Schouderinstabiliteit

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is schouderinstabiliteit?

De schouder is een complex gewricht waarbij de relatief grote kop (uiteinde bovenarm) centraal gebalanceerd moet blijven op een klein (en vlak) kommetje (uitsparing schouderblad). Rond het vlakke kommetje in de schouder ligt een kraakbeenrand, het labrum genaamd, dat zorgt voor verdieping van de kom en zo helpt de schouder te stabiliseren. Naast het labrum zorgen het gewrichtskapsel en de spieren rondom de schouder (de “rotator cuff”) voor verdere stabiliteit.

Toch gaat het soms mis. De kop kan door een ongeluk of verkeerde beweging uit de kom schieten. Daarbij kan schade ontstaan aan zowel het kommetje, de kop, het kapsel en het labrum. Als dit niet vaker dan eens gebeurt en de schade beperkt is, helpt het vaak voldoende om de spieren rond de schouder te trainen met de fysiotherapeut. Echter, als de schouder al vaker uit de kom is gegaan en/of de schade in het gewricht groter is, dan is een operatie soms nodig.

Wat zijn de symptomen van schouderinstabiliteit?

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij instabiliteit van de schouder:

  • Pijn in de schouder
  • Vaak wordt een ‘klik’ in de schouder gevoeld
  • Het gevoel van instabiliteit van de schouder
  • Geen vertrouwen in de schouder

Diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Vaak wordt eerst een röntgenfoto gemaakt en soms is een echografie of MRI-scan nodig. Voor deze onderzoeken kunt u ook bij ons terecht. 

Behandeling

Een zeer belangrijke behandeling bij schouderinstabiliteit is fysiotherapie. Het trainen van de spieren rond de schouder maakt de schouder stabieler en sterker. Soms is fysiotherapie alleen zelfs voldoende. Anders kan aanvullend een operatie door de orthopedisch chirurg uitkomst bieden.

Wanneer u letsel aan het labrum en/of gewrichtskapsel heeft, kan dit middels een labrum repair (ook wel “Bankart”repair) hersteld worden. Deze ingreep wordt via een kijkoperatie uitgevoerd. Tijdens de operatie bekijkt de chirurg de hele schouder. Wanneer hechten mogelijk is dan worden er één of meerdere hechtingen geplaatst om het labrum en kapsel weer  te herstellen. Als het labrum van onvoldoende kwaliteit is om te hechten, wordt het ‘glad gemaakt’. Eventuele andere letsels zoals afwijkingen aan de bicepspees of het kraakbeen van het gewricht kunnen ook direct worden behandeld.

Indien het letsel groter is en er bijvoorbeeld ook schade is ontstaan aan het bot van de kom en/of de kop, kan het nodig zijn om bottransplantatie uit te voeren (ook wel Latarjet operatie). Deze operatie wordt door een snede aan de voorzijde van de schouder uitgevoerd. Er wordt dan een stukje bot van de bovenzijde van het schouderblad naar de voorzijde van het kommetje verplaatst en met schroeven gefixeerd.

Na de operatie is fysiotherapie wederom belangrijk om beweeglijkheid te herstellen en stabiliteit te vergroten.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak