Vaak ontstaat een letsel van het labrum door een val op de uitgestrekte arm, het uit de kom gaan van de schouder of herhaaldelijke overbelasting. Er ontstaat pijn bij bepaalde bewegingen, vaak wordt een “klik” in de schouder gevoeld en bestaat (het gevoel van) instabiliteit van de schouder.
Dhr. Olie (31): “Een paar jaar geleden ben ik tijdens het hockeyen op mijn schouder gevallen. Hij is toen half uit de kom gegaan, een zogenaamde subluxatie. Vanaf daar ging het down hill. Tijdens survivallen in de Ardennen schoot mijn schouder helemaal uit de kom. Hij is toen weer teruggezet in het plaatselijke ziekenhuis en later is geprobeerd om mijn schouder met fysiotherapie weer sterker te maken. Maar toen hij vorig jaar bij het uitrekken weer uit de kom schoot, besloot ik stappen te ondernemen en een operatie te ondergaan om die schouderinstabiliteit voorgoed te verhelpen.”
Korte wachttijd
“Ik woon in Leiden en de huisarts stelde eerst voor om naar het LUMC te gaan. Omdat dit een academisch ziekenhuis is, bestond wel de kans dat ik halverwege het traject met iemand anders te maken zou krijgen. Dat leek me niet prettig. Toen adviseerde zij om naar Xpert Clinics (toen nog Annatommie mc) te gaan. Dat was vlak bij mijn huis en de wachttijd was er minder lang. Ik heb daar eerst fysiotherapeut Erik van Warmerdam ontmoet, die heeft de eerste intake gedaan. Daarna maakte ik kennis met orthopedisch chirurg drs. Famke Scheerder waar Erik mee samenwerkt. En toen ging het balletje rollen.”
Labrum repair
“Voor de operatie krijg je een aantal vragenlijsten, ook om te kijken of je de juiste verdoving kunt krijgen en er geen risicofactoren zijn. Gelukkig was dat allemaal goed. Op de dag zelf liep alles op rolletjes. Ik kwam om 7 uur aan, moest even wachten en kreeg toen een blokverdoving in mijn schouder. Daarna ging ik onder algehele narcose. Famke heeft een kijkoperatie verricht om de kraakbeenrand rond de schouderkom te herstellen (labrum repair). Het labrum was tijdens die eerste val afgescheurd en op de verkeerde plek vastgegroeid. Die is dus losgemaakt en terug gehecht op de juiste plek. Dan word je weer wakker en is het gedaan. Op de uitslaapkamer kreeg ik een ijsje, daarna ben ik naar mijn eigen kamer gebracht. Het personeel was heel aardig en vriendelijk. Ik kreeg wat te eten en te drinken en toen mocht ik naar huis.”
Snel starten met revalidatie
“Iedereen die ik kende met dit probleem zei dat zo’n operatie gigantisch veel pijn zou geven. Voor de ingreep kreeg ik ook een lading medicatie van de apotheek mee, daar schrok ik wel een beetje van. Maar na drie dagen ben ik al gestopt met de pijnstillers want ik heb totaal geen pijn gehad. Dat viel dus heel erg mee.
Aangeraden wordt om na de operatie zo snel mogelijk te starten met revalideren, anders zou je een frozen shoulder kunnen krijgen. Daarvoor ben ik in Leiderdorp bij Erik geweest. Drie dagen na de operatie had ik bij hem de intake, een week later ben ik gestart met de therapie. In het begin was dat soms wel wat pijnlijk; je gaat het labrum dan als het ware weer een beetje oprekken. Maar Erik gaat voorzichtig te werk en zoekt niet de grens op.”
Geen fysiotherapie meer
“Gemiddeld staat er negen maanden voor de revalidatie maar ik heb nu, na vijf maanden, al geen fysiotherapie meer. In totaal ben ik 17 keer geweest. Ik doe nu zelf oefeningen op de sportschool om mijn schouder sterker te maken. Ik wil graag weer pull-ups kunnen doen. Qua spierkracht is het wel oké maar ik moet weer het vertrouwen in die schouder terugkrijgen. Het komt vast wel goed.
Dat het herstel zo vlot is verlopen komt waarschijnlijk omdat ik altijd zo sportief ben geweest. Als je minder sportief bent, is er misschien wat actievere fysiotherapie nodig. Ik denk dat het goed is als je zo’n operatie moet ondergaan om te zorgen dat je goed getraind bent. Je zou bijvoorbeeld ook fysiotherapie vóór de operatie kunnen doen. Dat zou voor het herstel wellicht uit kunnen maken.”