Klachten na het krijgen van een kunstheup; psoas impingement

Klachten na het krijgen van een kunstheup; psoas impingement

Het vervangen van een versleten heup is een veel verrichte ingreep, die zo’n 30.000 keer per jaar wordt uitgevoerd in Nederland. Er wordt vaker gezegd dat het de meest succesvolle ingreep binnen de orthopedie is vanwege de goede resultaten. Echter helaas is niet iedere patiënt 100% tevreden na een heupvervanging en blijft toch klachten houden.

Deze klachten kunnen ontstaan door spierschade of -scheuren, zenuwletsel, beenlengteverschil of een niet perfect geplaatste prothese. Ook vroege loslating kan klachten geven die niet altijd goed herkend worden door uw specialist.

Om tot een verklaring te komen van restklachten na een heupvervanging is een nauwkeurig onderzoek nodig. Bloedonderzoek, foto’s, CT of MRI scan en botscan zijn allemaal onderzoeken die nodig zijn om een verklaring van de klachten te vinden. Helaas is pijn niet te zien op scans en zijn alleen afwijkingen zichtbaar. Soms worden deze alleen gevonden door heel systematisch alles te controleren en te meten.

Psoas impingement

Een van de klachten na een heupprothese die wel goed behandelbaar is nadat de juiste diagnose is gesteld, is psoas impingement. Psoas impingement na een heupprothese is vaak een vergeten diagnose, terwijl het regelmatig voorkomt. De psoas is een grote spier/pees die helpt met het optrekken van het been. De pees van de psoas loopt enkele millimeters van de voorzijde van de rand van de heupkom. Als de kom van een kunstheup niet perfect geplaatst is en iets uitsteekt, dan schuurt de psoas bij bewegen net langs de rand van de cup. Aangezien dit bij de meeste cups van metaal is, kan dat forse irritatie van de psoas geven.

Psoas impingement bij een heupprothese is goed herkenbaar. De beweeglijkheid van de heup is ruim en pijnvrij bij onderzoek als de patiënt ontspant. Maar zodra de patiënt aanspant of zijn/haar been optilt, geeft dat een scherpe pijn in de lies. Ook is daardoor de kracht veel minder.

Een optie kan zijn om de cup te vervangen, maar dit is een grote ingreep. Een alternatieve en elegantere oplossing is om middels een kijkoperatie de psoas te verlengen. Hier kiezen we dan ook veelal voor.

Heeft u klachten na het krijgen van een nieuwe heup? Maak dan eens een afspraak bij één van onze orthopeden, wij helpen u graag verder! 

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak