Enkelinstabiliteit

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Enkelbandletsel is een van de meest voorkomende letsels. Enkelbandletsel wordt veroorzaakt door het verzwikken of verstuiken van de enkel, bijvoorbeeld wanneer u zich verstapt. 90% van alle enkelbandletsels geneest zonder vervolgschade. Wanneer dit letsel echter niet goed geneest of wanneer de uitgerekte of gescheurde enkelbanden niet goed genezen, kan instabiliteit van het enkelgewricht ontstaan, en leiden tot langdurige enkelinstabiliteit.

Dit zijn de symptomen

Enkelinstabiliteit herkent u aan het vaak verzwikken van de enkel. De enkel voelt instabiel aan - zelfs een kleine misstap leidt al tot verzwikken. Ook zwelling en pijn in de enkel is een symptoom.

Risicofactoren voor het ontstaan van enkelinstabiliteit zijn anatomische variaties van het enkelgewricht en de (achter)voet, letsels van het enkelgewricht, bindweefselziektes en spierziektes. 

Zo stellen we de diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De arts zal u tijdens het consult vragen naar uw ziektegeschiedenis en uw klachten en uw enkel onderzoeken.

Röntgenonderzoek

Met röntgenonderzoek kunnen we de diagnose bevestigen en de ernst van de enkelinstabiliteit vaststellen. Röntgenonderzoek kan binnen onze kliniek uitgevoerd worden. 

MRI-scan

Mocht er een MRI-onderzoek of een speciale foto nodig zijn, dan vindt dit ook in onze kliniek plaats. 

Behandeling

Symptomatische chronische enkelinstabiliteit is altijd reden om te opereren. Niet alleen is dat voortdurende verzwikken lastig en pijnlijk, het kan ook leiden tot kraakbeenschade en uiteindelijk tot slijtage (artrose) van de enkel. De orthopedisch chirurg zal een enkelbandplastiek uitvoeren.

Enkelbandplastiek

Er zijn diverse technieken om een enkelbandplastiek uit te voeren, maar vaak wordt er gekozen om de buitenste enkelband terug te hechten en indien nodig te versterken met het gewrichtskapsel van de enkel. Het doel van de operatie is om de instabiliteit te verminderen of helemaal weg te nemen.

"Na al die tijd eindelijk bevestiging"

"Mijn enkelband was als een opgerekt elastiekje, daardoor ging dus steeds mijn enkel uit de kom. Na al die tijd kreeg ik eindelijk de bevestiging. Dr. Haverkamp gaf niet alleen de diagnose, maar ook meteen de oplossing: er was een enkelbandplastiek nodig.

Nu, na de operatie, voelt het na 10 jaar klachten alsof er nooit wat mis mee was"

Lees meer over de enkelbandoperatie van Lars

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag