Heeft u een voorste kruisbandletsel, dan kunnen we dat herstellen door middel van een voorste kruisbandreconstructie. Hierbij wordt meestal door middel van de hamstringpees een nieuwe voorste kruisband gemaakt. Ook kunnen de knieschijfpees of de strekpees van het bovenbeen gebruikt worden.
Gescheurde kruisband
Rik Stubbe (19): “Bij een handbalwedstrijd kreeg ik een klein duwtje terwijl ik op volle sprint was. Daarbij is mijn knie verdraaid. Ik kon direct al mijn knie niet meer strekken. De teammanager had via Annatommie mc contacten bij Xpert Clinics en regelde dat er snel een scan gemaakt kon worden. Daaruit bleek dat de kruisband zo goed als ontploft was, die was helemaal afgescheurd. Ook was toen al te zien dat de linker meniscus was ingescheurd. Later bleek tijdens de operatie ook de rechter meniscus gescheurd te zijn. Ik speel handbal in de tweede divisie van Nederland, die sport is dus een groot deel van mijn leven. Dat ene kleine duwtje gaat me nu een jaar kosten.”
Kruisbandreconstructie
Omdat mijn knie flink gekneusd was, kon ik niet direct geopereerd worden. Het vocht en de zwelling moesten eerst weg. Daarna heeft orthopedisch chirurg Daniel Hoornenborg in de kliniek in Amsterdam een kruisbandreconstructie gedaan en beide menisci gehecht. Ik wilde het liefst een ruggenprik, maar de dokter adviseerde een volledige narcose. Het was geen lange dag: om acht uur was de operatie gepland en om half twaalf mocht ik alweer naar huis. Van de narcose heb ik geen last gehad, maar de pijnmedicatie gaf het gevoel alsof ik helemaal van de wereld was. Niet vervelend, maar wel raar.
Gestopt met pijnmedicatie
De kliniek had me voor een aantal weken pijnmedicatie meegegeven, maar ik ben er na een paar dagen mee gestopt. Ik ben niet zo’n voorstander van die medicatie en paracetamol hielp voor mij genoeg. De eerste zes weken mocht ik mijn been helemaal niet belasten en kon ik dus niks doen. Voor iemand die elke week zoveel sport als ik, was dat moeilijk. Het is ook lastig om je lichaam te zien veranderen omdat de spieren afnemen. Je ziet je lichaam gewoon aftakelen. Als je zoveel in beweging bent geweest, is niks doen mentaal best zwaar.”
Fysiotherapie voor krachtopbouw
Ik ben nu weer begonnen om de kracht weer langzaam op te bouwen. Ik krijg vier keer per week fysiotherapie voor krachtopbouw en om de strekking weer goed te krijgen. Thuis mag ik al zonder krukken lopen, maar buiten wordt nog wel geadviseerd om krukken te gebruiken. Sporten is voorlopig nog niet aan de orde, daar staat negen tot twaalf maanden voor. Eind dit jaar hoop ik de handbaltrainingen weer op te kunnen pakken. Of ik straks weer aan wedstrijden mee kan doen? Dat is moeilijk te zeggen. Sommige mensen komen terug op hun oude niveau, anderen halen dat net niet. Dat zullen we gaan zien. Maar ik blijf positief.”