Ervaring
De heupoperatie van shorttracker Sven Roes

De heupoperatie van shorttracker Sven Roes

"Stoppen met schaatsen was sowieso geen optie."

Botgroei in het heupgewricht en gescheurd labrum

Sven Roes (23) werd in 2020 Nederlands kampioen shorttrack. In 2022 komt hij met heupklachten bij Xpert Clinics Orthopedie: “Ik had al een poosje last van mijn onderrug en heup. Er waren al allerlei onderzoeken gedaan maar daar kwam steeds niks uit. Dat was raar natuurlijk. Uiteindelijk besloot mijn sportarts een heupspecialist in te schakelen. Zo kwam ik bij dr. Daniël Haverkamp terecht.”

Voorafgaand aan het consult werd er op advies van Haverkamp aan de sportarts elders een MRI-scan met contrastvloeistof gemaakt van de rechterheup. “Geen plezierig onderzoek” vertelt Sven. Maar toen ik bij Haverkamp kwam zag hij op die scan direct wat er aan de hand was. Ik had een CAM impingement: overmatige botgroei aan de hals van de heupkop waardoor de heupkop moeite heeft om in die kom te bewegen. Daarnaast was er ook een scheurtje te zien in het labrum, de kraakbeenrand op de heupkom.

Geen moeilijke keuze

Sven krijgt twee opties van de orthopedisch chirurg: stoppen met topsport of een operatie overwegen. Sporten op zijn niveau met deze klachten lukte niet meer en langdurige fysiotherapie heeft niet geholpen.
"De optie om gewoon door te sporten was er gewoon niet, ik had teveel hinder. Haverkamp zei: doorsporten met deze afwijkingen en pijn kan leiden tot slijtage. Ik ben pas 23, dat leek me dus geen goed plan. Stoppen met schaatsen was sowieso geen optie, dus het was voor mij geen moeilijke keuze. Na een operatie zou ik wel lange tijd bezig zijn met herstel, daar staat 8 tot 12 maanden voor. Toen de arts dat zei, dacht ik in eerste instantie: oké. Maar toen ik naar buiten liep en in de auto stapte, realiseerde ik me: dit is wel heel lang. Een moment waarop we wel even verdrietig van werden. Als je zo lang niet kan trainen is dat echt wel moeilijk, maar het goede nieuws was dat hij er überhaupt iets aan kon doen.”

Geslaagde operatie

Op 31 oktober gaat Sven onder het mes. “Ik had nog nooit zo’n grote operatie gehad, dus het was wel spannend. Maar iedereen in de kliniek was hartstikke vriendelijk. De sfeer was relaxt, het voelde allemaal heel vertrouwd. Het is fijn als je op zo’n moment merkt dat het allemaal goed georganiseerd is, dat je in goede handen bent.”

Dr. Haverkamp haalt de botgroei weg en hecht het labrum. Sven: “Voor de operatie heeft Haverkamp me eerlijk verteld over de risico’s: de kans dat goed zou komen was 80-90%, maar je zal maar bij die 20% horen waarbij de operatie niet slaagt en dat je dan nooit meer zou kunnen sporten. Shorttrack is mijn leven. Toen ik na de operatie wakker werd kwam hij naar me toe en zei: Sven, de operatie ie geslaagd. Ik was nog een beetje wazig van de narcose, maar toen ik dat hoorde kwamen de tranen. Ik was zó blij.”

Tevreden over het herstel

De eerste paar weken na de operatie zijn pittig, vertelt Sven. “Je kunt niks en ligt alleen maar, een lastige periode. Daarna mocht ik naar de fysio om weer rustig op te bouwen. Toen ging ik weer doelen zetten voor mezelf: over zoveel weken wil ik dit kunnen. Dan heb je iets om naartoe te werken, net zoals ik gewend ben voor een wedstrijd te trainen. Ik heb nu elke dag fysiotherapie en krachttraining en ik mag ook weer fietsen. Als ik kijk hoe het herstel nu gaat, dan ben ik tevreden. Ik bekijk het per week, soms gaat het een stuk beter en soms gaat het nergens over. Revalideren gaat niet in een rechte lijn. Gelukkig kan ik me snel aanpassen.”

Sterker terugkomen

Het helpt ook enorm dat Sven nuchter in het leven staat. Dat hij nu even niet kan schaatsen? Dat accepteert hij gewoon. “Over een paar weken wil ik weer even op het ijs staan, gewoon om het te voelen. Het plan is om deze zomer volle bak te trainen zodat ik er volgend jaar weer sta. Ik zie deze periode niet als een kink in de kabel van mijn carrière, maar als een kans om sterker terug te komen. Mijn droom is om wereldkampioen te worden op de 1500 meter, het maakt niet uit wanneer. Daar werk ik nu elke dag hard voor. En ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.”

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak