Ervaring
De halve knieprotheses van mevrouw Spijkerman

De halve knieprotheses van mevrouw Spijkerman

Een hele of een halve knieprothese, dat lijkt me nogal een groot verschil.

Lange wachttijden in het ziekenhuis

Mevrouw Spijkerman (70): “Ik had last van mijn knieën, vooral met lopen. Tennissen lukte ook niet meer. Ik heb een paar keer een injectie gehad tegen de pijn, maar dat lost het probleem natuurlijk niet op. Ik had artrose in beide knieën en kwam dus in aanmerking voor knieprotheses. Wij wonen in Drenthe. Het ziekenhuis hier is prima maar de wachttijden waren zo lang. Ik heb een paar keer gebeld maar er was nog steeds geen zicht op een operatiedatum. Daar wilde ik niet meer op wachten. In overleg met de huisarts en de zorgverzekering ben ik toen bij Xpert Clinics Orthopedie terecht gekomen. Ik moest ervoor naar Amsterdam, maar dat maakte me niets uit. Als ik maar geholpen kon worden.

Halve knieprothese

Het ziekenhuis had alles keurig opgestuurd naar dr. Harm van der Vis. Er was me in het ziekenhuis verteld dat ik een hele knieprothese zou krijgen, maar dokter Van der Vis zei: waarom niet een halve knieprothese? Op de foto’s was heel duidelijk te zien dat slechts een deel van de knie versleten was. Dat leek mij nogal een groot verschil, met een halve knie revalideer je waarschijnlijk sneller. En je wilt niet meer in je lichaam dan nodig is. Na dat gesprek op de poli kon ik al na acht dagen geholpen worden. Ik was er wat beduusd van, het ging opeens zo snel. Ik moest er even aan wennen maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb.

Probleemloos

De eerste knie is op 15 november gedaan, de tweede op 6 februari, snel op elkaar dus. De eerste operatie verliep prima, niets dan lof over hoe het gegaan is. Van de narcose heb ik geen last gehad, het liep echt helemaal probleemloos. De verzorging in de kliniek was perfect, je kon zelfs je maaltijd uitkiezen. Het leek wel een hotel. Na drie weken liep ik al zonder krukken. Ik werd wel gewaarschuwd: bij de tweede knie kan het ook anders gaan. En dat was ook zo. Daarvan heb ik echt wel meer pijn gehad en het duurde ook wat langer voordat ik zonder krukken kon. Het is nu 9 weken geleden en ik heb nog 1x per week fysiotherapie.

Opbouwen

Ik heb nu nog wel wat pijn, er is me verteld dat het wel een jaar kan duren voordat je niks meer voelt. Gisteren heb ik weer een eind gefietst. De pijn zit niet zozeer in de knie maar in de spieren. In de afgelopen vier maanden zijn de conditie en de spierkracht natuurlijk wel wat teruggelopen, maar het is allemaal wel te doen. Tennissen ga ik niet meer doen, maar ik ga wel naar yoga, dat is altijd goed. Ik wandel en fiets weer, nog niet heel ver want dat moet je weer opbouwen. Maar al met al ben ik heel tevreden met hoe alles is gegaan. De verzorging vanuit de kliniek was echt supergoed.”

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak