Een halve knieprothese: soms beter dan een hele

Een halve knieprothese: soms beter dan een hele

Heeft u last van slijtage van uw knie (knieartrose)? Artrose van de knie geneest niet vanzelf en uiteindelijk wordt er vaak overgegaan tot een operatie, waarbij de versleten delen worden vervangen door een knieprothese. Het is echter niet altijd nodig om het hele kniegewricht te vervangen. Een halve knieprothese is in dit geval een aantrekkelijk alternatief.

De oorzaken van slijtage van de knie

Slijtage van het kniegewricht komt veel voor. Soms is de oorzaak duidelijk: een patiënt is ooit aan de knie geopereerd of er is sprake van bovenmatige belasting van de knie door een bepaald beroep of sport. Ook kunnen erfelijkheid en overwicht een rol spelen evenals bepaalde ziektes zoals reuma. Door de slijtage wordt het gewricht stijf en pijnlijk. Wordt u in uw dagelijkse leven belemmerd door uw knie? Dan is het tijd er wat aan te doen.

De halve knieprothese: minder pijn, meer gevoel

In veel gevallen is de knie niet volledig versleten maar alleen een deel van de knie. Het is zonde om ook de goede delen van de knie te vervangen als dit niet strikt noodzakelijk is.  Een halve knieprothese is dan een mooi alternatief. Doordat alleen het versleten deel van de knie wordt vervangen is de operatie vele malen minder belastend, verloopt het herstel sneller en heeft de patiënt beduidend minder pijn.

Een ander voordeel van de halve knieporthese is dat u het gevoel in uw knie houdt doordat een deel van het kraakbeen en de receptoren daarop behouden blijven. Een halve knieprothese voelt dus meer ‘eigen’ en natuurlijker aan.

Welke knieprothese is geschikt

Op basis van onderzoek en röntgenfoto’s bepalen we hoe groot de schade is en of de patiënt in aanmerking komt voor een halve knieprothese. Leeftijd speelt in principe geen rol, maar over het algemeen zijn de patiënten voor wie een halve knie geschikt is wat jonger. Ook mensen met O-benen of sporters waarbij de meniscus verwijderd is komen vaak in aanmerking.

Samen beslissen

Een hele of een halve knie? U heeft altijd inspraak. Samen met de arts beslist u wat voor u de beste oplossing is.

Wilt u weten of u een halve knieprothese voor u een goede oplossing is? Maak dan nu een afspraak bij een van onze orthopedisch chirurgen.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak