Ervaring
De kruisbandreconstructie van Nicole van den Beld

De kruisbandreconstructie van Nicole van den Beld

“Als het goed is kan ik straks weer lekker voetballen.”

Kruisband afgescheurd

Nicole van den Beld (23) raakte tijdens het voetballen geblesseerd aan haar knie. “Ik voelde meteen dat het mis was, maar hoopte nog dat de banden alleen uitgerekt zou zijn. Ik ben naar de dokter gegaan en die stelde voor om 6 maanden af te wachten om te zien of het zou herstellen. Dat zag ik niet zitten. Ik wilde doorgestuurd worden en zo kwam ik terecht bij orthopedisch chirurg Auke Renard van Xpert Clinics (voorheen Annatommie mc). Er werd een MRI-scan gemaakt en daarop was te zien dat de kruisband afgescheurd was. Ook de binnenste en buitenste meniscus waren gescheurd.”

Reconstructie en hechten

Om weer te kunnen voetballen was een operatie nodig. Uiteraard wilde Nicole graag zo snel mogelijk geholpen worden. Gelukkig kon ze bij Xpert Clinics al snel terecht. “Ik kwam aan en werd gelijk opgehaald. Ik mocht me omkleden en ging op een bedje liggen. Er werd heel goed uitgelegd wat er zou gaan gebeuren. Toen werd ik opgehaald voor de operatie. Voor mijn gevoel ben ik maar tien seconden op de OK geweest, ik was heel snel weg. De chirurg heeft een stukje hamstringpees weggehaald uit mijn bovenbeen en daarvan een nieuwe kruisband gereconstrueerd. Ook heeft hij de binnenste en buitenste meniscus gehecht.

Intensieve revalidatie

De revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie is heel intensief. De eerste zes weken mag je alleen lopen met krukken, iets wat Nicole lastig vond: “Dat duurde veel te lang voor mij, ik wilde zo graag weer gaan lopen. Maar ik wist ook: je kunt beter niet eigenwijs zijn en het zes weken goed doen. Dat is beter voor het herstel. Na zes weken mocht ik weer gewoon lopen en ben ik begonnen met krachttraining bij de fysiotherapeut. Dat doe ik nu twee keer per week. Daarnaast doe ik thuis ook oefeningen om mijn knie weer sterk te krijgen. Het gaat steeds beter. Ik mag nog niet alles maar langzaam komt er vooruitgang in.”

Rustig tempo

Als alles volgens plan verloopt mag Nicole een jaar na de operatie weer voetballen. “Daar kijk ik enorm naar uit. Ik mis het voetballen erg, maar ook gewoon het rennen. Dat je niet snel even ergens heen kunt, alles moet in een rustig tempo. Ik moet het vooral rustig aan doen en niet te snel willen, dan gaat het alleen maar langer duren. En het duurt al zo lang… De operatie is nu bijna drie maanden geleden, dus ik heb nog wel wat maanden te gaan.”

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak