Vaak ontstaat een letsel van het labrum door een val op de uitgestrekte arm, het uit de kom gaan van de schouder of herhaaldelijke overbelasting. Er ontstaat pijn bij bepaalde bewegingen, vaak wordt een “klik” in de schouder gevoeld en bestaat (het gevoel van) instabiliteit van de schouder.
Het doel van de operatie is om de pijn weg te nemen en de stabiliteit te vergroten, waarmee hopelijk ook een toekomstige slijtage wordt voorkomen. Dit wordt bereikt door het labrum terug te hechten aan de kom van het gewricht. Ongeveer 95% van de patiënten hervat sport-activiteiten na de operatie en 93% van de patiënten is tevreden met het operatieresultaat. Wel blijft 37% van de patiënten bepaalde bewegingen vermijden na de operatie en vermindert de mogelijkheid om de arm naar buiten te draaien met 2 tot 4°.
De stappen van een behandeling
Adviesgesprek met arts
Voorbereiding
Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een.
Niet vergeten
- De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
- Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
- Geldige verzekeringspapieren
- Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)
Op tijd
Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.
Aanvullend onderzoek
Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek.
Verslag naar de huisarts
Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.
Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een operatie krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen.
Behandeling & Herstel
Er wordt een incisie van ongeveer 1 cm aan de achterzijde van de schouder gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in het schoudergewricht gebracht die aangesloten is op een camera. De binnenkant van het schoudergewricht wordt in zijn geheel bekeken en de beelden worden zichtbaar op een monitor. Er wordt een incisie van ongeveer 1 cm aan de voorzijde van de schouder gemaakt. Indien het labrum van onvoldoende kwaliteit is om het te hechten wordt het “glad gemaakt”. Indien het labrum hechtbaar is worden één of meer botankertjes met hechtingen in de rand van de kom van het gewricht geplaatst en wordt het labrum teruggehecht. Eventuele begeleidende letsels zoals afwijkingen aan de bicepspees of het kraakbeen van het gewricht kunnen worden behandeld.
De wondjes worden gesloten met een hechting. Er worden pleisters en een shoulder immobilizer aangelegd.
Ervaringen
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|