Kraakbeen is nodig om soepel te kunnen bewegen. Als het kraakbeen in de knie verdwijnt, komt dat meestal door slijtage. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben, zoals bij meneer Reints (81) het geval was: “Er zat geen millimeter kraakbeen meer in mijn rechterknie. Links hield het ook niet over. De oorzaak is niet duidelijk. Ik heb altijd zittend werk gedaan, daar zal het niet van komen. Waarschijnlijk heeft genetische aanleg ermee te maken.”
Fietsen ging nog wel, maar lopen werd door de pijn steeds moeilijker. En lopen was nu precies was meneer Reints graag en veel deed: na zijn pensioen verzorgde hij vijftien jaar lang rondleidingen door Amsterdam. “Ik ben door blijven lopen zolang het ging, maar op een gegeven moment werd het heel vervelend. Je loopt zo vijf, zes, zeven kilometer tijdens een rondleiding en mijn knie deed zo zeer, ik kon niet meer.”
Pijn aan de knie
Dat er iets moest gebeuren was duidelijk, maar op een operatie zat meneer Reints eigenlijk niet te wachten: “Ik had twee nare voorbeelden gezien van mensen bij wie het heel lang duurde voor ze hersteld waren. Maar ja, wat is wijsheid? Ik had geen keus want ik had zoveel pijn. Dus besloot ik de knoop door te hakken. Een kennis was bij Xpert Clinics geweest voor een heupoperatie en die was heel tevreden. Dus heb ik de kliniek gebeld, ik kon binnen 14 dagen terecht.”
Totale knieprothese
Meneer Reints kwam op consult bij orthopedisch chirurg drs. Daniël Hoornenborg. Hij is naast de algemene orthopedie met name gespecialiseerd in (complexe) sportletsels van de knie en knie prothesiologie: “Orthopedie is een technisch en mechanisch vak. De behandeling bestaat veelal uit een technische oplossing. Ieder mens is echter uniek en verdient een persoonlijke behandeling.”
Drs. Hoornenborg adviseerde meneer Reints om het kniegewricht te vervangen door een totale knieprothese. “Hoornenborg is echt een topvent, hij weet precies wat hij doet. Hij constateerde dat ik een X-been en een O-been heb. Daardoor worden mijn knieën onnatuurlijk belast. Ik heb meegedaan aan een onderzoek naar een nieuw soort knieprothese. Dat gebeurt blind, na een jaar weet je pas welke knie je hebt gekregen. Maar ik kan zeggen: ik ben er heel content mee.”
Herstel na knieprothese
Na de operatie bleef meneer Reints een nacht in de kliniek, daarna mocht hij naar huis. “Zoals dat allemaal gaat in de kliniek, dat is echt top. Ik moet zeggen dat het me 100% is meegevallen.”
Direct na de ingreep mag de knie belast worden. Het fysiotherapietraject wordt dan ook direct gestart. “Ik heb alleen maar paracetamol geslikt, die zware pijnstillers heb ik niet genomen. Ik heb de fysiotherapeut gevraagd of ik die medicijnen moest blijven gebruiken, maar als ik geen pijn had hoefde dat niet. Na vier dagen heb ik dus alles weggedaan. Ik ben wel een doordouwer, mijn fysiotherapeut zei ook: je wilt veel te snel. Maar na een week liep ik al met één stok en na elf weken zat ik weer op de fiets.”
Fietsen en drummen
Bij de nazorg werd meneer Reints begeleid door Quirien Welmer, een van onze physician assistants. Zij werkt zelfstandig als medisch zorgprofessional en neemt taken over van de orthopeed. “Ik haal voldoening uit het in beweging krijgen van patiënten en ze te begeleiden naar de best mogelijke functionaliteit,” zegt Quirien Welmer. Meneer Reints was te spreken over haar aanpak: “Van haar heb ik echt een hele goede nabehandeling gehad. We hebben leuke gesprekken gevoerd, zij is echt een topmens!”
Gemiddeld duurt het herstel na een totale knieprothese drie tot zes maanden, soms gaat het echter wat vlotter zoals bij meneer Reints. Hij is blij dat hij zijn leven weer kan oppakken: “Ik zit weer elke dag op de fiets, lekker naar buiten of het nu regent of niet. Mijn andere passie is muziek, ik ben drummer in een accordeon-gezelschap. We spelen van alles, van musical tot licht klassiek. Ik moet voorzichtig zijn met mijn knie, maar drummen gaat ook weer prima.”
Heeft u ook last van een pijnlijke knie? En merkt u dat pijn of stijfheid u beperken in uw dagelijks leven? Dan is het goed om te weten dat er verschillende behandelopties zijn. U hoeft niet te stoppen met alles wat u graag doet, er zijn opties om de kwaliteit van uw leven te verbeteren. Of u nu 81 bent zoals meneer Reints, of nog veel jonger!