Het schoudergewricht bestaat uit de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad. Dit gewricht wordt bewogen door de spieren en pezen die over de schouder heenlopen. Dit heet de rotator cuff.
De rotator cuff bestaat uit vier spieren die voornamelijk zorgen voor de coördinatie van de kop in de kom. Door een verkeerd bewegingspatroon en een verkeerde houding kunnen de pezen bij bewegen overbelast raken. Dit geeft vaak pijn bij bovenhandse- en reikbewegingen. Bij een langdurige over-belasting kunnen de pezen gaan ontsteken en hierbij kan er kalk gevormd worden in de pees. Dit heet tendinitis calcarea. De kalk die ontstaat is dus vaak het gevolg van de peesontsteking en het verkeerde bewegings-patroon.
De kalk kan zo zacht zijn als tandpasta of zo hard als schoolbordkrijt. In beide gevallen kan er een behandeling middels barbotage verricht worden.
De stappen van een behandeling
Maak een afspraak
Een afspraak maken kan op twee manieren:
- Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
- Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het eerste consult
Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.
Behandeling
Voorbereiding
U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, ook uw medicijnen kunt u innemen. Het is aan te raden om bovenkleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Voordat u naar Xpert Clinics Orthopedie komt, neemt u 1.000 mg paracetamol in (= 2 tabletten van 500 mg).
De behandeling
Het verwijderen van kalk middels een barbotage kan bijdragen aan het herstel en heeft in 70-80% van de gevallen na de eerste keer een goed resultaat. Soms is een tweede behandeling nodig. De behandeling duurt ongeveer 10 – 15 minuten. Met behulp van echografie wordt gekeken waar de kalk in de pees zich precies bevindt. In het geval van de harde kalk wordt deze met een naald meerdere malen aangeprikt waardoor de kalk gefragmenteerd raakt (klein gemaakt wordt) en deze sneller door het lichaam op-genomen kan worden. In het geval van de zachte kalk kan het zijn dat deze met een naald zo veel mogelijk wordt opgezogen. De overgebleven kalk komt in de slijmbeurs terecht, waardoor deze sneller door het lichaam opgenomen kan worden.
Het kan zijn dat bij het maken van de echo blijkt dat de kalk niet geschikt is voor barbotage. Vaak is de kalk dan al aan het oplossen, en is de behandeling dus ook niet meer nodig. Dit onderscheid is niet altijd vooraf op de röntgenfoto te maken. In dat geval kan vaak volstaan worden met een injectie met ontstekingsremmend middel. Tot slot wordt met een naald een verdovingsmiddel (Lido-caïne) en een ontstekingsremmend middel (Kenacort) ingespoten in het gebied rond de aangedane pees en/of in de slijmbeurs.
Na de behandeling
- Vergeet geen controleafspraak te maken.
- Zorg dat er iemand is die u naar huis kan rijden.
De behandeling wordt in sommige geval-len als pijnlijk ervaren, maar in de meeste gevallen valt dit mee en voelt u er weinig van. Na de barbotage is het belangrijk dat u de eerste periode rustig aan doet. Soms kan er in de eerste weken na de barbotage meer pijn zijn dan ervoor. Dit komt doordat de kalk zich verspreidt in de slijmbeurs en hier een ontstekingsreactie veroorzaakt. De pijn neemt vaak binnen één tot twee weken weer af door het effect van de ontstekingsremmer. Ook als de pijn is afgenomen is het belangrijk dat u de eerste weken de schouder tot rust laat komen. Het is verstandig schouderbelas-tende activiteiten en werken op of boven schouderhoogte te vermijden. Ons advies is om na één week al te starten met fysiotherapie, hiervoor krijgt u een verwijzing mee.
De fysiotherapeut kan u helpen uw belastinggrenzen te bewaken en uw houdings- en bewegingspatroon te verbeteren middels een specifiek oefen-programma. Dat oefenprogramma bestaat met name uit verbetering van de aanstu-ring van het schouderblad (het zogenoem-de scapulothoracale bewegingsritme) en pas in een later stadium het aansterken van de betreffende pees.
Het is belangrijk om te weten dat elk stadium van herstel na de barbotage een andere benadering c.q. behandeling vereist. In het begin zal de na-druk liggen op rust en coördinatie. In een later stadium zal er meer gewerkt worden aan het verhogen van de belastbaarheid door specifieke training, mits dit niet meer met pijnklachten gepaard gaat.
Controle
Na drie maanden komt u op controle op de poli ter evaluatie van de behandeling. Vaak wordt er een röntgenfoto gemaakt om te kijken of de kalk is afgenomen.
Complicaties/voorzorgsmaatregelen
Het kan voorkomen dat u een rood gelaat krijgt. Dit komt door het inspuiten van het ontstekingsremmend middel. Dit kan geen kwaad en is meestal na twee dagen weer verdwenen.
Indien u diabetespatiënt bent (insuline-afhankelijk), is het nodig dat u op de dag van de barbotage en de weken erna de bloedsuikers extra controleert. Het ontstekingsremmende middel kan er namelijk voor zorgen dat het bloedsuikergehalte enigszins ontregeld raakt.
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|