Inklemming van het heupgewricht

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is inklemming van het heupgewricht?

Het heupgewricht bestaat uit een bolvormige kop en een kom. Klachten van de heup kunnen veroorzaakt worden doordat de heupkop bij bepaalde bewegingen vastloopt tegen de heupkom. Dit vastlopen of inklemmen wordt impingement genoemd. Er zijn verschillende vormen van inklemming. Bij teveel bot aan de kant van de heupkop spreken we van een ‘CAM’, bij te veel bot aan de komzijde spreken we van een ‘pincer’. Ook zijn er zeldzamere varianten waarbij delen van het bekken buiten het gewricht “botsen” bij een bepaalde beweging.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij heup impingement:

  • De beschadigde kraakbeenrand op de heupkom (ook wel labrum genoemd) veroorzaakt pijn in de lies of de bil bij bepaalde bewegingen
  • Het buigen van de heup is vaak beperkt en met name het naar binnen draaien. Dit wordt vaak ervaren als een stijve heup.
  • De heup kan bij bewegen ook ‘klikken’
  • Veel bewegen of sporten verergert de klachten

Diagnose van heup impingement

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt, waarop we de ernst van de ingeklemde heup vast kunnen stellen. Dit kan ook gedaan worden bij Xpert Clinics Orthopedie.

Behandeling

In veel gevallen kan gerichte fysiotherapie tot forse vermindering van de klachten lijden. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u opereren.

De orthopedisch chirurg zal dan een kijkoperatie van het heupgewricht uitvoeren. Door twee kleine steekgaatjes in de heup te maken, kan hij een camera naar binnen brengen om uw heup te bekijken. Het kraakbeen en labrum worden beoordeeld en waar mogelijk hersteld, en het teveel aan bot wordt verwijderd.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak