Wat is röntgen?

Voor het stellen van een diagnose wordt vaak gebruik gemaakt van een röntgenfoto. Een röntgenfoto is een digitale opname die gemaakt wordt met behulp van röntgenstraling. Vooral de kalkhoudende delen (het skelet) zijn goed op de röntgenfoto te zien. Xpert Clinics Orthopedie beschikt op alle locaties over digitale röntgenapparatuur.

Indicaties röntgen-onderzoek

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende indicaties voor een röntgen-onderzoek van het bewegingsapparaat bij Annatommie mc.

  • Verdenking ossale letsels; fracturen, fissuren
  • Botbreuken
  • Botziektes
  • Verdenking artrose
  • Staande opnames
  • Standsafwijkingen; luxaties
  • Stand van de wervelkolom/been
  • Lengteverschil

Voor het onderzoek

Voor een röntgenonderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.  Als u zwanger bent, of denkt dit te zijn, meldt u dit voor aanvang van het onderzoek.  De laborant kan dan besluiten de foto niet, of op een later tijdstip, te maken.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt gemiddeld 10-15 minuten en is pijnloos. Tegenwoordig worden met een fractie van de stralingsdosis van vroeger veel betere foto’s gemaakt, maar het maken van röntgenfoto’s zal altijd tot een minimum worden beperkt.

Afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, wordt u gevraagd zich uit te kleden. Metaal houdt de straling tegen. Daarom vragen wij u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. U wordt gevraagd om een bepaalde houding aan te nemen afhankelijk van het te fotograferen lichaamsdeel. De meeste foto’s worden gemaakt in twee of meerdere richtingen.

De röntgenfoto’s worden door de radioloog beoordeeld en uw behandelaar krijgt de foto’s met de uitslag ter inzage via uw digitale dossier.


FAQ

Veelgestelde vragen over Röntgen

Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak