Aandoeningen

Herstel rotator cuff

Hechten van een gescheurde pees van de rotatorenmanchet

Scheur van een of meerdere pezen van de rotatorenmanchet

Vaak is de oorzaak van een scheur in de pezen van de rotatorenmanchet onduidelijk. Soms ontstaat het ten gevolge van een letsel (schouder uit de kom) of door een infectie. Ook kan het “spontaan” optreden in een pees waarvan de kwaliteit door veroudering is verslechterd of door herhaaldelijke beschadigingen ten gevolge van inklemming onder het schouderdak. De schouder is vaak stijf en pijnlijk en er bestaat krachtverlies.

Het doel van de operatie is om de pijn te verminderen en de kracht en beweeglijkheid te herstellen. 90% van de patiënten heeft geen of minimale pijn tot meer dan 13 jaar na de operatie en vindt de functie van de schouder beter dan voor de operatie. Terugkeer naar werk zonder aanpassingen lukt 89% van de patiënten, terugkeer naar sport in 78% van de gevallen. Het resultaat van de operatie is met name afhankelijk van de grootte van de scheur. Waarschijnlijk beïnvloedt roken het operatieresultaat in negatieve zin.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Telefonische intake

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake   Bellen

Consultafspraak met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Clinics Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en lichamelijk onderzoek. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Vervolg
Zodra u samen met uw arts besloten heeft dat u een operatie krijgt, ontvangt u van ons alle benodigde informatie ter voorbereiding hierop. Wij bieden dit waar mogelijk online aan, zodat u niet onnodig vaak naar ons toe hoeft te komen.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

De operatie kan middels een kijkoperatie of middels een “open procedure” worden verricht. Het herstel na de kijkoperatie is iets sneller dan na de “open procedure”. Het eindresultaat van beide operatietechnieken is echter gelijk.

Kijkoperatie: er wordt een incisie van ongeveer 1 cm aan de achterzijde van de schouder gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in het schoudergewricht gebracht die aangesloten is op een camera. De binnenkant van het schoudergewricht wordt in zijn geheel bekeken en de beelden worden zichtbaar op een monitor. Indien nodig wordt via een incisie van ongeveer 1 cm aan de voorzijde van de schouder instrumentarium ingebracht waarmee begeleidende letsels kunnen worden behandeld. Vervolgens wordt de kijkbuis onder het schouderdak gebracht. Via een incisie van ongeveer 2 cm aan de zijkant van de schouder wordt instrumentarium ingebracht waarmee de slijmbeurs en indien nodig een deel van het ligamentum coraco-acromiale en de onderzijde van het schouderdak worden verwijderd. De plek op de schouderkop waar de pees/pezen oorspronkelijk vast zat(en) wordt schoongemaakt. De pees/pezen wordt/worden gehecht en met één of meer botankertjes aan de schouderkop vastgemaakt. De wondjes worden gesloten met een hechting. Soms worden hechtpleisters aangelegd alsmede een pleister. Vervolgens wordt een shoulder-immobilizer (soort mitella) aangelegd.

“Open procedure”: er wordt een incisie van ongeveer 5 cm aan de zijkant van de schouder gemaakt. De deltaspier (m.deltoideus) wordt weggehouden en deels losgemaakt van het schouderdak. De slijmbeurs en, indien nodig, de onderzijde van het schouderdak worden verwijderd. De plek op de schouderkop waar de pees/pezen oorspronkelijk vast zat(en) wordt schoongemaakt. Er worden één of meer botankertjes met hechtingen in de schouderkop geplaatst en de pees/pezen wordt/worden teruggehecht. Indien de lange bicepspees van slechte kwaliteit is en/of uit z’n groeve gaat wordt deze meestal doorgenomen. De deltaspier wordt, indien mogelijk teruggehecht aan het schouderdak. De wond wordt gesloten met hechtingen. Soms worden hechtpleisters aangelegd alsmede een pleister. Vervolgens wordt een shoulder-immobilizer (soort mitella) aangelegd.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak