Gescheurde meniscus

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is een gescheurde meniscus?

De meniscus is een schijfje kraakbeen dat in de knie zit. Elke knie heeft er twee; één aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde. De menisci zijn de schokdempers van de knie; ze verdelen de kracht van het onder- naar het bovenbeen. Door een plotselinge verdraaiing van de knie, bijvoorbeeld tijdens het sporten of een val, kan de meniscus scheuren. Meniscusproblemen kunnen ook ontstaan wanneer het weefsel in de loop van de tijd beschadigd raakt (slijtage).

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een gescheurde meniscus:

  • Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie
  • De knie kan dik worden door vocht
  • De knie kan op slot zitten; u kunt hem dan niet meer goed buigen of strekken

Zo stellen we de diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Daarbij wordt vooral gelet op de beweeglijkheid en aanwezige drukpijn van de knie. Om een meniscusscheur te diagnosticeren wordt vaak een MRI gemaakt en soms een aanvullende foto. Dit is mogelijk binnen Xpert Clinics Orthopedie. 

Behandeling

Een meniscusscheur die is ontstaan door een sportletsel kan operatief behandeld worden. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie in de knie, ook wel arthroscopie genoemd. Door twee kleine steekgaatjes in de knie te maken, kan de orthopedisch chirurg een camera naar binnen brengen om uw knie te bekijken. Het gescheurde deel van de meniscus wordt daarbij verwijderd. Soms kan de meniscus gehecht worden, de orthopedisch chirurg zal dan de kapotte onderdelen weer aan elkaar zetten. Als de meniscus gehecht kan worden, is de nabehandeling langer dan wanneer alleen een deel wordt weggehaald, omdat bij een hechting het been zes weken minder belast mag worden en niet diep gebogen mag worden.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak