Verkalking in de schouderpees (Tendinitis calcarea)

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Deze aandoening ontstaat er door een peesontsteking, kalkafzetting in de pees of pezen van het schoudergewricht. Tendinitis calcarea wordt in de volksmond wordt dit ook wel ‘kalk in de schouder’ genoemd. De peesontsteking met kalkafzetting wordt nogal eens gezien in combinatie met een slijmbeurs ontsteking of omgekeerd.

Oorzaken Tendinitis calcarea

De oorzaak voor het ontstaan van een chronische peesontsteking is niet altijd duidelijk. Mogelijke oorzaken kunnen zijn een overbelasting, een ongeval, veroudering, een strak kapsel, een verstoord bewegingspatroon of een verkeerde houding.

Hoe vaak komt een verkalking in de schouderpees voor?

Het komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie 30-60 jaar. In 80% van de gevallen wordt de kalkafzetting  in de supraspinatus pees gezien (één van de 4 belangrijkste pezen van de schouder).

Symptomen en klachten

Pijn in de schouder en functiebeperking in de arm zijn de belangrijkste symptomen. Pijn ontstaat vooral bij het zijwaarts optillen van de arm en het naar achter draaien van de arm naar de rug. De pijn zit dan vaak aan de voorzijde van de schouder. Later is de schouder ook in rust en vooral in de nacht pijnlijk. De schouderpijn kan de mensen ’s nachts uit de slaap houden bij het liggen op de schouder. Verder kan de pijn ook uitstralen naar de arm en nek.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de röntgenfoto’s. Op de röntgenfoto’s is de kalkafzetting zichtbaar als een wolkvormige structuur boven de schouderkop. Aanvullend kan een echo van de schouder van toegevoegde waarde zijn voor de diagnose.

Behandeling 

De kalkafzetting kan behandeld worden via een barbotage. Een barbotage is een echogeleide behandeling waarbij de verkalking in een pees met vloeistofinjecties getracht wordt te verwijderen. Het resultaat van deze behandeling is succesvol in 80% van de patiënten. De schouderpijn kan de eerste week na de behandeling flink toenemen.

Na de behandeling wordt een injectie met onstekingsremmer en pijnstilling gegeven. Het is het advies is om ook goede pijnstilling in tabletvorm te gebruiken gedurende de eerste dagen na de behandeling. Geleidelijk aan nemen de klachten af.

Ook worden patiënten naar de fysiotherapeut verwezen. Een goede analyse van de belasting en belastbaarheid en een juiste fysiotherapeutische behandeling van de bewegingsketen kan bij veel mensen het bewegingspatroon van de schoudergordel herstellen en daardoor de klachten laten afnemen.

Als een patiënt niet of onvoldoende reageert op uitgebreide conservatieve behandeling, dan valt operatieve behandeling met verwijdering van de kalk en slijmbeurs te overwegen. De operatie gaat doorgaans via een kijkoperatie en een enkele keer via open procedure.

Veelgestelde vragen

Kan ik (blijven) sporten met de tendinitis calcarea klachten?

Dat kan. Wij adviseren om te belasten op geleide van pijnklachten en niet door de pijngrens heen te gaan.

Mag ik werken met de tendinitis calcarea klachten?

Dat mag. Wij adviseren om te belasten op geleide van pijnklachten en niet door de pijngrens heen te gaan.

Wat voor pijnstilling kan ik gebruiken?

U kunt paracetamol gebruiken. Daarbij kunt u dit combineren met een ontstekingsremmers in de vorm van ibuprofen, naproxen of diclofenac, overleg dit altijd met uw arts.

Hoe vaak kan ik een injectie krijgen?

Een injectie kan twee keer aan u gegeven worden. Een derde injectie valt te overwegen als de tweede injectie enkele maanden geleden is.

Wat als de injecties niet helpen?

De voorkeur is met fysiotherapie een langere periode voort te zetten. Een operatieve behandeling is de laatste behandelingsoptie. Dit zal in goed overleg met u en uw arts gebeuren.

Kan de kalk terugkomen na barbotage?

Dat kan. Wij adviseren u bij het terugkomen van de pijnklachten eerst paracetamol eventueel in combinatie met een ontstekingsremmer te gebruiken. Bij aanhouden van de pijnklachten ondanks medicatie, neemt u contact met uw arts op.

Kan de barbotage herhaald worden?

Een barbotage kan meerdere keren gedaan worden afhankelijk van de tijdsduur tussen de behandelingen. Het advies is om in ieder geval 2-3 maanden te wachten voor herhaling.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak