Aandoeningen

Standscorrectie van het boven- of onderbeen

Supracondylaire femurosteotomie

Wat is een standscorrectie boven- of onderbeen?

Wanneer u alleen beperkte slijtage/artrose heeft aan één zijde van het kniegewricht (binnen- of buitenkant) en een afwijkende stand van uw been (O-been of X-been), dan kan een standscorrectie van het boven- of onderbeen een goede oplossing zijn. Bij deze ingreep wordt de stand van het been gecorrigeerd en middels een plaat met schroeven vastgezet in deze gecorrigeerde stand. Dit kan vooral bij wat  jongere en nog actieve patiënten een passende oplossing zijn.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

•          Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
•          Of laat uw gegevens achter  zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake   Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Voor het vaststellen van de diagnose stelt hij vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Er wordt ook gekeken naar de manier waarop u loopt. Vrijwel altijd moet er een röntgenfoto worden gemaakt. Daarop kunnen we de ernst van de slijtage vaststellen. Soms is een MRI-scan nodig. Voor beiden kunt u bij Xpert Clinics Orthopedie terecht. De orthopedisch chirurg bespreekt daarna met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Voor de operatie geeft de anesthesioloog soms prikjes in het bovenbeen die dienen als pijnbestrijding voor de eerst 12 uur na de operatie. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie. De operatie zelf wordt meestal onder narcose en soms met een ruggenprik uitgevoerd.

Afhankelijk van de aard van de standsafwijking en de lokalisatie van de artrose wordt een correctie gedaan van het bovenbeen (bij een X-been) of van het onderbeen (bij een O-been). Ter hoogte van de te corrigeren plaats maakt de orthopedisch chirurg tijdens de operatie een snede aan de buitenzijde van het bovenbeen net boven de knie of aan de voor-binnenzijde van het onderbeen net onder de knie. De stand van het been wordt gecorrigeerd en met een titanium plaat met schroeven in de gecorrigeerde stand vastgezet. Soms wordt ervoor gekozen om de eventuele ruimte tussen de delen van het bot op te vullen met kunstbot. Daarna wordt de wond gesloten met hechtingen of nietjes en wordt een drukverband aangelegd.

Herstel

Na de operatie blijft u één nacht in de kliniek, daarna mag u naar huis. U mag het been nog niet direct volledig belasten, omdat het bot eerst moet vastgroeien. Daarom moet u uzelf gedurende deze periode dagelijks een prikje geven met fraxiparine ter bescherming tegen het optreden van trombose. Direct na de operatie is meestal 10% belasting toegestaan, soms (in overleg met de chirurg) na enkele weken 50%. Na ongeveer 6 weken is volledige belasting weer mogelijk.

Krukken zijn meestal tot gemiddeld 6 tot 9 weken na de operatie nodig. Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de revalidatie. De fysiotherapeut helpt u de knie goed te bewegen en geeft oefeningen om de beenspieren weer sterker te maken. Het duurt gemiddeld 3 maanden voordat het been weer zodanig belastbaar is, dat een (gedeeltelijke) herwerkvatting mogelijk is.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2021 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenStel uw vraag