Fysiotherapeuten

Wij vinden het voor de patiënt belangrijk dat voor of tijdens het revalidatietraject van de door ons geopereerde patiënten contact is met de lokale of regionale fysiotherapiepraktijken. Hiervoor heeft Xpert Clinics Orthopedie het fysionetwerk opgericht, met als doel om fysiotherapiepraktijken te ondersteunen in de behandeling van hun patiënten.

Soms kunnen klachten van een dusdanige ernstige of complexe aard zijn dat er aanvullende diagnostiek nodig is of een dat er een orthopedisch chirurg naar de kwetsuur moet laten kijken. In dat geval wilt u uw patiënten snel en gerust kunnen doorverwijzen naar een orthopedisch specialist bij u in de buurt.

Tegelijkertijd wilt u graag het zorgtraject kunnen blijven volgen, maar ook de garantie dat uw patiënt na een eventuele behandeling weer bij u terugkeert in uw praktijk. Dat kan als u uw fysiopraktijk heeft aangesloten bij ons fysionetwerk.

Meer informatie over het fysionetwerk

Intercollegiaal overleg

Het medisch team van Xpert Clinics Orthopedie overlegt graag met u als fysiotherapeut over een specifieke patiënt of klacht. Daartoe hebben wij een intercollegiaal nummer, dat dagelijks bereikbaar is van 8.00 tot 18.00 uur.

U kunt bellen naar 0800-2662866. Dit nummer is uiteraard ook beschikbaar voor intercollegiaal overleg in het algemeen.

Afspraak maken

Let op: Om een afspraak bij ons te maken heeft uw patiënt een verwijzing van de huisarts nodig (m.u.v. fysiotherapie). Als uw patiënt nog niet in het bezit is van een geldige verwijsbrief van de huisarts, dan kan uw patiënt helaas geen afspraak maken. Heeft uw patiënt een fysieke (papieren) verwijzing van de huisarts? De patiënt kan de verwijzing mailen naar info@xpertclinics.nl. Wij nemen dan binnen 2 werkdagen contact op voor het maken van een afspraak.

Ook kan men 24 uur na het versturen van de verwijzing contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak. Heeft de huisarts uw patiënt verwezen via Zorgdomein (digitale verwijzing)? Dan heeft uw patiënt een patiëntenbericht met een ZD-nummer en zijn wij reeds in het bezit van een online verwijsbrief. Uw patiënt kan zelf een afspraak maken via het contactformulier of telefonisch via 088 022 0600.

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds en op vrijdag van 8.00 uur ’s avonds tot 18.00 uur.

Behandelmogelijkheden

Xpert Clinics Orthopedie biedt een kwalitatief hoogstaande diagnose en goede behandeling van bewegingsklachten binnen de verzekerde zorg. Wij hebben alles in huis om de klacht van uw patiënt te verhelpen, van diagnose tot en met herstel.

Bij Xpert Clinics Orthopedie werken ervaren orthopedisch chirurgen, radiologisch laboranten, radiologen, fysiotherapeuten, sportartsen, anesthesisten en ondersteunend personeel nauw samen onder één dak.

Orthopedische chirurgie

Orthopedie richt zich op het behandelen en verhelpen van klachten aan het bewegingsapparaat (pezen, spieren, botten en gewrichten). Wij zijn gespecialiseerd in de knie, schouder/elleboog/pols, voet en enkel, heup, sportgerelateerde letsels en conservatieve behandeling van rugklachten. Met een verwijzing kan uw patiënt binnen enkele dagen terecht bij één van onze ervaren orthopedisch chirurgen.

Diagnostiek

Om direct een goede diagnose te kunnen stellen, beschikt Xpert Clinics Orthopedie over eigen geavanceerde MRI-, röntgen– en echoapparatuur en hebben wij ervaren radiologen en radiologisch laboranten in dienst. In Amersfoort beschikken wij over een open-MRI voor claustrofobische en/of zwaarlijvige patiënten. Uw patiënt kan vaak binnen drie werkdagen terecht bij één van onze centra voor een diagnostisch onderzoek.

Voor specifieke klachten werken wij met speciaal opgezette themapoli’s, waarbij de orthopedisch chirurg met behulp van specifieke diagnostiek (en waar nodig extra fysiotherapie) de klacht van uw patiënt analyseert en vervolgens samen met de patiënt een behandelplan opzet. Uw patiënt kan door iedere orthopedisch chirurg van Xpert Clinics Orthopedie gezien worden. Voor een bezoek aan de orthopedisch chirurg is een verwijzing orthopedie nodig. Met deze verwijzing mag de patiënt zelf kiezen waar hij/zij naar toe gaat.

Eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak voert de orthopedisch chirurg een gesprek met de patiënt over de klacht, leefstijl, wensen en mogelijkheden. Hoe en wanneer is de klacht ontstaan en hoe ontwikkelt het beeld zich? In veel gevallen wordt er voorafgaand aan het gesprek met de orthopedisch chirurg een röntgenfoto gemaakt. Wanneer de patiënt eerder voor dezelfde klacht door een andere specialist is onderzocht, verzoeken wij hem/haar om het medisch dossier met eventuele foto’s mee te nemen. Hierdoor kunnen wij de patiënt nog beter en sneller behandelen. Daarnaast vindt er een lichamelijk onderzoek plaats.

Diagnose en behandeling

Het kan zijn dat er aanvullend onderzoek nodig is. Hiervoor hebben wij in onze centra MRI-scanners, röntgenapparatuur en echografie ter beschikking met eigen, ervaren diagnostiek medewerkers.

Behandelplan

De diagnose is gesteld, maar wat nu? Xpert Clinics Orthopedie zorgt ervoor dat de patiënt snel een goede behandeling krijgt. Wij zullen – indien mogelijk – kiezen voor een niet-operatieve behandeling van de klachten aan het bewegingsapparaat. Dit betekent dat we eerst kijken of dat we met fysiotherapie, lokale injecties of door aanpassingen in het dagelijks leven een oplossing kunnen bieden en de klachten kunnen verhelpen.

Mocht een operatie noodzakelijk zijn, dan streven we ernaar om de patiënt binnen enkele weken te opereren in onze operatielocatie in Utrecht of Amstelveen. Deze operaties worden door alle zorgverzekeraars vergoed. Worden de klachten niet veroorzaakt door stoornissen aan het houdings- en bewegingsapparaat dan kunnen wij de patiënt doorverwijzen naar een arts of medisch specialist die wel in deze ziekte of aandoening is gespecialiseerd.

Samenwerking St. Antonius Ziekenhuis

Xpert Clinics Orthopedie heeft een nauwe samenwerkingsovereenkomst met het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein/Utrecht, voor de uitzonderlijke gevallen van een medische complicatie, tijdens of na de behandeling, die niet binnen de setting van onze medische klinieken in Utrecht of Amstelveen kunnen worden opgevangen.

Wanneer uw patiënt onder behandeling is (geweest) in een andere medisch specialistische zorginstelling en een second opinion wil bij één van onze specialisten, dient de behandelend specialist uw patiënt specifiek voor deze second opinion te verwijzen. Mocht de behandelend specialist hier niet mee akkoord gaan, dan kan de huisarts hier ook mee helpen. Voor een second opinion heeft uw patiënt dus een geldige verwijsbrief nodig.

Medisch dossier aanleveren

Voor een second opinion dient uw patiënt ook zijn of haar medisch dossier bij ons aan te leveren. Dit medisch dossier bestaat uit:

 • diagnostische beelden met de bijhorende verslaglegging;
 • de bijhorende brieven van het ziekenhuis en/of medisch specialist naar uw huisarts;
 • eventuele overige correspondentie van uw medisch specialist over uw aandoening.

Uw patiënt dient de instantie waar hij of zij in behandeling is(geweest) zelf schriftelijk toestemming te geven om deze gegevens naar Annatommie mc toe te sturen. Annatommie mc kan deze gegevens helaas niet voor uw patiënt opvragen. Het medisch dossier dient per post te worden verstuurd naar:

Xpert Clinics Orthopedie Utrecht
Contact Center
Janssoniuslaan 71
3528AH Utrecht

Beoordeling van de aanvraag voor een second opinion

Uw patient wordt direct ingepland voor een extra lang consult bij een van onze orthopedisch chirurgen. Het medisch team van Annatommie mc zal het medisch dossier zorgvuldig beoordelen.

Bij Xpert Clinics Orthopedie hanteren wij de ASA- classificatie, die opgesteld is door de American Society of Anesthesiology. ASA 1 en ASA 2 classificatie kunnen wij binnen onze setting opereren. ASA 3 en ASA 4 verwijzen wij naar reguliere ziekenhuizen.

 • ASA 1: een lichamelijke en geestelijk gezonde patient, niet roker, geen of minimaal alcoholgebruik.
 • ASA 2: een patient met een licht of matige systemische afwijking zonder functiebeperking. Bijvoorbeeld (maar niet alleen): roker, sociale drinker, obesitas BMI boven de 35, goed gecontroleerde diabetes/hoge bloeddruk, lichte longziekte die goed is gecontroleerd met medicijnen.

Helaas kunnen wij kwalitatieve zorg niet garanderen voor de volgende behandelingen:

 • revisie heup-, knie- en schouderprothesen;
 • kijkoperatie heup;
 • kinderorthopedie (jonger dan 16 jaar oud)
 • kraakbeen transplantatie;
 • prothesiologie elleboog/pols/vinger/voet/enkel;
 • fractuurchirurgie onderste extremiteit (bij fracturen van sleutelbeen, schouder, bovenarm en elleboog kunnen wij u wel goed van dienst zijn);
 • spoedeisende chirurgie;
 • DM type 1 heeft en komt voor een knieprothese, heupprothese of schouderprothese;
 • botscan, CT-scan en punctie.

Helaas kunnen wij niet opereren als uw patient:

 • ouder dan 85 jaar bent;
 • jonger bent dan 16 jaar;
 • een BMI boven de 35 heeft;
 • een eerder doorgemaakt hartinfarct (MI), hartoperatie (bijv. gedotterd/stent), hersenbloeding of herseninfarct (CVA) heeft gehad;
 • als u een pacemaker of AICD (ingebouwde defibrillator) heeft;
 • actieve hepatitis (ontsteking van de lever) heeft;
 • een alcohol- en of drugsverslaving heeft;
 • een nierfunctiestoornis met dialyse heeft;
 • een niet goed ingestelde epilepsie (vallende ziekte) heeft. Uw rijbewijs is hierdoor afgenomen;
 • een chronische bronchitis in voortgeschreden stadium bijvoorbeeld: COPD GOLD III, IV
 • een hoge bloeddruk boven de 180/100 mmHg heeft;
 • een mechanische klepprothese heeft.

Uitzonderingen kunnen gemaakt worden in overleg met onze anesthesist als uw patient:

 • een TIA heeft doorgemaakt en niet komt voor een nieuwe heup, knie of schouder;
 • een voorgeschiedenis met hart- en longklachten heeft;
 • een  psychiatrische stoornis heeft (niet gecontroleerde schizofrenie of bipolaire stoornis);
 • gebruik van bepaalde stollingsmedicatie;
 • ritmestoornissen heeft;
 • een biologische klepprothese heeft.

In de bovenstaande gevallen kan de medisch specialist wel besluiten uw patient middels een niet-operatieve ingreep te behandelen. Mocht er in deze gevallen een indicatie voor operatie zijn, dan zullen wij uw patient doorverwijzen naar het reguliere ziekenhuis.

Fysionetwerk

Heeft u een fysiopraktijk en wilt u uw patiënten snel en gemakkelijk kunnen doorverwijzen naar één van onze orthopeden bij u in de regio? Sluit uw praktijk dan aan bij het fysionetwerk van Xpert Clinics Orthopedie. Bekijk hieronder de voordelen die ons fysionetwerk uw praktijk biedt. U kunt uw praktijk aanmelden door een e-mail te sturen naar één van onze vestigingsmanagers dichtbij u in de regio. U zult hierop spoedig een bevestiging van hen ontvangen.

Xpert Clinics Orthopedie heeft het fysionetwerk opgericht om fysiopraktijken te ondersteunen in de behandeling van hun patiënten. Soms kunnen klachten van een dusdanige ernstige of complexe aard zijn dat u er graag een orthopeed naar laat kijken. In dat geval wilt u uw patiënten snel en gerust kunnen doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg bij u in de buurt. Tegelijkertijd wilt u graag het zorgtraject kunnen blijven volgen, maar ook de garantie dat uw patiënt na een eventuele behandeling weer bij u terugkeert in uw praktijk. Dat kan als u uw fysiopraktijk heeft aangesloten bij ons fysionetwerk.

Belangrijkste voordelen fysionetwerk 

 • direct contact met een orthopeed over de situatie van uw patiënt
 • een vast contactpersoon binnen Xpert Clinics Orthopedie
 • korte toegangstijden
 • de garantie dat uw patiënt naar u wordt teruggestuurd na een behandeling
 • de mogelijkheid om een poli of operatie bij te wonen van uw patiënt
 • inzage en gebruik van onze protocollen

Fysioprotocollen

Knie

Fysioprotocollen

Schouder

Fysioprotocollen

Heup

Fysioprotocollen

Elleboog

Fysioprotocollen

Voet Enkel

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak