Slijtage van de knie

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Slijtage van de knie in het kort

Kraakbeen is nodig om soepel te kunnen bewegen. Als het kraakbeen in uw knie beschadigd raakt of verdwijnt door een proces dat artrose heet, kan het gewricht minder soepel bewegen en wordt het op den duur stijf en pijnlijk. Deze beschadigingen worden ook wel slijtage of artrose genoemd.

Wat zijn de symptomen van slijtage van de knie?

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij slijtage van de knie:

  • Pijn en stijfheid in de knie. De pijn kan optreden bij lopen en staan, maar u kunt ook in rust of ’s nachts last hebben van pijn
  • De knie kan dik worden en warmer aanvoelen
  • De beweeglijkheid van de knie wordt minder; dat begint vaak met verlies van buiging maar op den duur volgt ook het niet meer kunnen strekken van de knie
  • U heeft goede dagen met weinig klachten, maar ook slechte dagen met veel klachten. Zijn er nog maar weinig goede dagen, dan is het tijd om een behandeling te starten

Diagnose van slijtage van de knie

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Er wordt ook gekeken naar de manier waarop u loopt. Vrijwel altijd moet er een röntgenfoto worden gemaakt. Daarop kunnen we de ernst van de slijtage vaststellen. Soms is een MRI-scan nodig. Voor beiden wordt u verwezen naar het MRI centrum.

Hoe wordt slijtage van de knie behandeld?

Is uw knie versleten, en zijn niet operatieve behandelingen als fysiotherapie en/of injecties niet meer toereikend, dan kunnen we het aangetaste kniegewricht vervangen door een prothese. Afhankelijk van de ernst van de klachten is een halve of een hele knieprothese nodig. De orthopedisch chirurg bepaalt samen met u voor welke prothese u in aanmerking komt. Soms kan bij een standsafwijking van het been (O-been of X-been) bij nog beperkte slijtage aan één zijde van het kniegewricht (binnen- of buitenkant) een standscorrectie van het been een goede behandeling zijn. Dit kan vooral bij wat jongere en actieve patiënten een goede oplossing zijn.

Totale knieprothese
Is het gehele kniegewricht versleten, dan plaatsen we een totale knieprothese (kunstknie). Het versleten gewricht wordt dan vervangen door een prothese van deels een metaal legering en deels kunststof dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld.

Halve knieprothese
Wanneer u alleen artrose heeft aan de binnen- of de buitenkant van de knie, komt u in aanmerking voor een halve knieprothese (ook wel unicondylaire knieprothese genoemd). Daarbij wordt een gedeelte van het kniegewricht vervangen door een prothese. Het voordeel hiervan is dat alle kniebanden intact blijven, waardoor de knie na revalidatie “natuurlijker” aanvoelt qua stabiliteit en beweeglijkheid. Daarnaast is de revalidatietijd tot zelfstandig kunnen lopen zonder hulpmiddelen gemiddeld genomen korter.

Nadat u een nieuwe knie heeft gekregen mag u het been direct weer volledig belasten en korte stukjes lopen met krukken. Ook is traplopen, zij het tree voor tree, direct na de operatie mogelijk. Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van uw revalidatie. De fysiotherapeut helpt u opnieuw te leren lopen (met en zonder krukken) en geeft oefeningen om de beenspieren weer goed te leren gebruiken. Na twee tot zes weken kunt u meestal weer zonder krukken lopen en autorijden.

Standscorrectie boven- of onderbeen
Wanneer u nog geen prothese nodig heeft, en alleen artrose heeft aan de binnen- of buitenkant van de knie en een afwijkende stand van het been, dan kan een standscorrectie van het onder- of bovenbeen een goede oplossing zijn. Afhankelijk van de aard van de standsafwijking en de lokalisatie van de artrose wordt een correctie gedaan van het bovenbeen (bij een X-been) of van het onderbeen (bij een O-been). Bij deze ingreep wordt de stand van het been gecorrigeerd en middels een plaat met schroeven vastgezet in deze gecorrigeerde stand. Directe belasting na de operatie is niet toegestaan omdat het bot eerst moet vastgroeien. Pas vanaf ongeveer 6 weken is volledige belasting weer mogelijk.

Veelgestelde vragen

De woorden ‘slijtage’ en ‘artrose’ worden door elkaar gebruikt. Beide wijzen op een ander ontstaansmechanisme maar er wordt meestal hetzelfde mee bedoeld: het kraakbeen uit de knie is beschadigd of verdwenen en de knie beweegt niet meer goed. Het verlies van kraakbeen kan zijn ontstaan door een eerder ongeluk of sportletsel van de knie, een afwijkende stand van het been (een o-been of x-been), een infectie, een zwaar belastend beroep, overgewicht of bijvoorbeeld reuma. Tenslotte kan het ontstaan van artrose ook in belangrijke mate erfelijk bepaald zijn.

Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.

Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Veel onderzoeken kunnen we direct op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt. Maar voor het maken van voor een operatie geschikte röntgenfoto’s of het doen van metingen verwijzen wij u naar ons beeldvormend centrum. Ook indien er een MRI-scan of CT-scan nodig is. Deze afspraken vallen op dezelfde dag, u hoeft hiervoor dus geen aparte afspraak te maken. De uitslag hiervan krijgt u bij uw volgende bezoek aan onze kliniek of telefonisch via uw specialist.

Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden

Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake