Voorste kruisbandletsel

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is voorste kruisbandletsel?

De voorste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Deze kruisband zorgt zo voor stabiliteit van de knie. 70% van de voorste kruisbandletsels ontstaat door een verdraaiing van de knie tijdens het sporten. De spieren zijn dan niet voldoende aangespannen om de enorme kracht die op de kruisband wordt uitgeoefend, op te vangen. De kruisband scheurt vervolgens gedeeltelijk of geheel af.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een voorste kruisbandletsel:

  • Binnen enkele minuten wordt de knie dik. De zwelling neemt in de loop van enkele dagen tot weken af
  • De knie is pijnlijk bij het belasten
  • Nadat de zwelling is weggetrokken, kan een instabiel gevoel van de knie ontstaan
  • Op de langere termijn kan het kraakbeen van de knie slijten en neemt de kans op andere letsels toe

Diagnose van voorste kruisbandletsel

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Er wordt vooral gekeken naar bewegingsbeperking en pijn van de knie. Soms is een MRI-scan of röntgenfoto nodig. Daarvoor wordt u verwezen naar het MRI centrum.

Behandeling

Na een voorste kruisbandscheur is het belangrijk om de bovenbenen goed te trainen. Vaak gebeurt dit onder begeleiding van een fysiotherapeut. Een kapotte kruisband kan uit zichzelf niet genezen. Goede krachtige bovenbeenspieren zorgen bij het ontbreken van een voorste kruisband voor stabiliteit in de knie. Als de knie instabiel blijft vanwege het ontbreken van de kruisband is vaak een operatie nodig waarbij de orthopedisch chirurg de voorste kruisband zal herstellen, dit noemen we een voorste kruisbandreconstructie.

Tijdens de operatie worden de resten van de kapotte kruisband weggehaald en wordt de kruisband vervangen door één van uw eigen pezen. De chirurg haalt die uit uw eigen lichaam. Vaak wordt hiervoor de hamstringpees gebruikt, maar ook de knieschijfpees en de strekpees van het bovenbeen kunnen worden gebruikt.

De revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie is intensief. Direct na de operatie mag u weer korte stukjes lopen met krukken. Na vier tot zes weken mag u weer lopen zonder krukken en na drie maanden zijn de meeste patiënten weer (gedeeltelijk) aan het werk. Het terugkeren naar sport duurt over het algemeen 9 maanden tot 12 maanden. Fysiotherapie na een voorste kruisbandreconstructie is een erg belangrijk onderdeel van uw herstel.

Veelgestelde vragen

Veel onderzoeken kunnen we direct op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt. Maar voor het maken van voor een operatie geschikte röntgenfoto’s of het doen van metingen verwijzen wij u naar ons beeldvormend centrum. Ook indien er een MRI-scan of CT-scan nodig is. Deze afspraken vallen op dezelfde dag, u hoeft hiervoor dus geen aparte afspraak te maken. De uitslag hiervan krijgt u bij uw volgende bezoek aan onze kliniek of telefonisch via uw specialist.

Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.

Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.

Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake