Voorste kruisbandletsel

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

De voorste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Deze kruisband zorgt zo voor stabiliteit van de knie. 70% van de voorste kruisbandletsels ontstaat door een verdraaiing van de knie tijdens het sporten. De spieren zijn dan niet voldoende aangespannen om de enorme kracht die op de kruisband wordt uitgeoefend, op te vangen. De kruisband scheurt dan gedeeltelijk of geheel af.

Dit zijn de symptomen

Na kruisbandletsel wordt de knie binnen enkele minuten dik, de zwelling neem in de loop van enkele dagen of weken af. De knie is pijnlijk bij het belasten. Nadat de zwelling is weggetrokken kan een instabiel gevoel van de knie ontstaan, doordat het onderbeen naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen. Op de langere termijn kan het kraakbeen van de knie slijten en neemt de kans op andere letsels, zoals scheuren van de meniscus, toe.

Zo stellen we de diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Tijdens het eerste consult zal de arts vragen naar uw klachten en de oorzaak daarvan. Daarnaast onderzoekt hij de knie, waarbij vooral gelet wordt op bewegingsbeperking of pijn.  

Röntgenonderzoek
Met röntgenonderzoek kunnen we de diagnose bevestigen en de ernst van de klacht vaststellen. Röntgenonderzoek kan in sommige gevallen direct op de polikliniek verricht worden, maar wanneer er speciale foto’s nodig zijn wordt u naar het MRI-centrum verwezen.

MRI-scan
Mocht er een MRI-onderzoek of een speciale foto nodig zijn, dan vindt dit in het MRI-centrum plaats. 

Behandeling

Een kapotte kruisband kan niet uit zichzelf genezen. Daarvoor is een operatie nodig waarbij de orthopedisch chirurg de voorste kruisband zal reconstrueren.

Voorste kruisbandreconstructie
Tijdens de operatie worden de resten van de kapotte kruisband weggehaald en wordt de kruisband vervangen door één van uw eigen pezen. De chirurg haalt die uit uw eigen lichaam. Vaak wordt hiervoor de hamstringpees gebruikt, maar ook de knieschijfpees en de strekpees van het bovenbeen kunnen worden gebruikt.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake