconstructie na gemiddeld 6 tot 13 jaar nog goed.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake