5 tips bij knieklachten

5 tips bij knieklachten

Merkt u dat u steeds vaker last krijgt van stijfheid in uw knie? Heeft u ook regelmatig pijn en wordt bewegen en staan hierdoor moeilijker? Of heeft u uit het niets last van een knie die dikker wordt? Al deze klachten zijn natuurlijk geen pretje en kunnen ook invloed hebben op uw dagelijkse leven. Om ervoor te zorgen dat deze invloed beperkt blijft, hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Pijn en klachten aan de knie zijn erg vervelend. De knie is tenslotte de schakel tussen het boven- en onderbeen en zorgt ervoor dat staan en lopen mogelijk is. Overbelasting, ontstekingen en slijtage kunnen oorzaken zijn van de klachten. Met onderstaande tips kunt u er hopelijk voor zorgen dat de klachten en pijn wat verminderen. Wanneer de klachten niet overgaan of erger worden, adviseren wij u om langs de huisarts te gaan. Hij of zij kan uw knie onderzoeken en op basis daarvan een behandeladvies geven of doorverwijzen naar een specialist.

Tip 1: Blijf in beweging

Iets wat niet meteen in u op zal komen wanneer u pijn heeft, is in beweging blijven. Toch is dit belangrijk om te blijven doen. Het zorgt ervoor dat het kniegewricht soepel blijft, dat de spieren actief blijven en de pijn verminderd wordt. Ook het versterken van de spieren rondom uw knie kan de pijn doen verminderen.

Tip 2: Masseer om de knie heen

Bij pijn aan uw knie kan het helpen om de spieren die om de knie heen zitten te masseren. Dit verbetert de doorbloeding en helpt zo bij het tegengaan van ontstekingsverschijnselen. Let wel op dat wanneer het masseren pijn doet, u niet verder moet gaan. U kunt dan het beste een ander advies opvolgen of naar de huisarts gaan.

Tip 3: Onderneem geen zware activiteiten

Ondanks dat u in beweging moet blijven, is het wel slim om zware activiteiten zoveel mogelijk te vermijden. Het optillen van zware dingen, het lopen van lange afstanden en het staan voor een lange tijd wordt daarom afgeraden. Dit belast de knie te veel. Fietsen (op een hometrainer) is daarentegen wel een goede oefening om te doen.

Tip 4: Ondersteun de knie

Soms kan het helpen om een (elastieke) kniebrace te dragen. Dit geeft (het gevoel van) stevigheid aan de knie. Tevens kan door de druk die de brace uitoefent op de knie de zwelling tegengegaan worden. Indien de pijn dermate aanwezig is, kunt u tijdelijk krukken gebruiken. Neem dan echter wel contact op met uw huisarts.

Tip 5: Neem pijnstilling

Wanneer u uw knie niet goed kunt bewegen door pijn is pijnstilling een van de meest voor de hand liggende oplossingen. Zo’n 3 of 4 keer per dag een tablet van 500 mg paracetamol zal ervoor zorgen dat de pijn minder wordt. Een andere optie is een zalf of balsem met ibuprofen of diclofenac. Deze mag 2 tot 4 keer per dag over de pijnlijke plek worden gesmeerd en zal, net als paracetamol, voor wat pijnverlichting zorgen.

Bezoek een specialist

Wanneer bovenstaande tips niet het gewenste effect geven, is het van belang dat u langs de huisarts gaat. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een specialist en deze kan uw knie verder onderzoeken om daarna de juiste behandeling te bieden.

Heeft u klachten aan uw knie? En bent u benieuwd welke aandoening dit kan zijn en hoe dit behandeld kan worden?  Lees dan meer over knieaandoeningen.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak