Wat is echografie?

Echografie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen. Het geluid wordt ofwel doorgelaten, ofwel teruggekaatst, afhankelijk van de dichtheid of hardheid van het weefsel. De reflecties worden opgevangen en worden omgezet in een (bewegend) beeld. Zo kunnen weefsels in het lichaam in beeld gebracht worden en kan er iets gezegd worden over de grootte, structuur en eventuele afwijkingen ervan. Er is een directe weergave te zien om zo de botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden in beweging te bekijken. Er kan eenvoudig een vergelijking gemaakt worden met de zijde waar u geen last heeft.

De geluidsgolven zijn niet schadelijk. Het onderzoek is dan ook voor u niet pijnlijk of inspannend. Voor het maken van een echo kunt u snel terecht bij de ervaren en gespecialiseerde echografisten van Xpert Clinics Orthopedie. Een echografisch onderzoek als onderdeel van de behandeling wordt altijd verzekerd, een losse echo meestal.

Voor het onderzoek

Als een arts met u heeft besloten dat er een echografisch onderzoek gedaan moet worden, dan maakt u een afspraak voor het onderzoek. Er is geen speciale voorbereiding nodig. U kunt gewoon eten, drinken en uw medicijnen innemen.

Het echografisch onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in een van de locaties van Xpert Clinics Orthopedie. U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie en neemt plaats in de ontvangstruimte. De echografist komt u hier halen. U kunt dan nog vragen stellen over het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Na het onderzoek kunt u zich weer aankleden en mag u naar huis. De echografist geeft geen uitslag van het onderzoek.

De onderzoeksresultaten

De uitslag van het onderzoek is in principe binnen drie werkdagen bekend. Als u onder behandeling bent bij Xpert Clinics Orthopedie, dan wordt bij het maken van de afspraak voor het onderzoek tegelijk een afspraak gemaakt voor het bespreken van de uitslag. Als dit niet is gebeurd, dan maakt u deze afspraak na het onderzoek.

In principe is dit een afspraak bij Xpert Clinics Orthopedie, waarin uw behandelend orthopedisch chirurg de uitslag van het onderzoek met u bespreekt.

Mocht het erg moeilijk voor u zijn om naar Xpert Clinics Orthopedie te komen, dan kan het bespreken van de uitslag ook telefonisch; u krijgt dan een belafspraak.

Checklist

Voor het onderzoek

  • geen speciale voorbereiding nodig
  • u kunt gewoon eten, drinken en uw medicijnen innemen

Het onderzoek

  • meld u op tijd bij de balie
  • kleed u uit zoals gevraagd door de medewerker
  • zorg dat u een afspraak heeft voor de uitslag of voor controle
  • het onderzoek duurt ongeveer een half uur

De onderzoekresultaten

  • wees op tijd beschikbaar voor de uitslag of controleafspraak

FAQ

Veelgestelde vragen over Echografie

Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak