Slijtage van het kniegewricht

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Kraakbeen is nodig om soepel te kunnen bewegen. Als het kraakbeen in uw knie beschadigd raakt, kan het gewricht minder soepel bewegen en wordt het stijf en pijnlijk. Deze beschadigingen worden ook wel ‘slijtage’ genoemd.

Vaak is de oorzaak van de slijtage van het kniegewricht onduidelijk. Een eerder ongeluk of beschadiging van de knie, een afwijkende stand van het been (een o-been of x-been), een infectie, een zwaar belastend beroep, overgewicht of bijvoorbeeld reuma kunnen allemaal redenen zijn waarom kraakbeen op den duur beschadigt. Deze beschadiging van het kraakbeen wordt ook wel artrose genoemd.

Dit zijn de symptomen

De meest voorkomende klachten bij artrose van het kniegewricht zijn pijn en stijfheid. De slijtage geeft pijn bij lopen en staan, maar u kunt ook in rust of ’s nachts last hebben van pijn. De knie kan dik worden en de beweeglijkheid van de knie wordt minder.

Bij artrose zijn er vaak niet elke dag klachten. Het kenmerkt zich door ‘goede’ dagen met weinig klachten en ‘slechte’ dagen met veel klachten. In het begin zijn er vaak meer goede dan slechte dagen. Wanneer er nog maar weinig goede dagen zijn en de pijn u belemmert bij bewegen en slapen, is het tijd om de knie te vervangen door een hele of halve knieprothese.

Zo stellen we de diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Tijdens het eerste consult zal de arts vragen naar uw klachten en de oorzaak daarvan. Daarnaast onderzoekt hij de knie, waarbij vooral gelet wordt op bewegingsbeperking of pijn. 

Röntgenonderzoek
Met röntgenonderzoek kunnen we de diagnose bevestigen en de ernst van de klacht vaststellen. Röntgenonderzoek kan in sommige gevallen direct op de polikliniek verricht worden, maar wanneer er speciale foto’s nodig zijn wordt u naar het MRI-centrum verwezen.

MRI-scan
Mocht er een MRI-onderzoek of een speciale foto nodig zijn, dan vindt dit in het MRI-centrum plaats. 

Behandelingen

Artrose geneest niet uit zichzelf. Daarom zult u bij een versleten knie geopereerd worden, waarbij we de versleten delen vervangen door een prothese. Afhankelijk van de ernst van de klachten, is een halve of een hele knieprothese nodig. De orthopedisch chirurg bepaalt samen met u voor welke prothese u in aanmerking komt.

Totale knieprothese
Is het gehele kniegewricht versleten door artrose, dan plaatsen we een totale knieprothese (kunstknie). Het versleten gewricht wordt dan vervangen door een prothese van titanium en kunststof dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld.

Halve knieprothese
Wanneer u alleen artrose heeft aan de binnen- of de buitenkant van de knie, kunt u ook in aanmerking komen voor een halve knieprothese, ook wel unicondylaire knieprothese genoemd. Daarbij wordt een gedeelte van het kniegewricht vervangen door een prothese. De revalidatieperiode van deze ingreep is korter en de bewegingsruimte van uw knie na de operatie is groter. Het ‘eigen gevoel’ in de knie blijft beter bewaard.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake