Inklemming van het heupgewricht

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is inklemming van het heupgewricht?

Het heupgewricht bestaat uit een bolvormige kop en een kom. Klachten van de heup kunnen veroorzaakt worden doordat de heupkop bij bepaalde bewegingen vastloopt tegen de heupkom. Dit vastlopen of inklemmen wordt impingement genoemd. Er zijn verschillende vormen van inklemming. Bij teveel bot aan de kant van de heupkop spreken we van een ‘CAM’, bij te veel bot aan de komzijde spreken we van een ‘pincer’. Ook zijn er zeldzamere varianten waarbij delen van het bekken buiten het gewricht “botsen” bij een bepaalde beweging.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij heup impingement:

  • De beschadigde kraakbeenrand op de heupkom (ook wel labrum genoemd) veroorzaakt pijn in de lies of de bil bij bepaalde bewegingen
  • Het buigen van de heup is vaak beperkt en met name het naar binnen draaien. Dit wordt vaak ervaren als een stijve heup.
  • De heup kan bij bewegen ook ‘klikken’
  • Veel bewegen of sporten verergert de klachten

Diagnose van heup impingement

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt, waarop we de ernst van de ingeklemde heup vast kunnen stellen. U wordt hiervoor verwezen naar het MRI centrum. 

Behandeling

In veel gevallen kan gerichte fysiotherapie tot forse vermindering van de klachten lijden. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u opereren.

De orthopedisch chirurg zal dan een kijkoperatie van het heupgewricht uitvoeren. Door twee kleine steekgaatjes in de heup te maken, kan hij een camera naar binnen brengen om uw heup te bekijken. Het kraakbeen en labrum worden beoordeeld en waar mogelijk hersteld, en het teveel aan bot wordt verwijderd.

Veelgestelde vragen

Veel onderzoeken kunnen we direct op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt. Maar voor het maken van voor een operatie geschikte röntgenfoto’s of het doen van metingen verwijzen wij u naar ons beeldvormend centrum. Ook indien er een MRI-scan of CT-scan nodig is. Deze afspraken vallen op dezelfde dag, u hoeft hiervoor dus geen aparte afspraak te maken. De uitslag hiervan krijgt u bij uw volgende bezoek aan onze kliniek of telefonisch via uw specialist.

Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden

Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.

Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake