Enkelinstabiliteit

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Enkelbandletsel is een van de meest voorkomende letsels. Enkelbandletsel wordt veroorzaakt door het verzwikken van de enkel, bijvoorbeeld wanneer u zich verstapt. 90% van alle enkelbandletsels geneest zonder vervolgschade. Wanneer dit letsel echter niet goed geneest of wanneer de uitgerekte of gescheurde enkelbanden niet goed genezen, kan instabiliteit van het enkelgewricht ontstaan. 

Dit zijn de symptomen

Enkelinstabiliteit herkent u aan het vaak verzwikken van de enkel. De enkel voelt instabiel aan - zelfs een kleine misstap leidt al tot verzwikken. Ook zwelling en pijn in de enkel is een symptoom.

Risicofactoren voor het ontstaan van enkelinstabiliteit zijn anatomische variaties van het enkelgewricht en de (achter)voet, letsels van het enkelgewricht, bindweefselziektes en spierziektes. 

Zo stellen we de diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De arts zal u tijdens het consult vragen naar uw ziektegeschiedenis en uw klachten en uw enkel onderzoeken.

Röntgenonderzoek
Met röntgenonderzoek kunnen we de diagnose bevestigen en de ernst van de enkelinstabiliteit vaststellen. Röntgenonderzoek kan in sommige gevallen direct op de polikliniek verricht worden, maar wanneer er speciale foto’s nodig zijn wordt u naar het MRI-centrum verwezen.

MRI-scan
Mocht er een MRI-onderzoek of een speciale foto nodig zijn, dan vindt dit in het MRI-centrum plaats. 

Behandeling

Symptomatische chronische enkelinstabiliteit is altijd reden om te opereren. Niet alleen is dat voortdurende verzwikken lastig en pijnlijk, het kan ook leiden tot kraakbeenschade en uiteindelijk tot slijtage (artrose) van de enkel. De orthopedisch chirurg zal een enkelbandplastiek uitvoeren.

Enkelbandplastiek
Er zijn diverse technieken om een enkelbandplastiek uit te voeren, maar vaak wordt er gekozen om de buitenste enkelband terug te hechten en indien nodig te versterken met het gewrichtskapsel van de enkel. Het doel van de operatie is om de instabiliteit te verminderen of helemaal weg te nemen.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake