Gescheurde meniscus

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

De meniscus is een schijfje kraakbeen dat tussen het ronde uiteinde van het bovenbeen en het relatief platte onderbeen ligt. Elke knie heeft er twee; één aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde. De menisci zijn de schokdempers van de knie; ze verdelen de kracht van het onder- naar het bovenbeen. Door een plotselinge verdraaiing van de knie, bijvoorbeeld tijdens het sporten of een val, kan de meniscus scheuren. Meniscusproblemen kunnen echter ook ontstaan wanneer het weefsel in de loop der tijd beschadigd raakt (slijtage).

Dit zijn de symptomen

De meest voorkomende klachten bij een gescheurde meniscus zijn pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Soms wordt de knie een beetje dik. Ook kan de knie op slot zitten: u kunt hem dan tijdelijk niet meer buigen of strekken.

Zo stellen we de diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Tijdens het eerste consult zal de arts vragen naar uw klachten en de oorzaak daarvan. Daarnaast onderzoekt hij de knie, waarbij vooral gelet wordt op beweeglijkheid en aanwezige drukpijn. 

Röntgenonderzoek
Met röntgenonderzoek kunnen we de diagnose bevestigen en de ernst van de klacht vaststellen. Röntgenonderzoek kan in sommige gevallen direct op de polikliniek verricht worden. Wanneer er speciale foto’s nodig zijn, verwijzen we u naar het MRI centrum. 

MRI-scan
Mocht er een MRI-onderzoek nodig zijn, dan vindt dit ook in het MRI-centrum plaats. 

Behandelingen

Wanneer de meniscusscheur is ontstaan door veroudering van het weefsel, kan met behulp van fysiotherapie, het aanpassen van activiteiten en soms een injectie met cortisone worden volstaan. In veel gevallen zal de pijn minder worden en kunnen de dagelijkse activiteiten weer worden hervat.

Arthroscopie kniegewricht
Een meniscusscheur die is ontstaan door een sportletsel moet operatief behandeld worden. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie in de knie, ook wel arthroscopie genoemd. Door twee kleine steekgaatjes in de knie te maken, kan de orthopedisch chirurg een camera naar binnen brengen om uw knie te bekijken. Het gescheurde deel van de meniscus wordt daarbij verwijderd.

Meniscectomie (hechten van de meniscus)
Soms kan de meniscus gehecht worden. Tijdens de kijkoperatie (arthroscopie) zal de orthopedisch chirurg dan de kapotte onderdelen weer aan elkaar zetten. Als de meniscus gehecht kan worden is de nabehandeling langer dan wanneer alleen een deel wordt weggehaald.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake