Ervaring
De heupprothese van dhr. Fransen

De heupprothese van dhr. Fransen

“De kans dat ik met een nieuwe heup weer kon hardlopen, was 50%.”

Versleten heup

Dhr. Fransen (58): “Ik ben een fervent hardloper, ik liep drie keer per week en deed mee aan marathons. Hardlopen was een deel van mijn leven. Maar op een gegeven moment lukte dat niet meer omdat ik last kreeg van mijn heup. De fysiotherapeut waar ik onder behandeling was, adviseerde om toch maar een foto te laten maken. Daaruit bleek dat mijn heup versleten was. De bedoeling was dat ik in maart 2020 in het ziekenhuis een nieuwe heup zou krijgen, maar toen kwam corona. De operatie werd doorgeschoven naar september, daarna doorgeschoven naar november en vervolgens wéér uitgesteld.

Binnen twee weken geopereerd

Inmiddels liep ik helemaal krom; ik strompelde door het leven, het was niet meer te doen. Het had zo’n impact op mijn dagelijks leven. Om me heen hoorde ik dat andere mensen zich lieten helpen bij klinieken. Toen ben ik eens gaan rondkijken. Ik had drie klinieken geselecteerd. Eentje had geen afspraak met de verzekering, dus die viel af. Toen ik de tweede belde, werd me verteld dat ik over 4 of 5 maanden geholpen kon worden. Maar bij Xpert Clinics Orthopedie kon ik al binnen anderhalve week komen en twee weken later onder het mes. Dat was heel prettig.

Een van de beste heupartsen

Dr. Daniel Haverkamp heeft nog even een foto gemaakt maar hij was heel duidelijk: er was maar één oplossing en dat was een nieuwe heup. Toen ik mijn fysiotherapeut vertelde dat ik door Haverkamp geholpen zou worden, zei hij: jij mag niet klagen, want je hebt een van de beste heupartsen die er in Nederland rondloopt. Dat stelde me wel gerust, want hoe graag ik ook wilde: ik zag er ook enorm tegenop. Dat heb ik ook tegen Haverkamp gezegd. Het grappige was: op de dag dat ik geopereerd werd, werd ik opgehaald en toen ging alles heel snel. Of dat expres was weet ik niet, maar voor ik het wist lag ik op de ok. Ik had helemaal geen tijd om te stressen.

Een wonder

De operatie was om 3 uur ‘s middags. Je komt even bij, krijgt wat medicijnen en dan moet je dezelfde dag nog op dat been gaan staan. Ik dacht: wacht, ik ben net geopereerd, hoezo ga ik daarop staan? Er ontstaat een soort kortsluiting in je hoofd. Maar uiteindelijk doe je het toch en sta je erop, wat ik een soort wonder vind. Ik heb niet echt geslapen die eerste nacht, je bent toch in een andere omgeving met andere geluiden. De volgende ochtend kwam mijn vrouw me ophalen en mocht ik naar huis.

Rustig opbouwen

Na vier weken liep ik zonder krukken, dat ging heel snel. Corona bleek uiteindelijk een voordeel; ik heb nog nooit zoveel gewandeld. Voor mijn operatie heb ik gevraagd: kan ik straks weer hardlopen? Haverkamp was daar eerlijk in: bij 50% lukt dat, bij 50% niet. Met een heupprothese zijn het gevoel, de stabiliteit en het evenwicht anders. Maar ik ging het proberen. Ik ben heel rustig begonnen met een klein stukje dribbelen en dan weer wandelen. Rustig opbouwen was moeilijk. Ik liep altijd op tijd en snelheid, maar ik heb mijn hardloophorloge weggegooid en heb alleen geluisterd naar wat mijn lichaam aangaf. Als het goed voelde liep ik door, anders stopte ik. Tussendoor ben ik andere oefeningen gaan doen om meer kracht te krijgen. Ook ben ik gaan spinnen. Zo kwamen mijn conditie en kracht langzaam terug.

Een nieuwe vorm vinden

Omdat ik 2,5 jaar met pijn had gelopen, ben ik anders gaan bewegen: je zet je goede been anders neer, de houding van je rug verandert. Na de heupoperatie moest mijn hele lijf zich weer settelen, een nieuwe vorm vinden waarin alles met elkaar klopt. Met hardlopen had ik nu vaak last van mijn linkerbeen, en niet van mijn rechterbeen waar de prothese zit. Je hele lichaam moet inspelen op wat er rechts is gebeurd. Dat heeft echt tijd nodig gehad.

Emotioneel moment

Een jaar na de operatie heb ik een wedstrijd van 10 kilometer gelopen. Toen ik over de finish kwam, was dat een heel emotioneel moment. Het was gewoon gelukt! De medaille die ik kreeg heb ik tijdens de laatste controle aan Haverkamp laten zien. Hij vond het knap dat ik dat hardloophorloge los heb kunnen laten en naar mijn lichaam geluisterd heb. Voor mij heeft ook het feit dat de kliniek een specialisme heeft, zeker verschil gemaakt. Die focus zorgt voor meer efficiëntie in alles wat er gebeurt, iedereen weet wat er verwacht wordt, dat voel je wel. Ik ben er dolblij mee dat het zo gelopen is.”

Maak een afspraak

Kampt u ook met orthopedische klachten? Neem dan contact op met ons informatiecentrum. Zij helpen u met al uw vragen, zoeken de snelst beschikbare Xpert Clinics vestiging bij u in de buurt en plannen voor u een consult bij onze specialist.

Neem contact op

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak