Een hamerteen is een veel voorkomende afwijking aan de tenen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Indien de klachten niet worden verholpen middels een niet-operatieve behandeling, kunt u samen met de specialist besluiten om een hamerteen operatie te laten uitvoeren. Op deze pagina vindt u meer informatie over een hamerteen operatie.
De stappen van een behandeling
Maak een afspraak
Een afspraak maken kan op twee manieren:
- Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
- Of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het eerste consult
Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat meestal op de kliniek worden gedaan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.
Een hamerteen operatie
Tijdens de hamerteen operatie maakt de orthopedisch chirurg een kleine snede over de bovenkant van de teen, waarbij het kopje van het basiskootje verwijderd wordt, zodat de teen korter wordt en weer recht komt te staan. Soms moet ook de teenstrekker verlengd worden en/of de kapsels worden losgemaakt. Er wordt soms gekozen voor het plaatsen van een pin in de teen om deze vier weken recht te houden. Dit kan vooraf worden ingeschat en met u worden besproken, maar wordt uiteindelijk pas tijdens de operatie besloten.
De onderliggende oorzaak, met name als er sprake is van hallux valgus wordt tegelijkertijd behandeld. Als alleen de hamerteen is behandeld krijgt u vier weken een loopschoen indien er een pin is geplaatst. Zonder pin mag u na een week alweer proberen om op de eigen schoenen te lopen. Meestal blijft de teen nog wel zes tot acht weken wat dik en stijf. In het begin voelt de teen wat instabiel aan, omdat een deel van het kootje is verwijderd. Dit gevoel verdwijnt na zes tot acht weken, als het kapsel door littekenvorming steviger wordt.
Herstel
Direct na de operatie
Na de hamerteen operatie verblijft u op de verkoever (uitslaapkamer). Om uw voet zit dan een drukverband dat een week moet blijven zitten.
Ontslag
De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Als alles goed gaat kunt u de dag van de operatie weer naar huis.
Thuis na de operatie
Na de operatie krijgt u een drukverband. Dit moet een week blijven zitten. Daarna kunt u het drukverband verwijderen. Is de wond droog, dan hoeft er geen verband meer op. Lekt de wond nog iets dan kunt u er een gaasje of pleister op doen.
Poliklinische controle
Ongeveer twee weken na de ingreep komt u voor het controleren van de wond en het eventueel verwijderen van de hechtingen op de polikliniek van Xpert Clinics Orthopedie. Na vier tot zes weken komt u voor controle bij de arts.
Adviezen en leefregels
De eerste twee weken heeft uw voet veel rust nodig. Het is belangrijk dat u in deze periode uw voet hoog houdt. Dat wil zeggen, als u zit uw been op een stoel of kruk met kussen, waarbij uw voet hoger ligt dan uw knie en uw knie hoger dan uw heup. Zo voorkomt u zwelling en pijn. In bed doet u het voeteneind van uw bed omhoog of legt u een kussen onder het voeteneind van uw bed. Wel mag u regelmatig kleine stukjes lopen met krukken. Hierbij mag u uw voet belasten.
Wanneer u weer kunt werken is afhankelijk van de operatie, de nabehandeling en wat voor werk u doet. Heeft u zittend werk, dan kunt u vaak na één week weer aan het werk. Zorg er wel voor dat u uw voet de eerste weken nog hoog houdt tijdens het werk. Verricht u fysiek zwaarder werk, bespreek dan eerst met uw specialist wanneer u weer aan het werk kunt. Ook wanneer u weer kan fietsen en sporten bespreekt u met uw specialist. Met autorijden mag u pas beginnen als u goed, volledig belast en zonder krukken kunt lopen en voldoende kracht en coördinatie over het geopereerde been heeft.
Complicaties
Er is één specifieke complicatie voor een hamerteen: er kan opnieuw een scheefstand ontstaan. Gelukkig komt deze complicatie niet veel voor. Daarnaast bestaat er een kans op algemene complicaties, zoals nabloeding en wondproblemen. Ook deze complicaties zijn uitzonderlijk.
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|