Waarom een MRI-scan?
Voor het stellen van een diagnose wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een MRI-scan. MRI (Magnetic Resonance Imaging) staat bekend als een zeer veilige onderzoekstechniek. MRI wordt al jarenlang toegepast: miljoenen mensen hebben wereldwijd een MRI-onderzoek ondergaan. Bij dit onderzoek worden met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne opgevangen en doorgegeven aan een computer, die ze omzet in beelden (soort dwarsdoorsneden) van het lichaam. Het MRI-onderzoek is pijnloos en veilig, er is geen enkele negatieve bijwerking bekend.
De stappen van een behandeling
Maak een afspraak
Een afspraak maken kan op twee manieren:
- Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
- Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
De afspraak
Bij het maken van de afspraak ontvangt u een vragenformulier om in te vullen in verband met de geldende veiligheidsvoorschriften. Wij verzoeken u dit formulier mee te brengen op de dag van het onderzoek. U meldt zich bij de balie en kunt plaatsnemen in de wachtkamer.
De MRIlaborant, die u gedurende het onderzoek begeleidt, haalt u op en neemt de vragenlijst in ontvangst. Eventuele vragen m.b.t. het onderzoek kunt u aan hem of haar stellen.
Behandeling
Het maken van een MRI-scan duurt tussen de 20 en 45 minuten. Xpert Clinics Orthopedie heeft eigen radiologen in dienst, waardoor we de MRI-scans snel en goed kunnen beoordelen. Bij Xpert Clinics Orthopedie maken wij enkel MRI-scans van gewrichten, rug en hoofd(hersenen).
Na beoordeling van een radioloog wordt het verslag van het MRI-onderzoek binnen een week verzonden naar de aanvragende arts of medisch specialist, die de uitslag met u zal bespreken. De verwijzende arts moet een verwijzingsformulier voor een MRI-onderzoek invullen. Zodra wij de aanvraag hebben ontvangen, nemen wij contact met u op om een afspraak te maken.
De voorbereiding
U bent inmiddels door uw behandelend arts doorverwezen voor een MRI-scan of de kans is groot dat dit binnenkort gebeurt. Bij het maken van de afspraak ontvangt u een vragenformulier om in te vullen in verband met de geldende veiligheidsvoorschriften. Wij verzoeken u dit formulier mee te brengen op de dag van het onderzoek. U meldt zich bij de balie en kunt plaatsnemen in de wachtkamer. De MRI-laborant, die u gedurende het onderzoek begeleidt, haalt u op en neemt de vragenlijst in ontvangst. Eventuele vragen m.b.t. het onderzoek kunt u aan hem of haar stellen.
- In verband met de sterke magneet mogen er absoluut geen metalen, magnetische of elektrische voorwerpen in de buurt van de MRI-scanner komen. Mensen met pacemakers, ICD’s, neurostimulatoren en inwendig pijnbestrijdings-apparaten mogen om veiligheidsredenen niet de MRI-scanner in. Indien dit op u van toepassing is, dan kan het onderzoek waarschijnlijk niet bij ons plaatsvinden en verzoeken wij u om contact met uw verwijzer op te nemen.
- Indien u een cochlea-implantaat, magnetische kaakimplantaten, vaatclips of nieuwe hartklep hebt, verzoeken wij u om dit op de dag van het onderzoek kenbaar te maken aan de laborant.
- Voorwerpen zoals een bril, horloge, gehoorapparaat, gebitsprothese, sleutels, muntgeld, pinpas, creditcard, mobiele telefoon, MP3-speler, haarspeldjes, sieraden, aanstekers, pennen enz. moeten in het kleedhokje achterblijven. Als u een (trouw)ring niet af kunt krijgen, is dat niet erg. Deze mag gewoon om blijven.
- Kleding waar metaal in zit kan tijdens het scannen storing geven op de MRI-beelden. Daarom dient u kleding waar metaal in zit in het kleedhokje achter laten. Het is handig om kleding aan te trekken dat geen metaal bevat, zoals een joggingbroek en een T-shirt.Indien er twijfel bestaat over eventuele metaalsplinters in de ogen, dan maken wij om veiligheidsredenen voorafgaand aan de MRI-scan een röntgenfoto.
- Andere metalen voorwerpen zoals gewrichtsprotheses, schroeven of draden, vullingen, kronen en vaste beugels mogen allemaal wel in de MRI.
Het MRI-onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel die in de MRI-scanner wordt geschoven. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 45 minuten, afhankelijk van welk lichaamsdeel gescand wordt. Het is voor de kwaliteit van de beelden belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Het apparaat maakt tijdens het onderzoek een repeterend hard geluid. Dit is normaal en hoort bij het maken van de MRI. Indien u overgevoelig bent voor lawaai, dan verzoeken wij u om dit voorafgaand aan het onderzoek te melden aan de laborant. U krijgt van ons oordopjes en/of een hoofdtelefoon waarmee u tijdens het MRI-onderzoek naar muziek kunt luisteren. U kunt eventueel een eigen cd meenemen. In verband met de magneet is het helaas niet mogelijk om uw telefoon of MP3-speler mee naar binnen te nemen.
Als u zich tijdens het onderzoek niet prettig voelt, kunt u de laborant met een alarmknop waarschuwen. De MRI-laborant kan dan via de intercom met u praten of het onderzoek stopzetten. Wij bieden u de mogelijkheid om iemand (maximaal één persoon) mee te nemen die tijdens het onderzoek bij u in de MRI-ruimte kan blijven. Ook deze persoon dient een vragenformulier in te vullen, aangezien voor hem of haar dezelfde veiligheidsvoorschriften gelden. Als het onderzoek is afgelopen, begeleidt de laborant u uit de scanner en kunt u zich weer aankleden. De MRI-laborant zal u geen uitslag geven van het onderzoek. De beelden worden beoordeeld door een radioloog en u ontvangt de uitslag van uw behandelend arts.
Contrastvloeistof
Soms is het noodzakelijk om tijdens het MRI-onderzoek contrastvloeistof toe te dienen. Het betreft een vloeistof die onderscheid aanbrengt tussen verschillende weefsels. De vloeistof kan zowel in het gewricht (intra- articulair/arthrografie) of via een infuus (intraveneus) worden ingespoten. Bij de eerste methode wordt de contrastvloeistof rechtstreeks in het gewricht geïnjecteerd. Hierdoor kan het gewricht tot twee dagen na het onderzoek een opgeblazen gevoel geven. Wij adviseren u in deze periode het gewricht niet te zwaar te belasten. Bij de tweede methode wordt de contrastvloeistof middels een injectie in een bloedvat in de elleboog toegediend. Contrastinjecties in het gewricht vinden altijd vooraf plaats. Contrastinjectie via een infuus vindt meestal halverwege het MRI-onderzoek plaats, zodat de arts de beelden zowel zonder als met de contrastvloeistof met elkaar kan vergelijken. De contrastvloeistof is een lichaamsvreemde stof waar sommige mensen nadelige gevolgen van kunnen ondervinden. De kans op nadelige gevolgen is echter zeer klein. Mocht u allergieën hebben, zwaar astmatisch zijn, ernstige nierfunctie-stoornissen hebben of eerder reacties op contrastvloeistof hebben gehad, dan verzoeken wij u dit voorafgaand aan het onderzoek te melden bij de MRI-laborant.
Belangrijke informatie samengevat
Wij worden graag op de hoogte gesteld, indien u:
- elektronische apparatuur in uw lichaam heeft;
- een onderhuids insulinepompje draagt;
- metaalsplinters in uw oog heeft;
- andere metalen voorwerpen in uw lichaam heeft;
- minder dan 12 weken zwanger bent;
- claustrofobisch bent.
Graag verzoeken we u om:
- uw legitimatie mee te nemen;
- u minimaal 10 minuten voor het onderzoek te melden aan de balie;
- te eten en drinken, zoals u gewend bent;
- gewoon uw medicijnen in te nemen;
- comfortabele kleding aan te doen, zonder metaal (knopen, ritsen, beugels);
- zo min mogelijk metaal te dragen, zoals sieraden, haarspelden, gebitsprothese etc.;
- zo min mogelijk waardevolle spullen mee te nemen;
- uw favoriete CD mee te nemen, indien gewenst.
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|