Een kijkoperatie (knie arthroscopie) wordt gedaan wanneer uw knie ‘op slot zit’ of wanneer u de knie hebt verdraaid of bent gevallen.
Wat is een gescheurde meniscus?
De meniscus is een schijfje kraakbeen dat in de knie zit. Elke knie heeft er twee; één aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde. De menisci zijn de schokdempers van de knie; ze verdelen de kracht van het onder- naar het bovenbeen. Door een plotselinge verdraaiing van de knie, bijvoorbeeld tijdens het sporten of een val, kan de meniscus scheuren. Meniscusproblemen kunnen ook ontstaan wanneer het weefsel in de loop van de tijd beschadigd raakt (slijtage).
Symptomen
Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een gescheurde meniscus:
- Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie
- De knie kan dik worden door vocht
- De knie kan op slot zitten; u kunt hem dan niet meer goed buigen of strekken
Zo stellen we de diagnose
Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Daarbij wordt vooral gelet op de beweeglijkheid en aanwezige drukpijn van de knie. Om een meniscusscheur te diagnosticeren wordt vaak een MRI gemaakt en soms een aanvullende foto. Dit is mogelijk binnen Xpert Clinics Orthopedie.
Behandeling
Een meniscusscheur die is ontstaan door een sportletsel kan operatief behandeld worden. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie in de knie, ook wel arthroscopie genoemd. Door twee kleine steekgaatjes in de knie te maken, kan de orthopedisch chirurg een camera naar binnen brengen om uw knie te bekijken. Het gescheurde deel van de meniscus wordt daarbij verwijderd. Soms kan de meniscus gehecht worden, de orthopedisch chirurg zal dan de kapotte onderdelen weer aan elkaar zetten. Als de meniscus gehecht kan worden, is de nabehandeling langer dan wanneer alleen een deel wordt weggehaald, omdat bij een hechting het been zes weken minder belast mag worden en niet diep gebogen mag worden.
Veelgestelde vragen
We helpen u graag op één van onze Xpert Clinics orthopedie vestigingen.
De meeste onderzoeken kunnen we op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt.
Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.
Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.
Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.
Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.
Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden