Inklemming van het heupgewricht

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Klachten van de heup kunnen veroorzaakt worden doordat de heupkop bij bepaalde bewegingen vastloopt tegen de heupkom. Dit vastlopen of inklemmen wordt impingement genoemd. Er zijn verschillende vormen van inklemming. Bij te veel bot aan de kant van de heupkop spreken we van een ‘CAM’, bij te veel bot aan de komzijde spreken we van een ‘pincer’.

Het botsen van de heupkop tegen de rand van de heupkom kan het labrum, de kraakbeenrand op de heupkom, beschadigen. Het labrum kan ook deels los komen te liggen. Dat veroorzaakt pijn in de lies of de bil. Op latere leeftijd kan dit mogelijk leiden tot versnelde slijtage van het heupgewricht.
De oorzaak van heupimpingement is vaak niet duidelijk. Soms is er een aangeboren afwijking (standsafwijking van de heupkom of -kop) of is er tijdens de groei een letsel of overbelasting geweest. 

Dit zijn de symptomen

Het beschadigde labrum veroorzaakt pijn in de lies of de bil bij bepaalde bewegingen. Het draaien en buigen van de heup wordt vaak beperkt, waardoor bewegen moeilijker wordt. De heup kan bij bewegen ook ‘klikken’. Veel bewegen of sporten verergert de klachten.

Zo stellen we de diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De arts zal u tijdens het consult vragen naar uw ziektegeschiedenis en uw klachten en uw heup onderzoeken. Aan de hand hiervan probeert hij de oorzaak van uw klachten vast te stellen.

Röntgenonderzoek
Met röntgenonderzoek kunnen we de diagnose bevestigen en de ernst van de klacht vaststellen. Röntgenonderzoek kan in sommige gevallen direct op de polikliniek verricht worden, maar wanneer er speciale foto’s nodig zijn wordt u naar het MRI-centrum verwezen.

MRI-scan
We laten een MRI-scan maken wanneer er twijfel over de diagnose is. Voor een MRI wordt u verwezen naar het MRI-centrum.

Behandeling

Gerichte fysiotherapie kan in veel gevallen tot forse vermindering van de klachten lijden. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u opereren.

Heuparthroscopie
De chirurg zal een kijkoperatie uitvoeren. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in het heupgewricht gebracht, die aangesloten is op een camera. Via een tweede incisie wordt instrumentarium ingebracht waarmee het kraakbeen kan worden beoordeeld en het te veel aan bot verwijderd kan worden.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake