Ervaring
De enkelbandplastiek van dhr. Huijbregts

De enkelbandplastiek van dhr. Huijbregts

"Dr. Haverkamp gaf niet alleen de diagnose, maar ook meteen de oplossing."

Door mijn enkel gegaan

Lars Huijbregts (30): “Ongeveer tien jaar geleden ben ik een keer door mijn enkel heen gegaan. Ik had toen veel pijn en kon er bijna niet op staan. De huisarts verwees me door naar het ziekenhuis, maar op de röntgenfoto’s was niks te zien. Achteraf vermoed ik dat toen mijn enkelbanden beschadigd en uitgerekt zijn. De afgelopen tien jaar ging ik om de paar maanden door mijn enkel heen, het kon gewoon gebeuren als ik over straat liep. Inmiddels had ik in mijn hoofd: dit hou ik dus voor de rest van mijn leven.”

Op de foto’s was niks te zien

“Vorig jaar dacht ik: laat ik eens gek doen en leren skateboarden. Ook toen ben ik weer een paar keer door mijn enkel gegaan. Toen ik in verband met corona toch een tijdje niet naar de skatebaan kon, ben ik maar weer naar huisarts de gegaan om eens echt goed naar die enkel te laten kijken. Die stuurde me eerst voor foto’s naar het ziekenhuis - ook deze keer was er niks te zien - en daarna naar de podotherapeut voor speciale zolen in mijn schoenen. Het hielp een beetje. Tot ik na een paar weken wéér door mijn enkel ging. Toen heb ik een verwijzing gevraagd voor Xpert Clinics Orthopedie. En die kreeg ik gelukkig meteen.”

Het bleek enkelinstabiliteit te zijn

“Ik kon al snel terecht in Amsterdam voor een consult bij dr. Daniel Haverkamp. Wat daar al heel prettig was: dr. Haverkamp had een röntgenapparaat waarmee je realtime op het scherm kunt zien wat er aan de hand is. Hij kon de enkel vanuit alle hoeken bekijken en als patiënt kun je gewoon meekijken. Daar werd meteen duidelijk dat mijn enkel instabiel was: mijn enkelband was als een opgerekt elastiekje, daardoor ging dus steeds mijn enkel uit de kom. Na al die tijd kreeg ik eindelijk de bevestiging. Dr. Haverkamp gaf niet alleen de diagnose, maar ook meteen de oplossing: er was een enkelbandplastiek nodig. Er werd nog een mri gemaakt om te kijken of het kraakbeen niet beschadigd was en of er genoeg enkelband was om mee te werken. Daarna was het een kwestie van de operatie plannen.”

De verpleging was er voor ons

“Vlak na de zomer heb ik de enkelbandoperatie gehad. Ik was verbaasd over hoe vlot het allemaal ging: ik kwam binnen, werd twee minuten later opgehaald en weer tien minuten later lag ik al in een operatiejasje in bed. De sfeer onder het medisch personeel was goed, iedereen had duidelijk plezier in werk. Ook de anesthesist was heel aardig. Mijn been zou vanaf mijn knie verdoofd worden, wilde ik graag meekijken of liever een roesje? Ik koos voor het laatste. Ik werd wakker op de kamer waar ik ook zou overnachten. Ik had een leuke kamergenoot die ook door Haverkamp was geopereerd aan haar enkel. De verpleging liet duidelijk weten dat ze er waren voor ons. We kregen een heerlijke tosti en een royale carpacciosalade - fijn om te merken dat het voor je lichaam dus blijkbaar niet nodig is om alleen thee en beschuitjes te eten na zo’n ingreep.”

Fijn dat ik altijd kon bellen

“De volgende dag mocht ik naar huis. Het herstel was geen makkie, maar omdat de oorzaak en de oplossing zo duidelijk waren, heb ik het toch als heel positief ervaren. De operatie was geen keuze, het moest gebeuren. Het herstel is gewoon een onderdeel ervan. Het was fijn om te weten dat ik altijd kon bellen bij problemen, wat uiteindelijk niet nodig is geweest. Ik ben voor het weekend geholpen en maandag werd ik gebeld door de kliniek of alles goed ging. Ik had wat vragen, fijn dat ik die kon stellen.

Na vier weken mocht ik voorzichtig op de voet staan, dat ging supergoed. Daarna heb ik het voorzichtig opgebouwd, met hulp van de fysiotherapeut. Nu zitten we in week 9 en ik loop al twee weken zonder looplaars en krukken. Voor de operatie zei Haverkamp: als het allemaal goed gaat, voelt het straks alsof er nooit wat is gebeurd. Nu is het dus een kwestie van herstellen, vertrouwen en kracht opbouwen. Ik ga ervanuit dat ik straks weer gewoon kan hardlopen en skateboarden.”

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak