Aandoeningen

Vastzetten grote teen gewricht (Cheilectomie)

Bij Xpert Clinics Orthopedie kunt u terecht voor een cheilectomie operatie. Een cheilectomie operatie is een mogelijke operatietechniek bij slijtage aan de grote teen (hallux rigidus). Een cheilectomie operatie (het verwijderen van de botaanwassen) is meestal alleen succesvol als er alleen pijn is in de schoen door de botaanwassen, en geen pijn in het teengewricht zelf bij het afrollen van de teen. Hier vindt u informatie over de cheilectomie operatie.

Als er ook duidelijke klachten zijn in het gewricht zelf en niet alleen van de botaanwassen, is een cheilectomie operatie vaak niet succesvol en kan beter gekozen worden voor een artrodese operatie. Tijdens een artrodese operatie wordt de grote teen vastgezet. De grote teen kan dan dus niet meer bewegen. Dit zorgt ervoor dat de pijnklachten van de slijtage verdwijnen.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Gegevens achterlaten  Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

De cheilectomie operatie

Er wordt een snee gemaakt aan de binnenzijde of bovenzijde van de voet op de plaats van het grote teen gewricht. Het gewricht wordt vrij gelegd en alle botaanwassen worden ruim verwijderd. Dan wordt de onderhuid en de huid weer gesloten met een (oplosbare) hechting.

Herstel

Direct na de operatie

Na de operatie verblijft u op de verkoever (uitslaapkamer). Om uw voet zit dan een drukverband dat een week moet blijven zitten.

Ontslag

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Als alles goed gaat kunt u de dag van operatie weer naar huis.

Thuis na de operatie

Na de operatie krijgt u een drukverband. Dit moet één week blijven zitten. Daarna kunt u het drukverband verwijderen. Indien de wond droog is, hoeft er geen verband meer op. Lekt de wond nog iets, dan kunt u er een gaasje of pleister op doen.

Poliklinische controle

Ongeveer twee weken na de ingreep komt u voor het controleren van de wond en het eventueel verwijderen van de hechtingen op de polikliniek van Xpert Clinics Orthopedie. Na zes weken komt u voor controle bij de arts.

Adviezen en leefregels

De eerste twee weken heeft uw voet veel rust nodig. Het is belangrijk dat u in deze periode uw voet hoog houdt (als u zit houdt u uw been op een stoel of kruk met kussen, waarbij uw voet hoger ligt dan uw knie en uw knie hoger dan uw heup). Zo voorkomt u zwelling en pijn. In bed doet u het voeteneind van uw bed omhoog of legt u een kussen onder het voeteneind van uw bed. Wel mag u regelmatig kleine stukjes lopen met krukken. Hierbij mag u uw voet belasten.

Wanneer u weer kunt werken, hangt af van de operatie, de nabehandeling en wat voor werk u doet. Heeft u zittend werk, dan kunt u na twee weken weer aan het werk. Zorg er wel voor dat u uw voet de eerste weken nog hoog houdt tijdens het werk. Verricht u fysiek zwaarder werk, dan kunt u vaak na twee tot vier weken weer starten met werken. Fietsen en sporten mag u na twee weken weer gaan doen. Met autorijden mag u beginnen als u goed, volledig belast en zonder krukken kunt lopen en voldoende kracht en coördinatie over het geopereerde been heeft.

Complicaties

Er is één specifieke complicatie voor een cheilectomie: het toenemen van de reeds aanwezige kraakbeenslijtage na de operatie. Gelukkig komt het weinig voor dat mensen hier klachten van ondervinden. Daarnaast bestaat er een kans op algemene complicaties, zoals nabloeding en wondinfecties. Ook deze complicaties zijn uitzonderlijk.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak