Hamerteen of klauwteen

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Veel voorkomende afwijkingen aan de tenen zijn de hamertenen en de klauwtenen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Een klauwteen heeft daarbij nog een overstrekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

Oorzaak

Een hamerteen of klauwteen ontstaat wanneer de pees van de lange teenstrekker te strak is en het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje overstrekt. Het gevolg is dat de pezen van de teenbuigers de beide gewrichten in het eindkootje juist extra buigen. Hierdoor krijgt de teen de vorm van een “hamer” die met zijn uiteinde op de vloer “slaat” of de vorm van een “klauw” die met zijn laatste kootje net niet op de vloer komt.

Klachten bij hamer- en klauwtenen

De kromming zorgt ervoor dat uw teen tegen uw schoen wordt gedrukt. Door deze druk kan er een pijnlijke likdoorn op de teen ontstaan. Bij een stugge hamer- en klauwteen kan er ook een pijnlijke eeltplek op het topje van de teen ontstaan. Daarnaast kan er eelt en pijn onder de voorvoet ontstaan, omdat de kromstand van de hamerteen het kopje van het middenvoetsbeentje naar beneden drukt en daarmee abnormaal veel druk veroorzaakt.

Behandeling en herstel van hamertenen/klauwtenen

Voldoende ruimte voor de tenen in de schoenen is van belang. De eerste behandeling van hamertenen en klauwtenen bestaat uit het dragen van zachte schoenen. De drukplekken kunnen ontlast worden met likdoornpleisters en orthesen. Met behulp van een steunzool kunnen de kopjes van de middenvoetsbeentjes worden ontlast, wat mogelijk een gunstige invloed heeft op de stand van de tenen. Indien nodig wordt overgegaan tot een klauwteen operatie of een hamerteen operatie.

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak